Alla inlägg under januari 2015
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, 25-30 minuter
Ingredienser:
150 g morötter
100 g rotselleri
150 g rödbetor
3 msk olivolja/rapsolja
1 tsk torkad timjan
Salt
Peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala rotfrukterna och skär dem i stavar eller skivor, helst inte tjockare än en knapp centimeter.
Lägg dem i en skål och blanda med olja, timjan, salt och peppar.
Strö ut rotfrukterna på en plåt och låt stå i ugnen i 25-30 minuter eller tills allsammans har fått fin färg.
Antal: 4 portioner
Ugn: 175 grader, ca 10 minuter + 30-40 minuter
Ingredienser:
1 ask matjesfiléer
4 finhackade gula lökar
1½ dl vispgrädde
2 hårdkokt, hackade ägg
6-7 finstrimlade potatisar
1 dl mjölk
½ dl vispgrädde
Salt
Peppar
Gör så här:
Låt sillen rinna av väl, skär den i smala bitar och bottna ett smort ugnssäkert fat.
Täck med lök, slå över grädden och grädda i 175 grader.
När löken gått färg, efter ca 10 minuter, läggs ägg och potatis på.
Salta, peppra och slå över mjölken.
Grädda ytterligare 30-40 minuter tills potatisen mjuknat.
Slå över vispgrädden efter halva gräddningstiden.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 dl socker
1 dl kakao
½ krm salt
1 dl vatten
Gör så här:
Blanda socker, salt och kakao i kastrullen, tillsätt vattnet, lite i taget, och rör om.
Koka upp under omrörning och sjud såsen 5-10 minuter, tills den är tjock, blank och slät.
Måndag:
Tunnbrödsrulle:
Stek eller koka en smakrik korv.
Lägg rikligt med rivna morötter på mjuka tunnbröd.
Lägg på korven och senap.
Rulla ihop tunnbrödet.
Avrunda med en frukt.
Tisdag:
Italienarens favoritpasta:
Fräs 2-3 hackade vitlöksklyftor, 1 knippe finhackad persilja och ½-1 dl rivet ljust dagsgammalt bröd i ca ½ dl olivolja.
Blanda samman med nykokt pasta.
Servera nyriven parmesanost till.
Onsdag:
Spännande strömmingslåda:
Smörj en form och bottna med 2 dl grovt rivna morötter, 2 dl riven squash och 2 msk persilja. Lägg ca 400 g strömmingsfilé ovanpå. Salta och peppra. Häll över 1½ dl fiskbuljong. Tillaga i ugn 225 grader, ca 30 minuter. Servera med potatis.
Torsdag:
Palsternackssoppa:
Sjud 500 g skivade palsternackor och 1 grovhackad gul lök i 4 dl buljong ca 15 minuter. Mixa och koka purén med 6 dl mjölk. Salta, peppra och strö över gräslök.
Fredag:
Lördag:
Rotfruktsplättar med baconskivor:
Riv 2 morötter, 2 palsternackor och 1 bit rotselleri. Hacka 1 rödlök, blanda samman rotfrukter och rödlök med 1 ägg, salt och peppar och 2 msk hackad persilja. Klicka ut plättar i pannan och stek. Servera med knaperstekt bacon.
Söndag:
Måndag:
Stekt fläsk med löksås, kokt potatis, rårivna morötter
Tisdag:
Rotsaksgryta, grahamsbullar med färskost
Onsdag:
Pölsa, kokt potatis, rödbetor
Torsdag:
Torsk med frasigt täcke, pressad potatis, broccoli
Fredag:
Fyllda pannkakor, bröd salladskål och paprika:
Grädda tunna pannkakor.
Gör en blandning av skalade räkor i bitar, finhackad dill och lite crème fraiche.
Lägg ett par skedar på varje pannkaka, rulla ihop, lägg dem tätt i en smord stekpanna, strö över riven ost och värm tills osten smält.
Lördag:
Januarimeny:
Söndag:
Kokt höns med ris och curry, skärbönor
Koka extra till måndagens middag.
Chokladpudding
Måndag
Frukost: Äggröra med charkuterier
Lunch: Blomkålssoppa med räkor
Middag: Svampaj med soltorkade tomater
Tisdag
Frukost: Yoghurt med hallon och vinbär
Lunch: Salladknyten med inkokt lax & dillmajonnäs
Middag: Tomat- & kycklinggratäng
Onsdag
Frukost: Keso med bär
Lunch: Rödbetssallad med chévre och mandelspån
Middag: Squashtagliatelle med varmrökt lax
Torsdag
Frukost: Bacon- och ostomelett
Lunch: Räksallad med avokado och blåbär
Middag: Stekt strömming med grönt blomkålsmos
Fredag
Frukost: Sojasmoothie
Lunch: Skinka med sallad och nötter
Middag: Fisk- och räkgryta med chili
Lördag
Frukost: Sillfrukost
Lunch: Kycklingsallad med bacon och jordgubbar
Middag: Oxrullader
Söndag
Frukost: Omelett med bacon och fetaost
Lunch: Varmrökt lax med romsås
Middag: Entrecôte med sardellsmör
Måndag:
Ostsoppa, grov smörgås
Frukt
Tisdag:
Stuvad lake, kokt potatis, vitkålssallad
Onsdag:
Spaghetti, vegetarisk sås
Torsdag:
Kålpudding, kokt potatis, sås, lingonsylt, morotsstavar
Fredag:
Jansons frestelse, hård smörgås.
Jansons i mikrovågsugn:
Följ ett grundrecept, men häll bara hälften av gräddmjölken över potatis och ansjovis.
Tillaga under lock på full effekt ca 8 minuter.
Vrid formen ett halvt varv och häll på resten av vätskan.
Strö över ströbröd.
Fortsätt på full effekt utan lock 9-10 minuter.
Chokladpudding.
Lördag:
Fläskfilé i indisk sås (currysås), råris, grönsallad
Ananassorbet
Söndag:
Nötstek i glasgryta, hasselbackspotatis, sås, ärter, gelé:
Stick en termometer i köttet så att spetsen kommer mitt i den tjockaste delen.
Hela röret bör vara inne i köttet.
Lägg i en glasgryta och ställ i kall ugn.
Sätt ugnen på 175 grader.
Stek till 75 graders innertemperatur.
Lingonpäron med vispad grädde
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|