Alla inlägg under februari 2013
Antal: 1 glas
Ingredienser:
½ citron
1 gul paprika
2 stjälkar bladselleri
½ gurka
2 rödbetor
Gör så här:
Skölj ingredienserna.
Skala citronen tunt, den vita hinnan under skalet är näringsrik och ska inte tas bort.
Skär bort toppen och botten på rödbetorna och skär samtliga ingredienser i lagom bitar för juicepressen.
Kör juicepressen.
Häll upp i glas och servera.
Antal: 24 bröd
Jäsning: ca 1 timme + ca 40 minuter
Ugn: 200 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
7 dl vatten
1 dl majsolja
½ msk mald fänkål
½ msk mald kummin
½ msk salt
1 liter (550 g) grovt rågmjöl
5 dl (300 g) fullkornsdinkel eller grahamsmjöl
ca 8 dl (480 g) vetemjöl
Garnering:
Rågflingor
Gör så här:
Smula jästen i en bunke.
Värm vattnet till fingervärme, 37 grader.
Häll vattnet över jästen och rör tills den lösts upp.
Tillsätt oljan.
Blanda ner fänkål och kummin i degvätskan och tillsätt salt och det mesta av mjölet, spara lite vetemjöl till utbakningen.
Låt degen jäsa övertäckt ca 1 timme.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk.
Kavla ut degen till långpannestorlek.
Lägg den på bakplåtspapper i en långpanna och skåra 24 bitar med en vass kniv.
Låt brödet jäsa övertäckt ca 40 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Grädda brödet mitt i ugnen ca 20 minuter.
Låt kallna på galler.
Skär i bitar och frys in det som inte äts upp samma dag.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 dl ris
1 st gul lök
2 klyftor vitlök
Smör till stekning
500 g blandfärs
1 tsk timjan
1 tsk balsamvinäger
2 dl vatten
2 dl crème fraiche
1½ msk kalvfond
250 g broccoli
2 msk dijonsenap
salt och peppar
35 g rucola
Gör så här:
Koka ris enligt anvisningarna på paketet.
Skala och hacka lök och vitlök.
Stek i smör tills löken är glansig, rör då i färsen och stek även den.
Smaksätt med timjan, balsamvinäger, vatten, crème fraiche och fond.
Dela broccoli i små buketter, spara stammen.
Låt broccolin sjuda med i färsåsen ca 5 min, smaka sen av med dijonsenap, salt och peppar.
Skala och riv stammen till broccolin grovt, blanda med rucola.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 paltbröd, kakor
1½ tsk salt per liter vatten
Gör så här:
Bryt kakorna i portionsbitar.
Lägg färskt paltbröd i kokande saltat vatten.
Koka under lock på svag värme tills brödet är mjukt och genomhett, ca 10 min.
Blötlägg torkat paltbröd i kallt saltat vatten i en rymlig kastrull tills brödet mjuknat, ca 1 timme.
Koka i blötläggningsvattnet som ovan.
Tag upp brödet försiktigt med hålslev.
Servera till stekt fläsk och vit sås/bechamelsås.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 kg svartrötter
1½ liter vatten
3 tsk salt
Gör så här:
Skölj svartrötterna.
Skala dem med potatisskalare, skär dem ev i 10-12 cm långa bitar och lägg dem efter hand i kallt vatten, ev med lite pressad citron så att de inte mörknar.
Koka upp vattnet, tillsätt saltet.
Lägg i svartrötterna och koka dem nätt och jämnt mjuka, späda 10-15 minuter, äldre 20-30 minuter. Koktiden kan variera, pröva med provnål.
Ingredienser:
Cashew eller mandel
Vatten
Vaniljpulver
Salt
Ev. dadel
Gör så här:
Blötlägg 3 dl nötter/mandlar (4-5 timmar för cashew, 8-12 timmar för mandel).
Häll av vattnet, mixa med en liter nytt vatten, 1 krm vaniljpulver, en nypa salt och en urkärnad dadel om du vill ha sötma.
Sila genom nötduk eller tunn sil.
Förvara i kylen i upp tre dagar.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
400 g kikärtor
2 dl yoghurt 10%
3 msk soltorkade tomater på tub
2 tsk vitlök på tub
1 krm mald spiskummin
1 krm salt, efter smak
1 krm nymalen peppar, efter smak
1 dl hackad persilja
Gör så här:
Skölj kikärtorna under rinnande kallt vatten och plocka bort lösa skaldelar.
Mixa kikärtor, yoghurt, tomat, vitlök och spiskummin.
Smaka av med salt och peppar.
Blanda i persilja.
Låt gärna smakerna mogna i kylen en stund före servering.
Servering:
Skölj och ansa blandade grönsaker och skär dem i mindre bitar eller stavar.
Lägg upp på fat.
Antal: 6 portioner
Ugn: 175 grader, ca 1 timme
Ingredienser:
1 kg hel färsk fläskkarré utan ben
6 skalade vitlöksklyftor
2 msk salt (efter smak)
2 krm peppar (efter smak)
1 kg grovt salt
3 msk vetemjöl
20 st vitlöksklyftor till ugnsbakning
Gör så här:
Gör hål med en vass kniv på några ställen i karrén och späcka med vitlöksklyftor.
Klappa in med peppar och lite salt.
Bryn köttet runt om i en stekpanna.
Lägg sedan steken i en ugnsform.
Blanda salt och mjöl i en skål.
Tillsätt lite vatten i taget tills du får en sammanhållande massa.
Täck och klappa in karrén med saltmassan och stek i ugn ca 1 timme.
Baka de oskalade vitlöksklyftorna ca 10 minuter i ugnen tillsammans med steken.
Knacka sönder salttäcket och skär karrén i skivor.
Servering:
Servera med en krämig potatis/rotfruktsgratäng, de ugnsbakade vitlöksklyftorna och ev en skysås.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | ||||||
|