Direktlänk till inlägg 6 juli 2015
Måndag:
Kycklingsallad
Tisdag:
Vegetariska köttbullar pasta eller ris
Onsdag:
Hemmagjord pizza
Torsdag:
Grönsakssoppa med bröd
Fredag:
Tacos
Lördag:
Pasta med krämig lövbiffssås med svamp
Söndag:
Torskgratäng med potatismos
Måndag:
Köttfärs- och blomkålsgratäng (4 personer)
500 gram köttfärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 blomkålshuvud
Smör
2-3 dl grädde
2-3 msk tomatpuré
2-3 dl riven ost
Salt och peppar
Sätt ugnen på 225 grader. (jag hade 200 grader med varmluft)
Bryn köttfärsen i några minuter i smör och tillsätt därefter hackad lök och vitlök. Låt löken bli mjuk utan att ta färg.
Tillsätt grädde, tomatpuré och kryddor och låt koka ihop några minuter. Smaka av och ställ åt sidan.
Skiva blomkålen i ca 0.5-1 cm tjocka skivor och lägg dessa i en ugnsfast form. Klicka över några smörbitar.
Fördela köttfärssåsen över blomkålen och toppa med riven ost. Gratinera i ca 25-30 minuter tills blomkålen mjuknat. (täck med folie på slutet om du tycker att gratängen får för mycket färg – smaksak)
Servera gärna med en god sallad.
Tisdag:
Laxburgare med räkröra (4 portioner)
Räkröra:
400 g räkor med skal
1 dl crème fraiche
½ dl majonnäs
½ dl hackad dill
2 krm salt
600 g lax, skinnfri
½ gul lök
1 ägg
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk smör att steka i
Skala räkorna. Blanda crème fraiche, majonnäs, dill och salt. Tillsätt räkorna.
Skär laxen i mindre bitar och mixa den sedan i en matberedare. Skala och finhacka löken. Blanda laxfärsen med lök, ägg, salt och peppar. Forma färsen till fyra burgare och stek i smör på medelvärme cirka 3 minuter. Toppa burgarna med räkröran och servera med gurka och tomat.
Onsdag:
Currykycklinggryta (4 portioner)
600 g kycklingfilé
2 röda paprikor
2 gula lökar
5 msk smör att steka i
3 msk curry
1 msk paprikapulver
5 dl grädde
2 dl crème fraiche
2 msk soja
2 krm svartpeppar
Skär kycklingfilén i bitar. Skölj, kärna ur och skär paprikan i bitar. Skala och skär löken i strimlor. Bryn kycklingen i smör i en stor gryta. Tillsätt paprika, lök, curry och paprikapulver och låt fräsa i ca 3 minuter. Tillsätt grädde, crème fraiche, soja och peppar.
Servera med blomkålsmos och lite grönsallad.
Torsdag:
Omelett med fetaost och soltorkade tomater (2 portioner)
4-6 ägg
1 dl grädde
3-4 krm salt
1-2 krm svartpeppar
20 soltorkade tomater
20 körsbärstomater
60 g fetaost
1 kruka basilika
Smör att steka i
Rör ihop ägg, grädde, salt och peppar med en gaffel. Strimla de soltorkade tomaterna och halvera körsbärstomaterna. Stek äggsmeten i smör till en omelett. Toppa med smulad fetaost, soltorkade tomater, körsbärstomater och basilikablad när omeletten är klar.
Fredag:
Fläskfilé med ostgratinerad fänkål (4 portioner)
1 stor fänkål
3 dl riven ost, tex västerbottenost, cheddar eller prästost
600 g fläskfilé
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 msk smör
½ msk vitlökskrydda
1 msk paprikapulver
Sätt ugnen på 225 grader. Skär fänkålen i små bitar. Lägg bitarna i en ugnsform och toppa den med den rivna osten. Gratinera i mitten av ugnen cirka 20-25 minuter.
Torka av köttet med hushållspapper för att få en fin stekyta. Salta och peppra köttet. Stek runtom i smör cirka 20 minuter så köttet blir vackert gyllenbrunt och lätt rosa i mitten. Låt köttet vila cirka 5 minuter innan du skär den i skivor.
Servera fläskfilén tillsammans med fänkål och en grönsallad.
Lördag:
Korvstroganoff (4 portioner)
600 g mild korv med så hög kötthalt som möjligt
2 gula lökar
2 msk smör att steka i
3 msk tomatpuré
2 ½ dl grädde
2 ½ dl crème fraiche
2 msk kalvfond
1-2 tsk dijonsenap
1 msk paprikapulver
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
Skär korven i strimlor. Skala och finhacka löken. Hetta upp smör i en stor gryta och stek korven tillsammans med lök och tomatpuré. Tillsätt grädde, crème fraiche, fond, senap och paprikapulver. Salta och peppra. Låt småputtra cirka 30 minuter. Servera med broccolimos.
Söndag:
Köttfärslimpa med svampsås (4 portioner)
1 gul lök
1 paket bacon
3 ägg
600 g köttfärs (valfri sort)
Salt och peppar
250 g champinjoner
2 dl crème fraiche
Sätt ugnen på 175 grader. Hacka lök och bacon fint. Blanda i äggen och köttfärsen. Krydda med salt och peppar. Forma en limpa i en ugnsfast form och låt stå i ugnen ca 30-40 min.
Skiva svampen och fräs den i stekpannan tills vätskan försvunnit. Häll sen i spadet från formen med köttfärslimpan och blanda i crème fraiche. Låt koka upp och smaka av med salt och peppar. Servera med en grönsallad.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|