Alla inlägg under juli 2015
Ingredienser:
7 fina klasar med fläderblommor, färska eller torkade
70 cl brännvin special eller vodka till essensen.
Köp totalt 2 flaskor på 70 cl till färdig snaps.
1 tsk socker (valfritt)
Gör så här:
Plocka fina fläderblommor.
Rensa dem och klipp bort det mesta av stjälkarna.
Kolla så det inte är några insekter med.
I BURK:
Lägg fläderblommorna i en glasburk på en liter eller liknande.
Häll på ca 70 cl brännvin eller så att det täcker blommorna - tryck ner dem lite, lägg eventuellt på en liten skål eller glas som tyngd så att blommorna kommer under spriten och förslut med lock.
I FLASKA:
Ett alternativ är att fördela dem direkt i en 70 cl flaska - häll ut lite av spriten så att du får plats med flädern.
Spriten sparar du att tillföra senare.
Låt flädern stå och dra i spriten i tre dagar.
Vänd runt då och då.
Fläderessensen ska få en gul färg och stor doft samt smak av flädern.
Ta upp eller sila bort fläderblommorna.
Häll över på en flaska och förslut så har du en fläderessens att späda med sprit till önskad styrka.
Innan servering så späder du fläderessensen med brännvin eller vodka till önskad styrka.
Vidare kan du ta i lite socker för önskad sötma.
Häll förslagsvis ihop 70 cl fläderessens med en extra flaska på 70 cl brännvin.
Blanda, smaka av med socker och häll tillbaka på flaskorna samt förslut.
Servera flädersnapsen väl kyld.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 kg fast potatis (välj mellanstora potatisar)
4-5 st vitlöksklyftor
1-3 st färsk chili (justera hetta efter smak
1 knippe färsk koriander (ca 1 dl hackad)
1 citron
Salt & peppar
Neutral olja till stekning (tex rapsolja)
Serveringsförslag:
Toum (vitlökskräm)
Gör så här:
ela potatisarna i halvor.
Lägg i en gryta, täck med vatten, tillsätt ca 1 tsk salt och koka upp.
Låt potatisarna koka tills de mjuknar lita utan att de kokas sönder, ca 5-6 min räcker.
Sila av och låt vara i silen i 10 minuter, tills det slutar ångas från potatisarna.
De ska torka helt så de blir krispiga och goda.
Hacka eller mortla vitlök till strimlor, finhacka chili och koriander.
Hetta upp olja i en stekpanna, fräs vitlök och chili under omrörning.
Bränn inte vitlöken, den ska mjukna och bli glansig.
Vänd sedan i koriandern och stek lite till.
Vänd i potatisen och blanda.
Värm ugnen till 225°, över och undervärme.
Lägg potatisarna i en ugnsform, tänk på att använda en rymlig form, om potatisarna ligger allt för tätt ihop blir de inte krispiga.
Häll juice från en citron över potatisarna, krydda med salt och peppar.
Ringla lite olja över och blanda allting.
Tillaga mitt i ugnen tills potatisen får en fin krispig yta och mjuknar i mitten, ca 15-17 min.
Servera med önskad tillbehör, perfekt vid grillat.
Ingredienser:
1 liter rensade frysta aroniabär
3 msk solrosolja
1 hackad rödlök
1 klyfta vitlök
2 msk hackad färsk ingefära, ca 20 gram
½ - 1 tsk chiliflakes (valfritt och OBS styrkan kan variera)
1 dl cidervinäger
1 tsk salt
1 äpple
3 tsk Garam masala
2 tsk mald kardemumma
1 kanelstång
1 tsk gula senapsfrön
3 tsk curry
2,5 dl strösocker
Gör så här:
Skölj och rensa aroniabären.
Frys in dem över natten.
Hacka lök och vitlök.
Skala och hacka färsk ingefära.
Skala och tärna äpplet.
Värm oljan i en kastrull samt fräs rödlöken någon minut utan att ta färg.
Tillsätt vitlök, ingefära, äpple och 1/2 tsk chiliflakes samt fräs några sekunder till.
Tillsätt äppelcidervinäger, socker samt kryddorna.
Tillsätt aroniabären.
Koka aroniachutneyn på låg värme i ca 1 timme utan lock.
Rör då och då. Akta så den ej bränns.
Kokar den torrt så kan du tillsätta lite vatten.
Mixa chutneyn genom att köra med en stavmixer till en grov röra.
Du kan också mixa den i en matberedare förstås.
Eller bara mixa med en potatisstöt så mycket du kan till en mosig chutney.
Koka i 20 minuter till.
Häll upp chutneyn på burkar och sätt på lock.
Förvaras mörkt och svalt.
Öppnad burk förvaras i kyl.
