Alla inlägg under maj 2015
Antal: 4 portioner
Ugn: 175 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
4 portionsbitar fryst lax
1 dl teriyakisås
1 paket färdig citronsås
4 portioner äggnudlar
500 g wokgrönsaker
Gör så här:
Pensla laxbitarna med teriyakisåsen och ½ tsk salt, stek i ugn, 175 grader, i ca 10 minuter.
Värm såsen.
Koka nudlarna enligt anvisning på paketet.
Stek grönsakerna lätt.
Tillsätt nudlarna.
Blanda nudlar och grönsaker, lägg laxen på grönsakerna och servera citronsåsen vid sidan om.
Bröd, sallad och frukt kompletterar måltiden.
Antal: 1 portion
Ingredienser:
Strimlad purjolök
Rödlök
Olivolja
Grovhackad salvia (färsk eller torkad)
Flingsalt
Svartpeppar
1 ciabatta eller ljust surdegsbröd
Mozzarella
Parmaskinka
Gör så här:
Fräs strimlad purjolök och rödlök mjuk i olivolja.
Tillsätt grovhackad salvia mot slutet.
Krydda med flingsalt och svartpeppar.
Skär 1 ciabatta på längden.
Fyll med skivad mozzarella, lökfräs och parmaskinka.
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
1 dl riven svecia
10-12 soltorkade tomater i olja, ca 30 g
1 kruka färsk basilika
1 vitlöksklyfta
25 g pinjenötter
1 krm salt
3/4 dl kallpressad rapsolja
Gör så här:
Plocka bladen av basilika.
Lägg alla ingredienser utom oljan i en matberedare och kör till en finfördelad röra.
Tillsätt oljan i omgångar.
Servera till nykokt pasta.
Toppa med riven ost.
Antal: 6 portioner
Vila i kyl: ca 30 minuter
Ugn: 200 grader, 10 minuter + 25-30 minuter
Gör så här:
Deg:
125 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk vatten
Fyllning:
150 g riven svecia
3 ägg
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
½ tsk salt
1 krm chilipeppar
Garnering:
80 g rom, t.ex forellrom
Färsk körvel
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Hacka ihop smör och mjöl till en grynig massa.
Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.
Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Ställ den i kyl ca 30 minuter.
Nagga pajskalet med en gaffel och förgrädda ca 10 minuter.
Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, salt och chilipeppar.
Tillsätt osten och häll blandningen i pajskalet.
Grädda i mitten av ugnen 25-30 minuter.
Låt pajen svalna något.
Garnera med rom och körvel.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
12 dl vatten
2 hönsbuljongtärningar
50 g färsk ingefära
1 citrongräs
250 g glas- eller risnudlar
125 g minimajs
3 dl frysta gröna ärter
1 burk skalade räkor i lag (360 g)
Tillbehör:
Sweet chilisås
Gör så här:
Koka upp vattnet i en gryta och lägg i buljongtärningarna.
Skala ingefäran.
Skiva den och lägg den i buljongen.
Ta av citrongräsets yttersta blad och klipp i bitar av citrongräset ner i buljongen.
Sänk värmen och låt buljongen koka under lock, ca 5 minuter.
Plocka upp ingefärs- och citrongräsbitarna med en hålslev.
De ska inte användas mer utan slängs bort.
Lägg nudlarna i buljongen och rör om.
Låt koka ca 1 minuter.
Blanda ner majs och ärter och låt koka ca 2 minuter.
Häll av räkorna i en sil och blanda ner dem.
Låt var och en krydda med sweet chili.
Servera nudlarna i djupa skålar med ätpinnar.
Både glas- och risnudlar kokar snabbt, vilket gör rätten extra snabblagad.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
300 g urbenade kycklinglårfilé
2 morötter (ca 150 g)
Salt
Vitpeppar
1-2 msk flytande margarin
2½ dl crème Bonjour cuisine fransk senap & örter
Gör så här:
Putsa och dela ev. kycklinglåren i mindre bitar.
Skala och skär morötterna i slantar.
Krydda kycklingbitarna och bryn i het gryta tillsammans med margarin.
Häll över crème Bonjour cuisine och tillsätt morotsslantarna, koka upp.
Låt sjuda 5-8 minuter, rör om då och då.
Servera kyckling- & senapsgrytan tillsammans med rostad potatis, kokt råris, fullkornspasta eller/och grönsallad.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 äpple
1 vitlöksklyfta
2 msk hackad persilja
2 dl matlagningsyoghurt, 10%
Salt
Peppar
Gör så här:
Riv äpplet grovt.
Skala och riv eller pressa vitlöksklyftan.
Blanda äpple, vitlök och persilja med yoghurt.
Smaksätt med salt och peppar.
Servera till t.ex grillad karré med kanelglaze.
Antal: ca 20 stycken
Ingredienser:
150 g riven ädelost
2-3 msk kesella kvarg
50 g rostade mandelspån
1 päron
Gör så här:
Mosa ihop ost och kvarg med en gaffel.
Forma små bollar och rulla dem i mandelspån.
Skär päronet i små bitar.
Sätt ihop päronbitar och ostbollar med tandpetare.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|