Alla inlägg under maj 2015

Av Maria - 7 maj 2015 13:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 st gul lök
1 kg rotselleri
2 st röda äpplen
1 liteer vatten
1 st grönsaksbuljongtärning
½ tsk sambal oelek
1 msk timjan
5 dl stora vita bönor, kokta
3 dl havregrädde
Salt

Svartpeppar
Olja att steka i


Gör så här:

Skala och grovhacka lök och rotselleri.

Grovhacka äpplena.

Fräs lök, rotselleri, äpple i olja i en stor kastrull på medelvärme i ca 5 min.

Tillsätt vatten, buljong, sambal oelek och timjan.

Låt koka tills rotsellerin mjuknat, ca ytterligare 10 min.

Tillsätt vita bönor och mixa soppan i en blender eller med stavmixer.

Tillsätt grädden och låt koka upp igen.

Smaka av med salt och peppar.

Servera som den är eller med ett gott bröd.

Av Maria - 7 maj 2015 12:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 port pasta, valfri sort
200 g haricots verts
1 dl pesto
1 dl solroskärnor
ev. lite riven ost


Gör så här:

Koka pastan och tina haricots verts.

Tips! Häll av pasta vattnet på de frysta haricots vertsen så tinar de snabbt.

Rosta solroskärnorna gyllene i en torr stekpanna.

När pastan är klar, blanda ihop pasta, pesto och haricots verts.

Toppa eventuellt med lite riven ost (växtbaserad om du vill ha en vegansk måltid)

Av Maria - 7 maj 2015 11:00

Antal: 4 portioner

Ugn: 175 grader, ca 30 minuter + 50-60 minuter


Ingredienser:
1 kg tjockskuret revbensspjäll

3 msk honung

1 msk kinesisk soja

1 tsk ingefära

½ tsk salt

1 krm svartpeppar


Gör så här:

Rör ut honungen i lite varmt vatten.

Rör i soja, ingefära, salt och peppar.

Lägg spjället med bensidan upp i en ugnssäker form.

Pensla med honungsblandningen.

Stek köttet mitt i 175 graders varm ugn, ca 30 minuter.

Vänd köttet och pensla andra sidan.

Stek ytterligare 50-60 minuter.

När benen nätt och jämnt lossnar från köttet är det färdigt.

Dela spjället i portionsbitar.

Av Maria - 7 maj 2015 09:15

Antal: 6 portioner

Ugn: 175 grader, ca 30 minuter


Ingredienser:

2 skivor vitt kantskuret bröd

2 dl mjölk

2 gula lökar

2 msk smör

1 msk råströsocker

2 tsk durban curry , färdig kryddblandning

1 krm piri piri, färdig kryddblandning

1 citron

2 tsk salt

600 g nötfärs

1 dl mandelspån

1 dl torkade strimlade aprikoser

½ dl russin

2 msk mango chutney

2 krm nymald svartpeppar


Äggstanning:
3 dl mjölk

3 stora ägg


Garnera med:
6 lagerblad

10 torkade aprikoser


Gult ris


Gör så här:

Blötlägg brödet i mjölken.

Hacka löken och fräs den med smör, socker, curry, piri piri, citronsaft och salt.

Tillsätt nötfärs, mandelspån, aprikoser, russin, mango chutney, peppar och de urkramade brödskivorna.

Låt puttra ca 10 minuter under omrörning.

Smaka av.

Smörj en ugnsfast form och bred ut färsen i den.

Vispa samman mjölk och ägg, och häll över färsen.

Stick ner lagerblad och aprikoser.

Grädda i nedre delen av ugnen tills den får en gyllenbrun färg, ca 30 minuter.


Gult ris (6 portioner):

Koka upp 6 dl vatten.

Tillsätt 3 dl ris, ½ tsk salt, 1½ tsk gurkmeja, 1 dl russin och 1 kanelstång.

Låt riset sjuda under lock, ca 20 minuter.

Ta bort kanelstången och smaksätt med 1 tsk råströsocker och 1 msk smör.

