Alla inlägg under juli 2015

Av Maria - 14 juli 2015 10:30

Mängd: ca 1 liter


Ingredienser:

800 gram äpplen
2 gula lökar
2 msk citronsaft
0,5 tsk chiliflakes
0,75 dl socker
1 krm salt
4 dl äppelcidervinäger
2 krm svartpeppar


Gör så här:

Skölj äpplena.
Skär dem i tärningar.

De behöver ej skalas.
Skala och hacka löken.
Blanda äpple, lök och citronsaft i en bunke.
Mät upp socker i en kastrull.
Värm och smält sockret till en ljust brun karamell.
Tillsätt äpplen, lök, chilipeppar, salt, peppar och vinäger.

Rör om.
Låt småkoka i 15 minuter.

Äpplena ska börja mosas ihop men ändå vara i tärningar.

Smaka av med sött, salt och surt.
Lägg upp direkt på glasburk och sätt på lock.

Låt svalna.
Eller servera i en skål direkt.

Av Maria - 14 juli 2015 09:15

Mängd: 14 dl


Ingredienser:

1,2 kg äpplen
1 gul lök
2 klyftor vitlök
1 röd chili av valfri sort efter tycke
1 dl lagrad röd vinäger eller vit balsamvinäger
2 dl rörsocker, rårörsocker, muscovadosocker eller vanligt socker
1 msk senapsfrön, gula eller bruna
1 tsk garam masala
1 tsk currypulver
1 tsk salt
1 msk hackad färsk ingefära eller en tsk torkad ingefära
1 stång kanel (valfritt)
1 dl russin (valfritt)


Gör så här:

Skala och hacka lök samt vitlök.

Lägg i en stor tjockbottnad kastrull eller gryta.
Skala och hacka ingefäran fint.

Skölj, dela och strimla chilin.

Ta bort kärnor om du vill ha en mildare chutney.

Använd gärna plasthandskar om du tar i hetare chilis.

Lägg med löken.
Skala äpplen och skär bort kärnhuset samt allt annat utom fruktköttet.

Skär i bitar.

Lägg i kastrullen med lök, ingefära och chili.
Tillsätt resten av ingredienserna: socker, vinäger, garam masala, curry, russin, kanel, senapsfrön och salt.
Koka upp och rör så de ej bränns.

Låt puttra under lock på låg värme i 50 minuter.

Rör då och då.
Häll upp när den är varm på steriliserade burkar och sätt på lock direkt.

Låt svalna.

Förvaras mörkt och svalt.

Öppnad burk förvaras i kylen.

Av Maria - 13 juli 2015 15:15

Måndag:

Spaghetti och köttfärssås


Tisdag:

Kotlett, potatis och sås


Onsdag:

Makaronilåda


Torsdag:

Potatisgratäng och kött


Fredag:

Kycklingtacos


Lördag:

Pizza


Söndag:

Gravad lax med stuvad dillpotatis

Av Maria - 13 juli 2015 13:30

Måndag:

Pannkakor, sylt och grädde


Tisdag:

Grön ärtsoppa, stekt bröd


Onsdag:

Fiskkroketter, kokt potatis och dillsås


Torsdag:

Kyckling korma och ris


Fredag:

Kycklingkebab, tortillabröd, sallad och kall sås


Lördag:

Fläskfiléspett, klyftpotatis och tzatziki


Söndag:

Köttfärslimpa, potatis och sås

Av Maria - 13 juli 2015 11:30

Måndag:

Kebab med bröd och tillbehör


Tisdag:

Köttfärs, wokgrönsaker coh ris


Onsdag:

Tonfisksås och pasta:

Stek upp en halv finhackad lök mjuk, har i två burkar tonfisk i vatten avrunnen, 3dl (ca) creme fraîche, en tärning fiskbuljong, Salt, Vitpeppar, En skvätt citron.
Kokar upp och smakar av, vill inte ha löken helt mjuk men det är ju en smaksak.
 
Torsdag:
Spenatgryta med ris
 
Fredag:
Stekt torsk, kokt potatis och sås
 
Lördag:
Kycking och klyftpotatis
 
Söndag:
Lasagne
Av Maria - 13 juli 2015 10:30

Måndag:

Vitkålssoppa emd ramslöksfrallor


Tisdag:

Köttfärs med wokgrönsaker och nudlar


Onsdg:

Ugnsraggmunk med caon


Torsdag:

Vegetariska fiskpinnar, potatis och remouladsås


Fredag:

Tacos


Lördag:

hemgjord pizza


Söndag:

Gravad lax med dillstuvad potatis

Av Maria - 13 juli 2015 07:45

Måndag:

Potatis- och purjolökssoppa, varma mackor


Tisdag:

Kycklingfilé, klyftpotatis, toum, tabbouleh


Onsdag:

Spenatgryta och irs


Torsdag:

Fiskgryta


Fredag:

Tacos


Lördag:

Fläskfiléwok och nudlar


Söndag:

Varma mackor

Av Maria - 12 juli 2015 19:15

Ingredienser:

6 röda paprikor
4 dl fin svensk kallpressad rapsolja (olivolja funkar också)
4 vitlöksklyftor
1 dl grovhackad bladpersilja
0,5 kruka färsk basilika


Gör så här:

Tänd grillen.
Skölj paprikorna.
Skär loss sidorna på paprikorna och släng kärnhus och skaften.
Lägg dem på grillen med skinnet nedåt och grilla på medelvärme tills skinnet är svart ca 5 minuter.
Ta ett ark folie och lägg in paprikorna i till ett paket.
Grilla ytterligare 15 minuter.

Har du grill med lock så lägg på det.
Ta upp paprikorna och lägg i en skål och täck över med plastfolie samt låt stå i 20 minuter att svalna.
Skala och strimla vitlöken.
Skölj och grovhacka basilika och persilja.
Pilla bort det skinn som är bränt och svart.
Skär paprikabitarna i ca 1 cm strimlor.
Fräs vitlöksskivor i några msk olivolja utan att det tar färg och lägg i paprikabitarna samt basilika och persilja.
Vänd runt och fräs någon minut.
Lägg över och packa ihop paprikablandningen i en rengjort glasburk ca 0,75 liter och fyll på med olivolja så att det täcker.
Sätt på lock och låt svalna.
Ställ in i kylen och låt helst stå ett dygn att få smak.
Håller sig oöppnad i några veckor i kylen om paprikan är täckt med olja.
Den marinerad och grillade paprikan är klar att njutas.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Juli 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards