Alla inlägg under januari 2015

Av Maria - 20 januari 2015 16:30

Antal: 4 portioner

Ugn: 225 grader, 25-30 minuter


Ingredienser:
150 g morötter

100 g rotselleri

150 g rödbetor

3 msk olivolja/rapsolja

1 tsk torkad timjan

Salt

Peppar


Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Skala rotfrukterna och skär dem i stavar eller skivor, helst inte tjockare än en knapp centimeter.

Lägg dem i en skål och blanda med olja, timjan, salt och peppar.

Strö ut rotfrukterna på en plåt och låt stå i ugnen i 25-30 minuter eller tills allsammans har fått fin färg.

Av Maria - 20 januari 2015 13:30

Antal: 4 portioner

Ugn: 175 grader, ca 10 minuter + 30-40 minuter


Ingredienser:

1 ask matjesfiléer

4 finhackade gula lökar

1½ dl vispgrädde

2 hårdkokt, hackade ägg

6-7 finstrimlade potatisar

1 dl mjölk

½ dl vispgrädde

Salt

Peppar


Gör så här:

Låt sillen rinna av väl, skär den i smala bitar och bottna ett smort ugnssäkert fat.

Täck med lök, slå över grädden och grädda i 175 grader.

När löken gått färg, efter ca 10 minuter, läggs ägg och potatis på.

Salta, peppra och slå över mjölken.

Grädda ytterligare 30-40 minuter tills potatisen mjuknat.

Slå över vispgrädden efter halva gräddningstiden.

Av Maria - 20 januari 2015 10:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 dl socker

1 dl kakao

½ krm salt

1 dl vatten


Gör så här:

Blanda socker, salt och kakao i kastrullen, tillsätt vattnet, lite i taget, och rör om.

Koka upp under omrörning och sjud såsen 5-10 minuter, tills den är tjock, blank och slät.

Av Maria - 19 januari 2015 16:15

Måndag:

Tunnbrödsrulle:

Stek eller koka en smakrik korv.

Lägg rikligt med rivna morötter på mjuka tunnbröd.

Lägg på korven och senap.

Rulla ihop tunnbrödet.

Avrunda med en frukt.


Tisdag:

Italienarens favoritpasta:

Fräs 2-3 hackade vitlöksklyftor, 1 knippe finhackad persilja och ½-1 dl rivet ljust dagsgammalt bröd i ca ½ dl olivolja.

Blanda samman med nykokt pasta.

Servera nyriven parmesanost till.


Onsdag:

Spännande strömmingslåda:

Smörj en form och bottna med 2 dl grovt rivna morötter, 2 dl riven squash och 2 msk persilja. Lägg ca 400 g strömmingsfilé ovanpå. Salta och peppra. Häll över 1½ dl fiskbuljong. Tillaga i ugn 225 grader, ca 30 minuter. Servera med potatis.


Torsdag:

Palsternackssoppa:

Sjud 500 g skivade palsternackor och 1 grovhackad gul lök i 4 dl buljong ca 15 minuter. Mixa och koka purén med 6 dl mjölk. Salta, peppra och strö över gräslök.


Fredag:

Lax- & räktoast.


Lördag:

Rotfruktsplättar med baconskivor:

Riv 2 morötter, 2 palsternackor och 1 bit rotselleri. Hacka 1 rödlök, blanda samman rotfrukter och rödlök med 1 ägg,  salt och peppar och 2 msk hackad persilja. Klicka ut plättar i pannan och stek. Servera med knaperstekt bacon.


Söndag:

Kyckling med currysås.

Av Maria - 19 januari 2015 14:45

Måndag:

Stekt fläsk med löksås, kokt potatis, rårivna morötter


Tisdag:

Rotsaksgryta, grahamsbullar med färskost


Onsdag:

Pölsa, kokt potatis, rödbetor


Torsdag:

Torsk med frasigt täcke, pressad potatis, broccoli


Fredag:

Fyllda pannkakor, bröd salladskål och paprika:

Grädda tunna pannkakor. 

Gör en blandning av skalade räkor i bitar, finhackad dill och lite crème fraiche.

Lägg ett par skedar på varje pannkaka, rulla ihop, lägg dem tätt i en smord stekpanna, strö över riven ost och värm tills osten smält.


Lördag:

Januarimeny:

Guldgul löksoppa

Snurrat lantbröd

Hasselnötskaka


Söndag:

Kokt höns med ris och curry, skärbönor

Koka extra till måndagens middag.


Chokladpudding

Av Maria - 19 januari 2015 14:45

Måndag

Frukost: Äggröra med charkuterier

Lunch: Blomkålssoppa med räkor

Middag: Svampaj med soltorkade tomater


Tisdag

Frukost: Yoghurt med hallon och vinbär

Lunch: Salladknyten med inkokt lax & dillmajonnäs

Middag: Tomat- & kycklinggratäng


Onsdag

Frukost: Keso med bär

Lunch: Rödbetssallad med chévre och mandelspån

Middag: Squashtagliatelle med varmrökt lax


Torsdag

Frukost: Bacon- och ostomelett

Lunch: Räksallad med avokado och blåbär

Middag: Stekt strömming med grönt blomkålsmos


Fredag

Frukost: Sojasmoothie

Lunch: Skinka med sallad och nötter

Middag: Fisk- och räkgryta med chili


Lördag

Frukost: Sillfrukost

Lunch: Kycklingsallad med bacon och jordgubbar

Middag: Oxrullader


Söndag

Frukost: Omelett med bacon och fetaost

Lunch: Varmrökt lax med romsås

Middag: Entrecôte med sardellsmör

Av Maria - 19 januari 2015 10:30

Måndag:

Ostsoppa, grov smörgås


Frukt


Tisdag:
Stuvad lake, kokt potatis, vitkålssallad


Onsdag:
Spaghetti, vegetarisk sås


Torsdag:

Kålpudding, kokt potatis, sås, lingonsylt, morotsstavar


Fredag:

Jansons frestelse, hård smörgås.

Jansons i mikrovågsugn:

Följ ett grundrecept, men häll bara hälften av gräddmjölken över potatis och ansjovis.

Tillaga under lock på full effekt ca 8 minuter.

Vrid formen ett halvt varv och häll på resten av vätskan.

Strö över ströbröd.

Fortsätt på full effekt utan lock 9-10 minuter.


Chokladpudding.


Lördag:

Fläskfilé i indisk sås (currysås), råris, grönsallad


Ananassorbet


Söndag:

Nötstek i glasgryta, hasselbackspotatis, sås, ärter, gelé:

Stick en termometer i köttet så att spetsen kommer mitt i den tjockaste delen.

Hela röret bör vara inne i köttet.

Lägg i en glasgryta och ställ i kall ugn.

Sätt ugnen på 175 grader.

Stek till 75 graders innertemperatur.


Lingonpäron med vispad grädde

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards