Direktlänk till inlägg 6 juli 2015

Vecka 28 2015 - Veckomatsedel

Av Maria - 6 juli 2015 11:30

Måndag:

Kycklingsallad


Tisdag:

Vegetariska köttbullar pasta eller ris


Onsdag:
Hemmagjord pizza 


Torsdag:

Grönsakssoppa med bröd


Fredag:

Tacos


Lördag:

Pasta med krämig lövbiffssås med svamp


Söndag:

Torskgratäng med potatismos

Måndag:

Köttfärs- och blomkålsgratäng (4 personer)

 

500 gram köttfärs

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 blomkålshuvud

Smör

2-3 dl grädde

2-3 msk tomatpuré

2-3 dl riven ost

Salt och peppar

 

Sätt ugnen på 225 grader. (jag hade 200 grader med varmluft)

Bryn köttfärsen i några minuter i smör och tillsätt därefter hackad lök och vitlök. Låt löken bli mjuk utan att ta färg.

Tillsätt grädde, tomatpuré och kryddor och låt koka ihop några minuter. Smaka av och ställ åt sidan.

Skiva blomkålen i ca 0.5-1 cm tjocka skivor och lägg dessa i en ugnsfast form. Klicka över några smörbitar.

Fördela köttfärssåsen över blomkålen och toppa med riven ost. Gratinera i ca 25-30 minuter tills blomkålen mjuknat. (täck med folie på slutet om du tycker att gratängen får för mycket färg – smaksak)

Servera gärna med en god sallad.

 

 

Tisdag:

Laxburgare med räkröra (4 portioner)

 

Räkröra:

400 g räkor med skal

1 dl crème fraiche

½ dl majonnäs

½ dl hackad dill

2 krm salt

 

600 g lax, skinnfri

½ gul lök

1 ägg

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

2 msk smör att steka i

 

Skala räkorna. Blanda crème fraiche, majonnäs, dill och salt. Tillsätt räkorna.

Skär laxen i mindre bitar och mixa den sedan i en matberedare. Skala och finhacka löken. Blanda laxfärsen med lök, ägg, salt och peppar. Forma färsen till fyra burgare och stek i smör på medelvärme cirka 3 minuter. Toppa burgarna med räkröran och servera med gurka och tomat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onsdag:

Currykycklinggryta (4 portioner)

 

600 g kycklingfilé

2 röda paprikor

2 gula lökar

5 msk smör att steka i

3 msk curry

1 msk paprikapulver

5 dl grädde

2 dl crème fraiche

2 msk soja

2 krm svartpeppar

 

Skär kycklingfilén i bitar. Skölj, kärna ur och skär paprikan i bitar. Skala och skär löken i strimlor.  Bryn kycklingen i smör i en stor gryta. Tillsätt paprika, lök, curry och paprikapulver och låt fräsa i ca 3 minuter. Tillsätt grädde, crème fraiche, soja och peppar.

Servera med blomkålsmos och lite grönsallad.

 

 

Torsdag:

Omelett med fetaost och soltorkade tomater (2 portioner)

 

4-6 ägg

1 dl grädde

3-4 krm salt

1-2 krm svartpeppar

20 soltorkade tomater

20 körsbärstomater

60 g fetaost

1 kruka basilika

Smör att steka i

 

Rör ihop ägg, grädde, salt och peppar med en gaffel. Strimla de soltorkade tomaterna och halvera körsbärstomaterna. Stek äggsmeten i smör till en omelett. Toppa med smulad fetaost, soltorkade tomater, körsbärstomater och basilikablad när omeletten är klar.

 

 

Fredag:

Fläskfilé med ostgratinerad fänkål (4 portioner)

 

1 stor fänkål

3 dl riven ost, tex västerbottenost, cheddar eller prästost

600 g fläskfilé

1 tsk salt

2 krm svartpeppar

2 msk smör

½ msk vitlökskrydda

1 msk paprikapulver

 

Sätt ugnen på 225 grader. Skär fänkålen i små bitar. Lägg bitarna i en ugnsform och toppa den med den rivna osten. Gratinera i mitten av ugnen cirka 20-25 minuter.

Torka av köttet med hushållspapper för att få en fin stekyta. Salta och peppra köttet. Stek runtom i smör cirka 20 minuter så köttet blir vackert gyllenbrunt och lätt rosa i mitten. Låt köttet vila cirka 5 minuter innan du skär den i skivor.

Servera fläskfilén tillsammans med fänkål och en grönsallad.

 

Lördag:

Korvstroganoff (4 portioner)

 

600 g mild korv med så hög kötthalt som möjligt

2 gula lökar

2 msk smör att steka i

3 msk tomatpuré

2 ½ dl grädde

2 ½ dl crème fraiche

2 msk kalvfond

1-2 tsk dijonsenap

1 msk paprikapulver

1 tsk salt

2 krm svartpeppar

 

Skär korven i strimlor. Skala och finhacka löken. Hetta upp smör i en stor gryta och stek korven tillsammans med lök och tomatpuré. Tillsätt grädde, crème fraiche, fond, senap och paprikapulver. Salta och peppra. Låt småputtra cirka 30 minuter. Servera med broccolimos.

 

 

Söndag:

Köttfärslimpa med svampsås (4 portioner)

1 gul lök

1 paket bacon

3 ägg

600 g köttfärs (valfri sort)

Salt och peppar

250 g champinjoner

2 dl crème fraiche

 

Sätt ugnen på 175 grader. Hacka lök och bacon fint. Blanda i äggen och köttfärsen. Krydda med salt och peppar. Forma en limpa i en ugnsfast form och låt stå i ugnen ca 30-40 min.

Skiva svampen och fräs den i stekpannan tills vätskan försvunnit. Häll sen i spadet från formen med köttfärslimpan och blanda i crème fraiche. Låt koka upp och smaka av med salt och peppar. Servera med en grönsallad.


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Juli 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards