Alla inlägg under juli 2015
Mängd: ca 1 liter
Ingredienser:
800 gram äpplen
2 gula lökar
2 msk citronsaft
0,5 tsk chiliflakes
0,75 dl socker
1 krm salt
4 dl äppelcidervinäger
2 krm svartpeppar
Gör så här:
Skölj äpplena.
Skär dem i tärningar.
De behöver ej skalas.
Skala och hacka löken.
Blanda äpple, lök och citronsaft i en bunke.
Mät upp socker i en kastrull.
Värm och smält sockret till en ljust brun karamell.
Tillsätt äpplen, lök, chilipeppar, salt, peppar och vinäger.
Rör om.
Låt småkoka i 15 minuter.
Äpplena ska börja mosas ihop men ändå vara i tärningar.
Smaka av med sött, salt och surt.
Lägg upp direkt på glasburk och sätt på lock.
Låt svalna.
Eller servera i en skål direkt.
Mängd: 14 dl
Ingredienser:
1,2 kg äpplen
1 gul lök
2 klyftor vitlök
1 röd chili av valfri sort efter tycke
1 dl lagrad röd vinäger eller vit balsamvinäger
2 dl rörsocker, rårörsocker, muscovadosocker eller vanligt socker
1 msk senapsfrön, gula eller bruna
1 tsk garam masala
1 tsk currypulver
1 tsk salt
1 msk hackad färsk ingefära eller en tsk torkad ingefära
1 stång kanel (valfritt)
1 dl russin (valfritt)
Gör så här:
Skala och hacka lök samt vitlök.
Lägg i en stor tjockbottnad kastrull eller gryta.
Skala och hacka ingefäran fint.
Skölj, dela och strimla chilin.
Ta bort kärnor om du vill ha en mildare chutney.
Använd gärna plasthandskar om du tar i hetare chilis.
Lägg med löken.
Skala äpplen och skär bort kärnhuset samt allt annat utom fruktköttet.
Skär i bitar.
Lägg i kastrullen med lök, ingefära och chili.
Tillsätt resten av ingredienserna: socker, vinäger, garam masala, curry, russin, kanel, senapsfrön och salt.
Koka upp och rör så de ej bränns.
Låt puttra under lock på låg värme i 50 minuter.
Rör då och då.
Häll upp när den är varm på steriliserade burkar och sätt på lock direkt.
Låt svalna.
Förvaras mörkt och svalt.
Öppnad burk förvaras i kylen.
Måndag:
Spaghetti och köttfärssås
Tisdag:
Kotlett, potatis och sås
Onsdag:
Makaronilåda
Torsdag:
Potatisgratäng och kött
Fredag:
Kycklingtacos
Lördag:
Pizza
Söndag:
Gravad lax med stuvad dillpotatis
Måndag:
Pannkakor, sylt och grädde
Tisdag:
Grön ärtsoppa, stekt bröd
Onsdag:
Fiskkroketter, kokt potatis och dillsås
Torsdag:
Kyckling korma och ris
Fredag:
Kycklingkebab, tortillabröd, sallad och kall sås
Lördag:
Fläskfiléspett, klyftpotatis och tzatziki
Söndag:
Köttfärslimpa, potatis och sås
Måndag:
Kebab med bröd och tillbehör
Tisdag:
Köttfärs, wokgrönsaker coh ris
Onsdag:
Tonfisksås och pasta:
Måndag:
Vitkålssoppa emd ramslöksfrallor
Tisdag:
Köttfärs med wokgrönsaker och nudlar
Onsdg:
Ugnsraggmunk med caon
Torsdag:
Vegetariska fiskpinnar, potatis och remouladsås
Fredag:
Tacos
Lördag:
hemgjord pizza
Söndag:
Gravad lax med dillstuvad potatis
Måndag:
Potatis- och purjolökssoppa, varma mackor
Tisdag:
Kycklingfilé, klyftpotatis, toum, tabbouleh
Onsdag:
Spenatgryta och irs
Torsdag:
Fiskgryta
Fredag:
Tacos
Lördag:
Fläskfiléwok och nudlar
Söndag:
Varma mackor
Ingredienser:
6 röda paprikor
4 dl fin svensk kallpressad rapsolja (olivolja funkar också)
4 vitlöksklyftor
1 dl grovhackad bladpersilja
0,5 kruka färsk basilika
Gör så här:
Tänd grillen.
Skölj paprikorna.
Skär loss sidorna på paprikorna och släng kärnhus och skaften.
Lägg dem på grillen med skinnet nedåt och grilla på medelvärme tills skinnet är svart ca 5 minuter.
Ta ett ark folie och lägg in paprikorna i till ett paket.
Grilla ytterligare 15 minuter.
Har du grill med lock så lägg på det.
Ta upp paprikorna och lägg i en skål och täck över med plastfolie samt låt stå i 20 minuter att svalna.
Skala och strimla vitlöken.
Skölj och grovhacka basilika och persilja.
Pilla bort det skinn som är bränt och svart.
Skär paprikabitarna i ca 1 cm strimlor.
Fräs vitlöksskivor i några msk olivolja utan att det tar färg och lägg i paprikabitarna samt basilika och persilja.
Vänd runt och fräs någon minut.
Lägg över och packa ihop paprikablandningen i en rengjort glasburk ca 0,75 liter och fyll på med olivolja så att det täcker.
Sätt på lock och låt svalna.
Ställ in i kylen och låt helst stå ett dygn att få smak.
Håller sig oöppnad i några veckor i kylen om paprikan är täckt med olja.
Den marinerad och grillade paprikan är klar att njutas.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|