Alla inlägg under april 2013

Av Maria - 11 april 2013 19:45




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

400 g nötfärs
2 msk olja
2 strimlade gula lökar
4 finhackade vitlöksklyftor
1 strimlad röd chili
1 dl tomatpuré
1 msk paprikapulver
1 skivad morot (ca 150 g)
1 skivad palsternacka (ca 150 g)
1 röd tärnad paprika
6 dl vatten
2 köttbuljongtärningar
½ msk kumminfrön
½ tsk salt
Persilja till garnering

 

Gör så här:

Stek färsen i olja i en kastrull tills den blir brun och smulig.

Tillsätt lök, vitlök, chili, tomatpuré och paprikapulver.

Stek med under omrörning ca 2 min.

Tillsätt morot, palsternacka och paprika.

Stek ytterligare 2 min.

Häll på vatten och lägg i buljongtärningar, kummin och salt.

Låt sjuda under lock 15 min.

Garnera soppan med persilja vid servering.




ANNONS
Av Maria - 11 april 2013 18:15




Ingredienser:

2 stora morötter i skivor
1 rotselleri i bitar
1 purjolök i skivor
1 litet blomkålshuvud i buketter

 

Lag:
100 g färsk ingefära i små tärningar
3 dl Strösocker
1½dl ättika 12%
6 dl vatten
2 kanelstänger
10 hela kryddnejlikor
15 kryddpepparkorn

 

Gör så här:

Koka upp grönsakerna hastigt i lättsaltat vatten (2 tsk salt/l vatten).

Lägg grönsakerna på glas.
Koka upp ingefära, strösocker, ättika, vatten, kanel, kryddnejlikor och kryddpepparkorn till lagen.

Skumma väl innan den heta lagen hälls på grönsakerna.

Låt svalna.
Förvara svalt.

Är färdiga att äta efter en vecka.




ANNONS
Av Maria - 11 april 2013 17:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 vitlöksklyftor

Smör

2 dl strimlad purjolök

5 dl kokta stora vita bönor

1 liter hönsbuljong

2 dl grädde

Ett knippe hackad bladpersilja

Salt

Svartpeppar

1 pkt fläsk eller bacon

2-3 starka korvar, typ chorizo


Gör så här:

Hacka vitlöken och bryn i smör tillsammans med purjolök i en gryta.
Spara lite av purjolöken till garneringen.
Tillsätt bönor och buljong och låt koka i 5 minuter.
Rör ner grädde och hackad persilja.
Mixa soppan till en slät puré.
Smaka av med salt och peppar.
Skär fläsk eller bacon samt korv i bitar och knaperstekt i smör.
Häll upp soppan i djupa tallrikar och toppa med korv, fläsk och purjolök.
Servera med squashmackor.

Av Maria - 11 april 2013 08:15




Antal: 2 bröd

Ugn: 200-225 grader, ca 25 minuter

Jäsning: dubbel storlek + jäsa upp


Ingredienser:
25 g jäst

5 dl vatten

1 tsk salt

ca 14 dl (840 g) vetemjöl


Gör så här:
Ljumma vattnet till 37 grader och slå det över den smulade jästen i degbunken.

Tillsätt saltet och ca 12 dl av vetemjölet.

Arbeta degen tills den är smidig och låt den jäsa till dubbel storlek.


Ta upp degen på bakbordet och arbeta ihop den, tillsätt resten av mjölet.

Forma till 2 längder, lägg dem i smorda formar och låt dem jäsa upp.


Grädda i 200-225 grader, ca 25 minuter.




Av Maria - 10 april 2013 21:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1/2 honungsmelon

1 bit ingefära (1 bit stor som 2 sockerbitar)

4 apelsiner

1 msk flytande honung


Garnering:

1 Kvist mynta


Gör så här:

Skala melonen och dlea den i grova bitar.

Skala och skiva ingefäran.

Pressa apelsinerna.

Mixa alla ingredienserna i en mixer till en skummig dryck.

Häll upp i glas.

Garnera med mynta.

Av Maria - 10 april 2013 19:30




Antal: 4 portioner

Ugn: 200 grader, 10-15 minuter


Ingredienser:

800 g varmrökt lax

 

Gurksallad:

½ dm stor, grovriven gurka
1½ dl gräddfil
½ dl lättmajonnäs
1 pressad vitlöksklyfta
1 dl hackad gräslök eller dill
1 krm salt
½ krm peppar
800 g kokt potatis
250 g kokta sockerärtor

 

Gör så här:

Värm eventuellt fisken i ugnen i 200°, 10-15 minuter.

Lägg den rivna gurkan på ett hushållspapper så att det mesta av gurksaften sugs upp.

Blanda gräddfil, majonnäs, vitlök och färska örter.

Smaka av med salt och peppar.

Rör ner gurkan.

Bena ur fisken och ta bort skinnet.

Servera den med sallad, potatis och sockerärter.




Av Maria - 10 april 2013 09:30

Ingredienser:

2 msk rörsocker strö

2 msk flingsalt

2 tsk grovmald svartpeppar

2 tsk paprikapulver

1 tsk chilipulver

2 krm cayennepeppar

3 krm mald spiskummin

1 msk vitlökspulver


Gör så här:

Blanda samtliga ingredienser i en skål.
Gnid in köttet som skall grillas med rubben och ställ i kylskåp i minst 4-6 timmar innan grillning.
Rubben som inte går åt förvaras i en burk med lock på mörk plats.

Av Maria - 10 april 2013 08:00

Antal: 2 bröd

Ugn: 200-225 grader, ca 25 minuter

Jäsning: dubbel storlek


Ingredienser:
50 g jäst

5 dl vatten

50-100 g smör eller margarin

1 tsk salt

ca 12 dl (ca 720 g) vetemjöl


Gör så här:

Smula jästen i degbunken.

Smält matfettet, häll i vattnet och värm till 37 grader.

Häll över jästen och rör om tills den löst sig.

Tillsätt salt och arbeta in mjölet tills degen är blank och smidig.

Dela degen och lägg i smorda formar att jäsa till dubbel storlek.


Pricka bröden, grädda i 200-225 grader, ca 25 minuter.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< April 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se