Av Maria - 7 maj 2015 07:30

Ugn: 175-200 grader, ca 15 minuter


Ingredienser:

100 g  smör eller magarin

3/4 dl socker

1 ägg

50 g (3/4 dl) hackade nötkärnor

1 tsk kanel

3 dl vetemjöl (knappt)

Hallonsylt


Gör så här:

Rör smör och socker poröst.

Tillsätt ägget, nötkärnorna, kanelen samt mjölet.

Platta ut degen tills en kanppt 1 cm tjock kaka på smort smörgåspapper.

Bred på ett tunt lager hallansylt.

Grädda i 175-200 grader ca 15 minuter eller tills kakan är genomgräddad.

Skär den i sneda bitar medan den ännu är varm.

Av Maria - 6 maj 2015 13:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

Potatis- och broccolimos:
700 g potatis
200 g broccoli, fryst
½ dl havregrädde
Salt
Peppar
 
Gottebullar:
5 dl svarta bönor, kokta
1 dl solroskärnor
1 dl havregryn
1 st gul lök
1 msk soja
1 nypa svartpeppar
Olja att steka i
 
Brunsås:
2 dl havregrädde
2 tsk soja
1 nypa svartpeppar
1 msk vetemjöl
 
Gör så här:

Börja med att skrubba eller skala potatisen.

Skär den sedan i grova bitar och koka upp i saltat vatten.

Tina broccolin och lägg ner i potatiskoket ett par minuter innan potatisen är klar.


Medans potatisen kokar kan du göra bullarna:
Mixa solroskärnorna fint i en mixer.

Lägg över i en separat skål.

Mixa bönorna och havregrynen.

Blanda ned i skålen med frömixet.

Riv eller finhacka den gula löken, blanda i. Slå på soja och peppar.

Rulla till bollar, blir ca 20 stycken.

Stek på medelvärme i olja.

(Tips! Skulle smeten bli väldigt lös kan du tillsätta mer havregryn. Låt också bullarna få lite yta i pannan innan du vänder runt dem för att de ska hålla formen bättre).


Gör såsen:
Koka upp grädden tillsammans med soja och svartpeppar.

Vispa ner mjölet och låt sjuda ett par minuter.

Tillsätt ev lite sambal oelek ifall du vill ha lite mer sting i såsen.

Ställ åt sidan.


När potatisen är färdigkokt:

häll av vattnet och tillsätt grädde, salt och svartpeppar.

Mosa eller vispa till önskad konsistens.

Servera till bullarna och brunsåsen.

Av Maria - 6 maj 2015 10:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

600 g entrecôte eller utskuren biff

1 dl matyoghurt

1 dl teriyakisås

2 pressade vitlöksklyftor

2 msk rostat sesamfrö

Grillspett


Gör så här:

Skär köttet i avlånga bitar.

Blanda yoghurt, teriyakisås och vitlök.

Marinera köttet minst 4 timmar.

Om du använder grillspett av trä, lägg dem i blöt i kallt vatten så bränner de inte så lätt.

Trä upp köttet på spett.

Grilla spetten runtom.

Strö över sesamfrö.

Servera med sallad, t.ex nektarinpassion.

Av Maria - 6 maj 2015 10:00

Antal: ca 35 stycken


Ingredienser:

Deg:

500 g mandelmassa
1 st äggvita
1 st citron (rivet skal)
3 dl vetemjöl
 
Dekoration:
1 dl florsocker
vatten
ev. karamellfärg
 
Gör så här:
Riv mandelmassan och vispa den tillsammans med äggvita och citronskal till en tjock slät smet.
Tillsätt mjölet lite i taget tills degen går att hantera men fortfarande är lite kladdig.
Dela degen i 4 delar och rulla varje del till lite tjockare än fingertjocka längder.
Nyp till degen på ovansidan så längderna blir trekantiga.
Skär degen i ca 6-7 cm långa bitar och lägg dem på plåt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen i ca 15 min tills de har fått färg, men de ska fortfarande vara mjuka inuti.
Låt kakorna svalna helt och dekorera sedan med tjock kristyr (mycket florsocker utblandat med lite vatten eller helst äggvita), gärna färgad i olika färger.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards