Alla inlägg under juli 2015
Antal: till 6 scones
Ingredienser:
1 burk (200 g) tonfisk
1 finhackad gul lök
3/4 finhackad gurka, färsk eller inlagd
4 msk gräddfil
Gör så här:
Häll spadet av tonfisken och blanda den med lök, gurka och gräddfil.
Antal: 4-6 portioner
Ingredienser:
1 liter fiskbuljong
3 morötter
½ blomkålshuvud
2 dl mjölk
4 msk vetemjöl
400 g djupfryst tinad sejfilé
½ dl matlagningsgrädde
Finklippt gräslök
Gör så här:
Koka upp fiskbuljongen.
Skölj, skala och skiva morötterna.
Skölj blomkålen och dela den i små buketter.
Koka morötterna ca 5 minuter i buljongen.
Rör ut mjölet med mjölken, häll i redningen under omrörning.
Lägg i blomkålsbuketterna och låt koka 3-5 minuter.
Smaka av med ½ dl matlagningsgrädde och gräslök.
Vanligt vatten blir gott spetsat med mineralvatten och med någon av följande tillsatser:
* Pressad citron eller lime
* Pressad grapefrukt
* Lingon eller tranbärssaft
* Tunt skivad, färsk ingefära
Tips!
Lägg dekorativa kryddörter, som citronmeliss, mynta eller persilja, samt skivad apelsin, citron, lime, eller gurka, alternativt hela rädisor och cocktailtomater, i kannor med vatten och ställ på bordet.
Antal: 16 stycken
Ugn: 175 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
7 dl mandelmjöl
4 msk strösocker
1 ägg
50 g smör
Till servering:
Vispad grädde
Sylt, tex dadel- & blåbärssylt
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda mjöl och socker i en bunke.
Tillsätt först ägget och sedan smöret och blanda en deg.
Smöra formar och klä formarna med degen.
Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter tills musslorna fått lite färg.
Låt svalna och knacka försiktigt ut dem ur formarna.
Lägg en klick grädde på varje mandelmussla och toppa med dadel- & blåbärssylten.
Mängd: 1 liter
Ingredienser:
300 g röda eller svarta vinbär
400 g hallon
400 g syltsocker
Gör så här:
Lägg vinbär och hallon i en kastrull tillsammans med syltsocker.
Koka upp.
Koka i 5 minuter.
Skumma noga.
Häll upp på rena burkar och sätt på lock direkt.
Förvara svalt och mörkt.
Måndag:
Pasta och köttbullar
Tisdag:
Potatismos och korv
Onsdag:
Fiskgratäng
Torsdag:
Köttfärssås och pasta
Fredag:
Kycklingtacos
Lördag:
Hamburgare med pommes
Söndag:
Stekt fläsk, potatis och lökssås
Måndag:
Italiensk falukorv och pasta
Tisdag:
Fiskpinnar, potatismos och dillsås
Onsdag:
Pannbiff, lök, potatis och brun sås
Torsdag:
Tonfiskrulle, crème fraiche, sallad
Fredag:
Grillad korv bröd och pommes
Lördag:
Kycklingfilé, krispig potatis, kall bearnaisesås
Söndag:
Lax med krämig risoni
Måndag:
Kycklingsallad
Tisdag:
Vegetariska köttbullar pasta eller ris
Onsdag:
Hemmagjord pizza
Torsdag:
Grönsakssoppa med bröd
Fredag:
Tacos
Lördag:
Pasta med krämig lövbiffssås med svamp
Söndag:
Torskgratäng med potatismos
Måndag:
Köttfärs- och blomkålsgratäng (4 personer)
500 gram köttfärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 blomkålshuvud
Smör
2-3 dl grädde
2-3 msk tomatpuré
2-3 dl riven ost
Salt och peppar
Sätt ugnen på 225 grader. (jag hade 200 grader med varmluft)
Bryn köttfärsen i några minuter i smör och tillsätt därefter hackad lök och vitlök. Låt löken bli mjuk utan att ta färg.
Tillsätt grädde, tomatpuré och kryddor och låt koka ihop några minuter. Smaka av och ställ åt sidan.
Skiva blomkålen i ca 0.5-1 cm tjocka skivor och lägg dessa i en ugnsfast form. Klicka över några smörbitar.