Johannisörter är arter i släktet Hypericum i familjen johannesörtsväxter. De är fleråriga örter, som hör hemma i norra halvklotets tempererade områden och på högre nivåer i tropiska berg. De har motsatta, hela och helbräddade blad, och de gula blommorna sitter i flock- eller klaselika knippen. Frukten är en sprickkapsel. Till släktet förs bl.a bergjohannesört, dvärgjohannesört, fyrkantig johannesört, hedjohannesört, luden johannesört, olympisk johannesört, turkisk johannesört och äkta johannesört. Källa: NE.se
Äkta johannesört är en flerårig växt som blir runt halvmetern hög med gula blommor. Mosar man blommorna kommer det ut en röd saft (pirkumolja), som gett örten dess namn mansblod, syftande på Johannes döpare. I folkmedicinen har johannesörten utnyttjats till allt från medel mot förstoppning och läkning av skärsår till att driva ut onda andar.
Hälsa: Man har länge ansett johannesörten vara ofarlig, men växten kan vara farlig i kombination med annan medicin som kan slås ut. Varning m.a.o
Odla: Den är lättodlad och växer vild i Sverige. Både sol och halvskugga går bra.
SÅ ANVÄNDS ÄKTA JOHANNISÖRT
Johannesörtens blommor används bl.a. till kryddning av brännvin (pirkumbrännvin), som brukar kallas Hirkum Pirkum. Smaken kan påminna om medicin. Snapsen blir röd till färgen, mer intensiv ju fler blommor som används. Hirkum pirkum tillverkas vanligen av brukaren själv. Ett litet bränneri i Tyskland tillverkar Hirkum pirkum. Av bladen gör man också te som anses hälsosam.
Egen Hirkum Pirkum: Vill man krydda själv plockar man 1 dl blomknoppar utan gröna blad. Lägg dem i en burk och tillsätt 2 dl okryddat brännvin. Sätt på lock och skaka om. Låt stå mörkt och svalt några dagar upp till en vecka tills färgen är djupt röd. Sila sedan bort bladen. Fyll på med brännvin till lagom smak enligt eget tycke, mellan 1/2 till 1 liter.
Ingredienser:
700 ml Brännvin special, en flaska eller annan valfri naturell vodka
6 stjälkar rabarber, ca 200 gram
1-2 sockerbitar
30 gram färsk ingefära (valfritt)
Gör så här:
Skölj och skala bort grova delar på stammen.
Vill du ha en rosa snaps så se till att ha med röda stjälkar - skala inte bort det då.
Strimla rabarbern i ca 0,5 cm skivor.
Lägg i en glasburk.
Fyll på och täck med brännvin eller vodka.
Täck med lock.
Vill du ha med ingefära så skalar den den och skivar grovt och lägger med rabarbern.
Låt snapsen stå och dra i kylen eller svalt och mörkt i 14 dagar.
Häll av i ett kaffefilter eller sila bort rabarbern.
Smaka av med någon sockerbit.
Du kan även späda med mer brännvin eller vodka till önskad smak av rabarber om du tycker den är för syrlig.
Häll upp på flaska.
Servera iskall.
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
Riset:
2,5 dl gröna linser
5 dl basmatiris
5 msk olja
0,5 tsk spiskummin
2 buljongtärningar av valfri sort eller 1,5 tsk salt
0,5 tsk sjukryddor
1 tsk salt
Hett vatten, ca 6 dl
Löken:
2-3 medelstora lökar+ 0,5 dl olja
Tillbehör:
Tzatsiki
Vitkålssallad
Gör så här:
Börja med att först koka upp linserna i ca 15- 20 min, tills de mjuknar, sila av.
Tvätta riset och blanda sedan ihop med linserna och de övriga ingredienserna.
Häll hett vatten över, det ska täcka riset med 1 cm.
Koka upp på medelhög värme och sänk sedan till låg temperatur.
Låt tillagas långsamt i ca 15 min eller tills riset är klart.
Förbered under tiden löken.
Hacka löken och stek sedan i olja under omrörning.
Låt stekas ordentligt tills löken blir karamelliserad utan att den bränns vid.
Lägg upp riset och garnera med löken och oljan som löken stekts i.
Servera med ett gott tillbehör, smaklig spis!
Aronia är en vanlig häck och prydnadsväxt.
Plocka svarta aroniabär som mognar i slutet av sommaren.
Aroniabären får du först frysa en natt efter att du plockat dem.
Eller vänta till efter första frosten.
Smaken påminner om en blandning av körsbär och rönnbär med en lite bärig och bitter ton.
Ingredienser:
3 förp. tärnad bacon
6½ dl mjöl
1 l mjölk
10 ägg
½ tsk salt
Görs å här:
Ställ in baconet i ugnen på 200°C och låt det få steka på plåten
tills det blivit lite gyllene ca 10min.
Gör under tiden smeten.
Häll ner mjölet i en stor bunke, slå på lite mjölk i taget och vispa till en slät smet.
Häll i resten av mjölken.
Knäck i äggen och salt.
Ta ut plåten, slå på pannkakssmeten och in i ugnen igen ca 30-40 min.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|