Alla inlägg under maj 2015
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 st gul lök
1 kg rotselleri
2 st röda äpplen
1 liteer vatten
1 st grönsaksbuljongtärning
½ tsk sambal oelek
1 msk timjan
5 dl stora vita bönor, kokta
3 dl havregrädde
Salt
Svartpeppar
Olja att steka i
Gör så här:
Skala och grovhacka lök och rotselleri.
Grovhacka äpplena.
Fräs lök, rotselleri, äpple i olja i en stor kastrull på medelvärme i ca 5 min.
Tillsätt vatten, buljong, sambal oelek och timjan.
Låt koka tills rotsellerin mjuknat, ca ytterligare 10 min.
Tillsätt vita bönor och mixa soppan i en blender eller med stavmixer.
Tillsätt grädden och låt koka upp igen.
Smaka av med salt och peppar.
Servera som den är eller med ett gott bröd.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 port pasta, valfri sort
200 g haricots verts
1 dl pesto
1 dl solroskärnor
ev. lite riven ost
Gör så här:
Koka pastan och tina haricots verts.
Tips! Häll av pasta vattnet på de frysta haricots vertsen så tinar de snabbt.
Rosta solroskärnorna gyllene i en torr stekpanna.
När pastan är klar, blanda ihop pasta, pesto och haricots verts.
Toppa eventuellt med lite riven ost (växtbaserad om du vill ha en vegansk måltid)
Antal: 4 portioner
Ugn: 175 grader, ca 30 minuter + 50-60 minuter
Ingredienser:
1 kg tjockskuret revbensspjäll
3 msk honung
1 msk kinesisk soja
1 tsk ingefära
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
Gör så här:
Rör ut honungen i lite varmt vatten.
Rör i soja, ingefära, salt och peppar.
Lägg spjället med bensidan upp i en ugnssäker form.
Pensla med honungsblandningen.
Stek köttet mitt i 175 graders varm ugn, ca 30 minuter.
Vänd köttet och pensla andra sidan.
Stek ytterligare 50-60 minuter.
När benen nätt och jämnt lossnar från köttet är det färdigt.
Dela spjället i portionsbitar.
Antal: 6 portioner
Ugn: 175 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
2 skivor vitt kantskuret bröd
2 dl mjölk
2 gula lökar
2 msk smör
1 msk råströsocker
2 tsk durban curry , färdig kryddblandning
1 krm piri piri, färdig kryddblandning
1 citron
2 tsk salt
600 g nötfärs
1 dl mandelspån
1 dl torkade strimlade aprikoser
½ dl russin
2 msk mango chutney
2 krm nymald svartpeppar
Äggstanning:
3 dl mjölk
3 stora ägg
Garnera med:
6 lagerblad
10 torkade aprikoser
Gult ris
Gör så här:
Blötlägg brödet i mjölken.
Hacka löken och fräs den med smör, socker, curry, piri piri, citronsaft och salt.
Tillsätt nötfärs, mandelspån, aprikoser, russin, mango chutney, peppar och de urkramade brödskivorna.
Låt puttra ca 10 minuter under omrörning.
Smaka av.
Smörj en ugnsfast form och bred ut färsen i den.
Vispa samman mjölk och ägg, och häll över färsen.
Stick ner lagerblad och aprikoser.
Grädda i nedre delen av ugnen tills den får en gyllenbrun färg, ca 30 minuter.
Gult ris (6 portioner):
Koka upp 6 dl vatten.
Tillsätt 3 dl ris, ½ tsk salt, 1½ tsk gurkmeja, 1 dl russin och 1 kanelstång.
Låt riset sjuda under lock, ca 20 minuter.
Ta bort kanelstången och smaksätt med 1 tsk råströsocker och 1 msk smör.
Ugn: 175-200 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
100 g smör eller magarin
3/4 dl socker
1 ägg
50 g (3/4 dl) hackade nötkärnor
1 tsk kanel
3 dl vetemjöl (knappt)
Hallonsylt
Gör så här:
Rör smör och socker poröst.
Tillsätt ägget, nötkärnorna, kanelen samt mjölet.
Platta ut degen tills en kanppt 1 cm tjock kaka på smort smörgåspapper.
Bred på ett tunt lager hallansylt.
Grädda i 175-200 grader ca 15 minuter eller tills kakan är genomgräddad.
Skär den i sneda bitar medan den ännu är varm.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Börja med att skrubba eller skala potatisen.
Skär den sedan i grova bitar och koka upp i saltat vatten.
Tina broccolin och lägg ner i potatiskoket ett par minuter innan potatisen är klar.
Medans potatisen kokar kan du göra bullarna:
Mixa solroskärnorna fint i en mixer.
Lägg över i en separat skål.
Mixa bönorna och havregrynen.
Blanda ned i skålen med frömixet.
Riv eller finhacka den gula löken, blanda i. Slå på soja och peppar.
Rulla till bollar, blir ca 20 stycken.
Stek på medelvärme i olja.
(Tips! Skulle smeten bli väldigt lös kan du tillsätta mer havregryn. Låt också bullarna få lite yta i pannan innan du vänder runt dem för att de ska hålla formen bättre).
Gör såsen:
Koka upp grädden tillsammans med soja och svartpeppar.
Vispa ner mjölet och låt sjuda ett par minuter.
Tillsätt ev lite sambal oelek ifall du vill ha lite mer sting i såsen.
Ställ åt sidan.
När potatisen är färdigkokt:
häll av vattnet och tillsätt grädde, salt och svartpeppar.
Mosa eller vispa till önskad konsistens.
Servera till bullarna och brunsåsen.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
600 g entrecôte eller utskuren biff
1 dl matyoghurt
1 dl teriyakisås
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk rostat sesamfrö
Grillspett
Gör så här:
Skär köttet i avlånga bitar.
Blanda yoghurt, teriyakisås och vitlök.
Marinera köttet minst 4 timmar.
Om du använder grillspett av trä, lägg dem i blöt i kallt vatten så bränner de inte så lätt.
Trä upp köttet på spett.
Grilla spetten runtom.
Strö över sesamfrö.
Servera med sallad, t.ex nektarinpassion.
Antal: ca 35 stycken
Ingredienser:
Deg:
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|