Alla inlägg under april 2013

Av Maria - 14 april 2013 22:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

Viltfärsbiffar:

8 enbär

500 g älgfärs eller hjortfärs

1 ägg

3 msk grädde

Salt

Vitpeppar

Smör


Svamppytt:

500 g färska kantareller eller annan svamp

3-4 schalottenlökar

1 äpple

Smör

Salt

Vitpeppar

Några kvistar färsk bladpersilja


Gör så här:

Viltfärsbiffarna: Mosa enbären i en mortel och lägg moset i en bunke. Lägg i färs, ägg och grädde och blanda om ordentligt. Strö på salt och vitpeppar. Forma smeten till biffar. Hetta upp stekpanna med smör och stek biffarna i ca 5 minuter per sida.
Svamppytten: Rensa kantarellerna och skär i lagom stora bitar. Skala och skiva schalottenlökarna. Skär äpplet i skivor. Hetta upp en stekpanna med smör och lägg i kantarellerna. Stek kantarellerna tills all vätska är borta och tills de har fått lite färg. Tillsätt löken och låt steka i ytterligare någon minut. Lägg i äppelskivorna och låt det bli varmt. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp pytten på ett fat och strö över bladpersilja över.
Servera kantarellpytten med biffarna.

GI-mat · Svamp · Vilt
ANNONS
Av Maria - 14 april 2013 22:00

Antal: 4 portioner

Tid: under 15  minuter


Ingredienser:

1½ dl stark ajvar relish

1 dl majonnäs

1 dl mild yoghurt eller gräddfil

Salt


Gör så här:

Blanda alla ingredienserna och smaka av med salt.

ANNONS
Av Maria - 14 april 2013 14:45




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

500 g laxfilé
1 tsk salt
400 g delikatesspotatis
4 ägg
250 g grön sparris
100 g morot
2 avokador
10 rädisor
½ dl färsk persilja
½ dl gräslök

 

Dressing:

50 g smör
½ dl olivolja
2 msk äppelcidervinäger
Salt

Peppar

 

Gör så här:

Skär laxen i kuber och salta. Koka potatisen i saltat vatten.

Koka äggen 5 min för en krämig gula.

Skölj kallt och skala direkt, dela på mitten.

Ansa och dela sparrisen i fyra delar.

Skala och skär tunna stavar av morötterna.

Tärna avokadorna och skär rädisorna i skivor.

Lägg laxen i sjudande vatten i en vid panna med lock.

Låt sparris och morot koka med potatisen sista minuterna.

Varva alla grönsaker, potatis (ev bruten i bitar) och örter på ett fat och toppa med lax och ägghalvor.


Dressing:
Smält smöret tills det blir gyllenbrunt, skummar och doftar nötigt.

Ta kastrullen från värmen och tillsätt olja och vinäger.

Skeda dressingen över salladen och krydda med salt och peppar.




Av Maria - 14 april 2013 13:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

ca 1 kg kall kokt potatis, gärna färskpotatis

10 cornichoner

1 rödlök

1 kruka persilja

3 dl gräddfil

1 dl majonnäs

1 msk dijonsenap

Salt

Svartpeppar


Gör så här:

Skala eller borsta och skölj potatisen och koka den.

Låt svalna och skär den i bitar.

Skiva cornichonerna.

Skala och hacka löken.

Hacka persiljan.

Blanda gräddfilen med majonnäs och senap.

Smaksätt med salt och peppar.

Vänd ner potatis, chornichoner, lök och persilja i såsen.

Av Maria - 14 april 2013 08:15




Antal: ca 25 stycken

Ugn: 225 grader


Ingredienser:
200 g smör eller margarin

½ dl socker

1 msk vaniljsocker

3 äggulor

4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver


Garnering:

Strösocker

Kanel


Gör så här:

Rör smör och socker poröst, tillsätt äggulor och vaniljsocker samt mjölet blandat med bakpulvret.

(Om äggulorna är små kan degen verka för fast - tillsätt då litet grädde eller mjölk).

Baka ut degen till bollar, rulla dem i en blandning av kanel och socker och grädda dem i ganska varm ugn 225 grader tills de fått färg och känns lätta.

Servera dem varma.




Av Maria - 13 april 2013 22:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 portioner pasta, gärna tagliatelle

1 aubergine

2 msk olja

1 dl ajvar relish

2 1/2 dl matlagningsgrädde

1 tsk timjan

Salt

Peppar

1 kruka basilika

300 g rostbiff i skivor


Gör så här:

Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.

Tärna auberginen.

Stek tärningarna i oljan så de får lite färg.

Rör ner ajvar relish, grädde och timjan.

Låt det koka några minuter.

Smaka av med salt och peppar.

Grovhacka basilikan och vänd ner i såsen.

Blanda såsen med pastan och servera rostbiffen till.

Av Maria - 13 april 2013 19:30




Ingredienser:
250 g (½ liter) lingon
1 dl Rörsocker Strö
2-3 msk gin

 

Gör så här:

Blanda samman ingredienserna i en skål och rör tills sockret löst sig.

Häll upp på varma väl rengjorda burkar.

Förslut.

Förvara i kylskåp.




Av Maria - 13 april 2013 17:30

Antal: 4 portioner

Ugn: 225 grader, 10 minuter + 200 grader, ca 35 minuter


Ingredienser:

Pajdeg:

50 g valnötter

2½ dl vetmjöl

100 g smör

2 msk vatten


Fyllning:

250 g chévreost

10 g soltorkade tomater, marinerade

3 ägg

3 dl mjölk

½ tsk salt

2 krm nymald svartpeppar

2 msk timjan hackad


Sallad:

2 msk citron, pressad

3 msk olivolja

2 krm salt

2 päron

1 salladslök

1 påse salladsskott, blandade (150 g)


Gör så här:
Pajdegen:

Mixa valnötterna i matberedare.

Tillsätt mjöl och smör, skuret i mindre bitar.

Häll i vattnet och blanda snabbt ihop till en deg.

Tryck eller kavla ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter.

Ställ formen i kylskåpet ca 30 min.

Sätt ugnen på 225°.

Nagga bottnen och förgrädda mitt i ugnen ca 10 min.


Fyllning:
Strimla tomaterna.

Mixa hälften av osten i matberedare tillsammans med ägg, mjölk, salt och peppar.

Skiva resten av osten.

Fördela tomater, ost och timjan i pajskalet.

Häll över äggstanningen.
Sänk ugnsvärmen till 200° och grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 35 min.


Sallad:

Blanda citronsaft, olja och salt.

Kärna ur päronen och skär dem i tunna klyftor.

Vänd ner dem i dressingen.

Strimla salladslöken och blanda med päronen.

Vänd ner skotten precis innan salladen serveras till pajen.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< April 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se