Fördela köttfärssåsen över blomkålen och toppa med riven ost. Gratinera i ca 25-30 minuter tills blomkålen mjuknat. (täck med folie på slutet om du tycker att gratängen får för mycket färg – smaksak)
Servera gärna med en god sallad.
Tisdag:
Laxburgare med räkröra (4 portioner)
Räkröra:
400 g räkor med skal
1 dl crème fraiche
½ dl majonnäs
½ dl hackad dill
2 krm salt
600 g lax, skinnfri
½ gul lök
1 ägg
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk smör att steka i
Skala räkorna. Blanda crème fraiche, majonnäs, dill och salt. Tillsätt räkorna.
Skär laxen i mindre bitar och mixa den sedan i en matberedare. Skala och finhacka löken. Blanda laxfärsen med lök, ägg, salt och peppar. Forma färsen till fyra burgare och stek i smör på medelvärme cirka 3 minuter. Toppa burgarna med räkröran och servera med gurka och tomat.
Onsdag:
Currykycklinggryta (4 portioner)
600 g kycklingfilé
2 röda paprikor
2 gula lökar
5 msk smör att steka i
3 msk curry
1 msk paprikapulver
5 dl grädde
2 dl crème fraiche
2 msk soja
2 krm svartpeppar
Skär kycklingfilén i bitar. Skölj, kärna ur och skär paprikan i bitar. Skala och skär löken i strimlor. Bryn kycklingen i smör i en stor gryta. Tillsätt paprika, lök, curry och paprikapulver och låt fräsa i ca 3 minuter. Tillsätt grädde, crème fraiche, soja och peppar.
Servera med blomkålsmos och lite grönsallad.
Torsdag:
Omelett med fetaost och soltorkade tomater (2 portioner)
4-6 ägg
1 dl grädde
3-4 krm salt
1-2 krm svartpeppar
20 soltorkade tomater
20 körsbärstomater
60 g fetaost
1 kruka basilika
Smör att steka i
Rör ihop ägg, grädde, salt och peppar med en gaffel. Strimla de soltorkade tomaterna och halvera körsbärstomaterna. Stek äggsmeten i smör till en omelett. Toppa med smulad fetaost, soltorkade tomater, körsbärstomater och basilikablad när omeletten är klar.
Fredag:
Fläskfilé med ostgratinerad fänkål (4 portioner)
1 stor fänkål
3 dl riven ost, tex västerbottenost, cheddar eller prästost
600 g fläskfilé
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 msk smör
½ msk vitlökskrydda
1 msk paprikapulver
Sätt ugnen på 225 grader. Skär fänkålen i små bitar. Lägg bitarna i en ugnsform och toppa den med den rivna osten. Gratinera i mitten av ugnen cirka 20-25 minuter.
Torka av köttet med hushållspapper för att få en fin stekyta. Salta och peppra köttet. Stek runtom i smör cirka 20 minuter så köttet blir vackert gyllenbrunt och lätt rosa i mitten. Låt köttet vila cirka 5 minuter innan du skär den i skivor.
Servera fläskfilén tillsammans med fänkål och en grönsallad.
Lördag:
Korvstroganoff (4 portioner)
600 g mild korv med så hög kötthalt som möjligt
2 gula lökar
2 msk smör att steka i
3 msk tomatpuré
2 ½ dl grädde
2 ½ dl crème fraiche
2 msk kalvfond
1-2 tsk dijonsenap
1 msk paprikapulver
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
Skär korven i strimlor. Skala och finhacka löken. Hetta upp smör i en stor gryta och stek korven tillsammans med lök och tomatpuré. Tillsätt grädde, crème fraiche, fond, senap och paprikapulver. Salta och peppra. Låt småputtra cirka 30 minuter. Servera med broccolimos.
Söndag:
Köttfärslimpa med svampsås (4 portioner)
1 gul lök
1 paket bacon
3 ägg
600 g köttfärs (valfri sort)
Salt och peppar
250 g champinjoner
2 dl crème fraiche
Sätt ugnen på 175 grader. Hacka lök och bacon fint. Blanda i äggen och köttfärsen. Krydda med salt och peppar. Forma en limpa i en ugnsfast form och låt stå i ugnen ca 30-40 min.
Skiva svampen och fräs den i stekpannan tills vätskan försvunnit. Häll sen i spadet från formen med köttfärslimpan och blanda i crème fraiche. Låt koka upp och smaka av med salt och peppar. Servera med en grönsallad.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|