Alla inlägg under juli 2015
Ingredienser:
2 liter aroniabär
5 dl vatten
1 krm natriumbensoat (valfritt för hållbar saft)
4 dl socker till 8 dl avrunnen saft från ovan kok
Gör så här:
Rensa och skölj aroniabären.
Lägg dem i en kastrull och tillsätt vatten.
Koka upp och rör om.
Låt koka i 20-25 minuter på låg värme.
Sila av saften genom silduk.
En saftmaja med ställning och silduk - se bild - är smidigt.
Eller sila genom chinoise, finmaskig stålsil eller durkslag med silduk.
Mät upp saften.
Detta recept blir ca 8 dl saft och då tillsätter du 4 dl socker.
Räkna ca 5 dl socker per liter saft.
Vill du ha en hållbar saft så blandar du ut ett krm natriumbensoat konserveringsmedel med lite av saften i ett glas och blandar sedan med resten av saften.
Värm upp saften igen i kastrullen så att allt socker löser sig.
Häll upp saften på steriliserade flaskor och förslut direkt när saften är varm.
Förvaras mörkt och svalt.
Öppnad flaska förvaras i kylen.
Med konserveringsmedel håller den flera år oöppnad, svalt och mörkt.
Kyndel är en kransblommig växt 3-4 dm hög och hemmahörande i Sydeuropa. Den har små långsmala blad och vita/lila blommor. Det finns två arter, sommarkyndel som är 1-årig och vinterkyndel med tjockare blad är flerårig.
Hälsa: Kyndel anses vara magvänlig, lindrar gasbildning mm. Färska blad lär lindra mot getingstick.
Odla: Sommarkyndel kan förodlas inomhus och planteras ut när det inte längre är risk för nattfrost. Det går också bra att odla den i kruka inomhus. Bladen plockas hela sommaren och torkas bäst i samband med blomning. Vinterkyndel är lättodlad och kan sås direkt på växtplatsen som bör vara soligt, i mager, torr och väldränerad jord. Plantorna kan förökas genom sticklingar i slutet av sommaren.
SÅ ANVÄNDS KYNDEL
Kyndel används färsk, torkad eller fryst till kött-, bön-, korv- och äggrätter, i grytor, soppor och såser. Även till sallad och osträtter. För bästa effekt bör kyndel tillsättas i maten när det nästan kokat helt färdigt. Vinterkyndel används vanligen för smaksättning av get- och fårostar.
Mängd: 6 dl
Ingredienser:
500 gr hackade jordgubbar
1 grönt äpple, ca 120 gram
1 gul lök
1 msk rapsolja
1/2 - 1 tsk chiliflakes (beroende på hur stark du vill ha den)
1 kanelstång
1 tsk torkad ingefära
1 tsk currypulver
1 tsk blandade senapsfrön
1/2 dl äppelcidervinäger
1 dl muscovadosocker
3 krm salt
Gör så här:
Skala och hacka löken.
Stek löken på lite under medelvärme i 15 minuter utan att den tar färg.
Använd en tjockbottnad kastrull eller panna med höga kanter och lock.
Skala äpplet och skär bort kärnhuset samt allt annat utom fruktköttet.
Skär i bitar.
Lägg och stek med löken.
Rensa och snoppa jordgubbar.
Skär dem i bitar.
Lägg med och stek med löken.
Tillsätt resten av ingredienserna:
chiliflakes, kanelstång, ingefära, curry, senapsfrön, vinäger, socker och salt.
Låt puttra under lock på låg värme i ca 45 minuter.
Rör då och då.
Häll upp när den är varm på steriliserade burkar och sätt på lock direkt.
Låt svalna.
Förvaras mörkt och svalt.
Öppnad burk förvaras i kylen.
Mängd: 1 liter
Ingredienser:
1 liter strimlad rabarber
1 dl vinäger, röd lagrad vinäger, äppelvinäger eller vit balsamvinäger
1 hackad gul lök
3 msk majsolja
1 tsk Garam masala
3 dl råsocker eller strösocker
1 tsk salt
2 msk malen ingefära
3 st torkade chilifrukter av valfri sort eller 1 tsk chiliflakes eller chili efter tycke
2 st kanelstänger
2 tsk mald kardemumma
1 tsk curry
Gör så här:
Hacka lök och torkad chili.
Skölj och strimla rabarber.
Skala grova stammar innan.
Värm oljan i en kastrull samt fräs lök, rabarber och chili någon minut.
Tillsätt vinäger, socker och kryddor.
Koka rabarbern på låg värme i 40 minuter.
Rör då och då.
Kolla så de ej bränns.
Häll upp på burkar och sätt på lock.
Förvaras mörkt och svalt.
Öppnad burk förvaras i kyl.
