Alla inlägg under april 2013
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
400 g nötfärs
2 msk olja
2 strimlade gula lökar
4 finhackade vitlöksklyftor
1 strimlad röd chili
1 dl tomatpuré
1 msk paprikapulver
1 skivad morot (ca 150 g)
1 skivad palsternacka (ca 150 g)
1 röd tärnad paprika
6 dl vatten
2 köttbuljongtärningar
½ msk kumminfrön
½ tsk salt
Persilja till garnering
Gör så här:
Stek färsen i olja i en kastrull tills den blir brun och smulig.
Tillsätt lök, vitlök, chili, tomatpuré och paprikapulver.
Stek med under omrörning ca 2 min.
Tillsätt morot, palsternacka och paprika.
Stek ytterligare 2 min.
Häll på vatten och lägg i buljongtärningar, kummin och salt.
Låt sjuda under lock 15 min.
Garnera soppan med persilja vid servering.
Ingredienser:
2 stora morötter i skivor
1 rotselleri i bitar
1 purjolök i skivor
1 litet blomkålshuvud i buketter
Lag:
100 g färsk ingefära i små tärningar
3 dl Strösocker
1½dl ättika 12%
6 dl vatten
2 kanelstänger
10 hela kryddnejlikor
15 kryddpepparkorn
Gör så här:
Koka upp grönsakerna hastigt i lättsaltat vatten (2 tsk salt/l vatten).
Lägg grönsakerna på glas.
Koka upp ingefära, strösocker, ättika, vatten, kanel, kryddnejlikor och kryddpepparkorn till lagen.
Skumma väl innan den heta lagen hälls på grönsakerna.
Låt svalna.
Förvara svalt.
Är färdiga att äta efter en vecka.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 vitlöksklyftor
Smör
2 dl strimlad purjolök
5 dl kokta stora vita bönor
1 liter hönsbuljong
2 dl grädde
Ett knippe hackad bladpersilja
Salt
Svartpeppar
1 pkt fläsk eller bacon
2-3 starka korvar, typ chorizo
Gör så här:
Hacka vitlöken och bryn i smör tillsammans med purjolök i en gryta.Antal: 2 bröd
Ugn: 200-225 grader, ca 25 minuter
Jäsning: dubbel storlek + jäsa upp
Ingredienser:
25 g jäst
5 dl vatten
1 tsk salt
ca 14 dl (840 g) vetemjöl
Gör så här:
Ljumma vattnet till 37 grader och slå det över den smulade jästen i degbunken.
Tillsätt saltet och ca 12 dl av vetemjölet.
Arbeta degen tills den är smidig och låt den jäsa till dubbel storlek.
Ta upp degen på bakbordet och arbeta ihop den, tillsätt resten av mjölet.
Forma till 2 längder, lägg dem i smorda formar och låt dem jäsa upp.
Grädda i 200-225 grader, ca 25 minuter.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1/2 honungsmelon
1 bit ingefära (1 bit stor som 2 sockerbitar)
4 apelsiner
1 msk flytande honung
Garnering:
1 Kvist mynta
Gör så här:
Skala melonen och dlea den i grova bitar.
Skala och skiva ingefäran.
Pressa apelsinerna.
Mixa alla ingredienserna i en mixer till en skummig dryck.
Häll upp i glas.
Garnera med mynta.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, 10-15 minuter
Ingredienser:
800 g varmrökt lax
½ dm stor, grovriven gurka
1½ dl gräddfil
½ dl lättmajonnäs
1 pressad vitlöksklyfta
1 dl hackad gräslök eller dill
1 krm salt
½ krm peppar
800 g kokt potatis
250 g kokta sockerärtor
Gör så här:
Värm eventuellt fisken i ugnen i 200°, 10-15 minuter.
Lägg den rivna gurkan på ett hushållspapper så att det mesta av gurksaften sugs upp.
Blanda gräddfil, majonnäs, vitlök och färska örter.
Smaka av med salt och peppar.
Rör ner gurkan.
Bena ur fisken och ta bort skinnet.
Servera den med sallad, potatis och sockerärter.
Ingredienser:
2 msk rörsocker strö
2 msk flingsalt
2 tsk grovmald svartpeppar
2 tsk paprikapulver
1 tsk chilipulver
2 krm cayennepeppar
3 krm mald spiskummin
1 msk vitlökspulver
Gör så här:
Blanda samtliga ingredienser i en skål.Antal: 2 bröd
Ugn: 200-225 grader, ca 25 minuter
Jäsning: dubbel storlek
Ingredienser:
50 g jäst
5 dl vatten
50-100 g smör eller margarin
1 tsk salt
ca 12 dl (ca 720 g) vetemjöl
Gör så här:
Smula jästen i degbunken.
Smält matfettet, häll i vattnet och värm till 37 grader.
Häll över jästen och rör om tills den löst sig.
Tillsätt salt och arbeta in mjölet tills degen är blank och smidig.
Dela degen och lägg i smorda formar att jäsa till dubbel storlek.
Pricka bröden, grädda i 200-225 grader, ca 25 minuter.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | ||||||||
|