Alla inlägg under maj 2015
Antal: 1 bröd
Jästid: dubbel storlek
Ugn: 175 grader, ca 1 timma
Ingredienser:
60 g jäst
3 1/2 dl vatten
1 dl sirap
3 msk matättika
1 tsk salt
1 tsk stött fänkål
1 tsk stött anis
11 dl grovt rågmjöl (550 g)
3 1/2 - 4 dl vetemjöl (210 - 240 g)
Gör så här:
Ljumma vattnet med sirapen till 37 grader och häll över den smulade jästen.
Tillsätt ättika, salt och kryddor samt mjölet och arbeta degen tills den är smidig och ta sedan upp den på bakbordet.
Forma till en längd som lägges i en rymlig smord form och får jäsa till dubbel storlek.
Grädda i 175 grader ca 1 timma.
Pensla med vatten 2 gånger under gräddningen och efter.
Låt kallna insvept i folie eller bakduk.
Ingredienser:
4 vitlöksklyftor
1 citron
½ kruka timjan
½ dl matolja
Svartpeppar
Gör så här:
Skala och krossa vitlöken.
Tvätta citronen och skala av det yttersta gula skalet med en potatisskalare.
Blanda vitlök, citronskal, timjan, olja och 1 tsk grovkrossad svartpeppar i dubbla påsar.
Lägg köttet som ska marineras i påsen och förslut den.
Låt marinera ett dygn i kylskåp.
Ingredienser:
2 hackade gula lökar
2½ dl rött vin
½ dl olja
½ dl senap
10 vitpepparkorn
10 krossade enbär
Gör så här:
Blanda och marinera 8-10 dagar.
Ingredienser:
4 tsk cayennepeppar
1 tsk mald spiskummin
2 st vitlöksklyftor
1 tsk salt
4 msk olivolja
Gör så här:
Mixa samman alla ingredienser med en stavmixer.
Förvaras i burk med tättslutande lock .
Håller sig ca en vecka
Direkt grillning är den gamla hederliga metoden att grilla rakt över glöden.
Metoden passar perfekt för korvar eller kött i mindre bitar och skivor.
Större bitar blir brända om man låter dem ligga tills de är färdiga inuti.
Det är med direkt grillning som du får de åtråvärda grillränderna och en snygg frasig yta.
När temperaturen ligger på ca 300 grader dras fukten ur köttet yttersta lager, och det är då den lite hårda, krispiga ytan bildas.
Tumregeln säger att allt som tar mindre än 25 minuter att grilla kan grillas direkt.
Allt som tar mer tid på sig ska grillas indirekt.
Så här gör du:
Fyll grillen med ett jämnt kol.
Tänd, låt kolen brinna ut och vänta tills glöden har blivit askgrå.
Det tar ungefär 30 minuter.
Då är det dags.
Lägg köttet direkt över glöden.
Har du en gasolgrill lägger du köttet rakt över lågan.
Tänk bara på att låta grillen stå i 10 minuter och bli riktigt varm först.
Smaklig måltid!
Antal: 3 bröd
Jästid: 12 timmar, 4 timmar, 30 minuter, 20-30 minuter
Ugn: 180 grader, 50-60 minuter
Ingredienser:
Första dagen:
7 dl rågmjöl (350 g)
7 dl vatten
1 msk salt
1 msk kummin, grovstött
Andra dagen:
50 g jäst
3 1/2 dl vattten
7 dl rågmjöl (350 g)
4 timmar senare:
2 dl mörk sirap
1 liter rågsikt (600 g)
7 dl vetemjöl (ca 420 g)
Gör så här:
Första dagen:
Häll det kokande vattnet över mjölet, tillsätt salt, kummin och rör om.
Låt stå över natten (12 timmar).
Andra dagen:
Värm vattnet till 37 grader, häll över den smulade jästen och blanda i degen från igår.
Tillsätt rågmjölet och arbeta ihop till en lös deg som läggs i en rymlig bunke och får stå i 4 timmar.
4 timmar senare:
Tillsätt sirap, rågsikt och vetemjöl.
Arbeta ihop degen och låt jäsa 30 minuter.
Ta upp degen på bakbordet, dela i tre delar och forma till längder.
Lägg dem i smorda brödformar och låt jäsa ytterligare 20-30 minuter.
Grädda i 180 grader 50-60 minuter.
Pensla med vatten då bröden tas ur ugnen och låt dem kallna insvepta i folie.
Ingredienser:
150 g fetaost
2 dl matyoghurt 10%
½ dl mjölk
1 msk honung
Salt
Peppar
Gör så här:
Smula fetaosten och blanda den med yoghurt.
Späd med mjölken.
Smaksätt med honung, salt och peppar.
Mängd: ca 1½ liter
Ingredienser:
Sockerlag:
2 dl vatten
1 dl strösocker
Iste:
12 dl vatten
4 tepåsar, t.ex Earl Grey
1 dl koncentrerad flädersaft
1 dl sockerlag
½ dl färskpressad citronjuice
1 apelsin till garnering
1 lime till garnering
1 citron till garnering
Gör så här:
Sockerlag:
Låt vatten och strösocker koka ihop till en simmig lag.
Iste:
Låt tepåsarna dra i det kalla vattnet i ca 10 minuter.
Ta bort tepåsarna.
Blanda teet med saften, sockerlagen och citronjuicen.
Skölj och skiva citronfrukterna.
Lägg skivorna i teet och låt det dra i en timme före servering.
Om teet ska drickas senare, ta bort frukten, annars blir det beskt.
Lägg i ny, fräsch frukt precis före servering.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|