Antal: 12 portioner
Ingredienser:
Färsbiffar:
1 msk matolja
1 finhackad gul lök
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk finriven ingefära
Salt
Nymalen svartpeppar
500 g lammfärs
3/4 dl brödsmulor eller ströbröd
2 msk hoisinsås
12 brödbullar, delade och rostade
Coleslaw:
1 msk honung
1 msk soja
1 msk risvinäger
1 msk jordnötsolja eller matolja
1/2 tsk sesamolja
1 1/4 dl riven morot
3 1/2 dl finstrimlad kål (helst salladskål)
Ett knippe tunt skivad salladslök
Gör så här:
Gör färsbiffarna.
Hetta upp grillen till medelhög värme (cirka 200 grader).
Hetta upp oljan i en medelstor stekpanna.
Lägg i lök, vitlök, ingefära, salta och peppara.
Stek i cirka 5 minuter tills löken är mjuk.
Blanda lammfärs, lökblandningen, ströbröd och hoisinsås i en medelstor skål.
Forma till 12 färsbiffar.
Olja in grillgallret och grilla i cirka 5 minuter på varje sida tills de är genomstekta.
Gör coleslaw genom att röra ihop honung, soja, vinäger, jordnötsolja och sesamolja i en medelstor skål.
TIllsätt de övriga ingredienserna och blanda med lätt hand.
Lägg en färsbiff på ena brödhalvan.
Lägg coleslawen ovanpå och toppa med den andra brödhalvan.
Antal: ca 4 portioner
Ingredienser:
2 äggvitor
1-3 vitlöksklyftor (för skarp vitlökssmak tar du 2-3 klyftor, för mildare smak tar du 1)
Ca 2-3 dl rapsolja
0,5 tsk salt
1-2 tsk citronsaft eller 1 krm citronsyra
Gör så här:
Krossa vitlöken och banka på den med kniven tills den blir lite mosad i små bitar.
Lägg i en skål tillsammans citron, salt och äggvitorna.
Använd en stavmixer eller elvisp och mixa tills det bildas vitt skum i skålen av äggvitan, det tar ca 2-3 minuter.
Sen droppar du i oljan, i en fin och tunn stråle samtidigt som du mixar och rör om i skålen.
Häll i långsamt tills vitlökskrämen tjocknar och blir fluffig.
Viktigt att ha tålamod och hälla i oljan försiktigt, annars skär såsen sig.
När toumen har blivit fluffig och krämig är den klar.
Ställ i kylen en stund innan servering, gärna 1 timme.
Håller sig i kylen upp till 3-4 dagar.
Servera gärna med grillat!
Ingredienser:
8 dl aroniabär
4,5 dl syltsocker
1,6 dl vatten
1/2 kanelstång
1,5 tsk vaniljsocker
2 msk pressad citronsaft
1 msk konjak
Gör så här:
Mät upp aroniabär och vatten i en kastrull.
Tillsätt kanelstång.
Koka under lock på låg värme i 30 minuter.
Rör då och då.
Tillsätt syltsocker, vaniljsocker och citronsaft samt koka i 10 minuter till.
Skumma eventuellt.
Ta upp kanelstången och tillsätt konjak (valfritt).
Nu kan du göra ett pektinprov om du vill - se ovan.
Häll upp i glasburkar och sätt på lock direkt.
Låt marmeladen svalna med locket på.
Förvara mörkt och svalt.
Koriander är en ettårig ört som kan bli meterhög, men bladen skördas när den är cirka 1,5 dm hög. Blommorna är vita och växer i flockar. De övre bladen är breda liknande bladpersilja. Både blad, frukt (se Korianderfrön) och rötter är användbara. Det är en av de älsta kryddväxterna som odlats i Indien, Kina, Egypten och intilliggande länder och sägs vara den mest använda bladkrydda i världen. Judarna kryddade kakor med koriander och romarna använde den till konservering av kött. På 1700-talet tuggades bladen täckta med socker. Carl von Linné: "fröna lagda under örngott fördriver vägglöss" och "de är goda för okyskhet". Förekommer i läkemedel som smakförbättrare. Vietnamesisk koriander (Polygonium odorantum) och Långkoriander (Eryngium foetidum) är andra arter med liknande egenskaper som som vanlig koriander.
Odla: Koriander odlas i omgångar från mars till augusti, planteras 1-2 gånger per månad för att ge kontinuerlig bladskörd. Så direkt på friland när frostrisken är över och jorden rett sig. Hela plantan skördas efter 1,5-2 månader, när den är cirka 1,5 dm hög. Läs mer > Odla koriander, > Odla korianderfrön.
SÅ ANVÄNDS KORIANDER
Koriander passar till fisk, kött, färs, grönsaker, soppor, risrätter och ägg, som brödkrydda, till (sill-)inläggningar och i efterrätter. I Indien görs en vanligt förekommande chutney på stötta korianderblad, chilipeppar, vitlök, senapsolja och salt. Koriander förekommer i likörerna Izarra och Chartreuse. Kan användas som ett alternativ till peppar, exempelvis i brännvin (Ödåkra, Taffelakvavit, Lemon Gin). Rötterna används bl.a i thailändsk currypasta.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|