Alla inlägg under april 2013
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Viltfärsbiffar:
8 enbär
500 g älgfärs eller hjortfärs
1 ägg
3 msk grädde
Salt
Vitpeppar
Smör
Svamppytt:
500 g färska kantareller eller annan svamp
3-4 schalottenlökar
1 äpple
Smör
Salt
Vitpeppar
Några kvistar färsk bladpersilja
Gör så här:
Viltfärsbiffarna: Mosa enbären i en mortel och lägg moset i en bunke. Lägg i färs, ägg och grädde och blanda om ordentligt. Strö på salt och vitpeppar. Forma smeten till biffar. Hetta upp stekpanna med smör och stek biffarna i ca 5 minuter per sida.Antal: 4 portioner
Tid: under 15 minuter
Ingredienser:
1½ dl stark ajvar relish
1 dl majonnäs
1 dl mild yoghurt eller gräddfil
Salt
Gör så här:
Blanda alla ingredienserna och smaka av med salt.Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500 g laxfilé
1 tsk salt
400 g delikatesspotatis
4 ägg
250 g grön sparris
100 g morot
2 avokador
10 rädisor
½ dl färsk persilja
½ dl gräslök
50 g smör
½ dl olivolja
2 msk äppelcidervinäger
Salt
Peppar
Gör så här:
Skär laxen i kuber och salta. Koka potatisen i saltat vatten.
Koka äggen 5 min för en krämig gula.
Skölj kallt och skala direkt, dela på mitten.
Ansa och dela sparrisen i fyra delar.
Skala och skär tunna stavar av morötterna.
Tärna avokadorna och skär rädisorna i skivor.
Lägg laxen i sjudande vatten i en vid panna med lock.
Låt sparris och morot koka med potatisen sista minuterna.
Varva alla grönsaker, potatis (ev bruten i bitar) och örter på ett fat och toppa med lax och ägghalvor.
Dressing:
Smält smöret tills det blir gyllenbrunt, skummar och doftar nötigt.
Ta kastrullen från värmen och tillsätt olja och vinäger.
Skeda dressingen över salladen och krydda med salt och peppar.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
ca 1 kg kall kokt potatis, gärna färskpotatis
10 cornichoner
1 rödlök
1 kruka persilja
3 dl gräddfil
1 dl majonnäs
1 msk dijonsenap
Salt
Svartpeppar
Gör så här:
Skala eller borsta och skölj potatisen och koka den.
Låt svalna och skär den i bitar.
Skiva cornichonerna.
Skala och hacka löken.
Hacka persiljan.
Blanda gräddfilen med majonnäs och senap.
Smaksätt med salt och peppar.
Vänd ner potatis, chornichoner, lök och persilja i såsen.
Antal: ca 25 stycken
Ugn: 225 grader
Ingredienser:
200 g smör eller margarin
½ dl socker
1 msk vaniljsocker
3 äggulor
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Garnering:
Strösocker
Kanel
Gör så här:
Rör smör och socker poröst, tillsätt äggulor och vaniljsocker samt mjölet blandat med bakpulvret.
(Om äggulorna är små kan degen verka för fast - tillsätt då litet grädde eller mjölk).
Baka ut degen till bollar, rulla dem i en blandning av kanel och socker och grädda dem i ganska varm ugn 225 grader tills de fått färg och känns lätta.
Servera dem varma.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 portioner pasta, gärna tagliatelle
1 aubergine
2 msk olja
1 dl ajvar relish
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1 tsk timjan
Salt
Peppar
1 kruka basilika
300 g rostbiff i skivor
Gör så här:
Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
Tärna auberginen.
Stek tärningarna i oljan så de får lite färg.
Rör ner ajvar relish, grädde och timjan.
Låt det koka några minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Grovhacka basilikan och vänd ner i såsen.
Blanda såsen med pastan och servera rostbiffen till.
Ingredienser:
250 g (½ liter) lingon
1 dl Rörsocker Strö
2-3 msk gin
Gör så här:
Blanda samman ingredienserna i en skål och rör tills sockret löst sig.
Häll upp på varma väl rengjorda burkar.
Förslut.
Förvara i kylskåp.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, 10 minuter + 200 grader, ca 35 minuter
Ingredienser:
Pajdeg:
50 g valnötter
2½ dl vetmjöl
100 g smör
2 msk vatten
Fyllning:
250 g chévreost
10 g soltorkade tomater, marinerade
3 ägg
3 dl mjölk
½ tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
2 msk timjan hackad
Sallad:
2 msk citron, pressad
3 msk olivolja
2 krm salt
2 päron
1 salladslök
1 påse salladsskott, blandade (150 g)
Gör så här:
Pajdegen:
Mixa valnötterna i matberedare.
Tillsätt mjöl och smör, skuret i mindre bitar.
Häll i vattnet och blanda snabbt ihop till en deg.
Tryck eller kavla ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter.
Ställ formen i kylskåpet ca 30 min.
Sätt ugnen på 225°.
Nagga bottnen och förgrädda mitt i ugnen ca 10 min.
Fyllning:
Strimla tomaterna.
Mixa hälften av osten i matberedare tillsammans med ägg, mjölk, salt och peppar.
Skiva resten av osten.
Fördela tomater, ost och timjan i pajskalet.
Häll över äggstanningen.
Sänk ugnsvärmen till 200° och grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 35 min.
Sallad:
Blanda citronsaft, olja och salt.
Kärna ur päronen och skär dem i tunna klyftor.
Vänd ner dem i dressingen.
Strimla salladslöken och blanda med päronen.
Vänd ner skotten precis innan salladen serveras till pajen.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | ||||||||
|