Alla inlägg under april 2016
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 gula lökar
Smör eller kokosfett för stekning
200 g rödbetor
5 dl vatten
1 buljontärning eller fond
20 g smör
2 dl créme fraiche
Salt
Peppar
2-3 tsk vitvinsvinäger
150 g fetaost
20 g pinjenötter
Några basilikablad
100 g svarta oliver
Gör så här:
Hacka löken och fräs den i smör eller kokosfett i en kastrull.
Skala rödbetorna och skär dem i tärningar.
Lägg dessa i kastrullen och häll på vatten och smula ner buljongen.
Tillsätt även det extra smöret.
Koka tills rödbetorna är mjuka.
Tillsätt créme fraiche och smaka av med salt och peppar.
Smaka också av med vinäger.
Skär fetaosten i tärningar och rosta pinjenötterna.
Servera soppan med fetaosten, pinjenötterna, basilikabladen och svarta oliver.
Antal: 1 bröd
Jäsning: 45 min
Ugn: 200 grader, ca 35 min
Ingredienser:
50 g jäst
3/4 dl flytande margarin
5 dl ljummet vatten
1 dl Fibrex
1 dl hirsflingor
1 msk loppfrön
1 tsk salt
1/4 dl Vit Sirap
ca 1 l fin glutenfri mjölblandning
Gör så här:
Smula jästen i en degbunke.
Tillsätt margarin, och vatten.
Rör i fibrex, hirs och loppfrön och låt stå i 10 minuter.
Blanda i sirapen.
Tillsätt saltet och mjölet och arbeta degen kraftigt med elvisp eller i matberedare i cirka 3 minuter.
Fördela degen i en smord och hirsflinge-beströdd form, cirka 1,5 l.
Låt jäsa i 45 minuter.
Grädda formfranskan på näst understa falsen i 200 °C i cirka 35 minuter.
Låt brödet vila i formen i 5 minuter innan det stjälps upp på galler.
Låt svalna under bakduk.
Frys in i skivor, så är det enkelt att plocka ut så många skivor som går per gång.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
75 g havssallat
½ röd spansk peppar
2 tsk sesamfrön
½ dl japansk soja
2 msk risvinäger
1½ msk strösocker
1 msk sesamolja
Gör så här:
Skölj sallaten väl i ett durkslag och låt den rinna av.
Strimla sallaten runt.
Dela, kärna ur och finhacka chilin.
Rosta sesamfröna i en torr stekpanna på medelvärme och låt svalna.
Blanda samtliga ingredienser i en bunke och låt dra 15 minuter.
Servera sallaten till fisk och skaldjur.
2001 (Fredag)
Matkalendern: Pasta pesto
2003 (Söndag)
Matkalendern: Apelsinkotletter
2004 (Tisdag)
Matkalendern: Räk- och basilikapasta
2008 (Söndag)
Matkalendern: Baconlindad fläskfilé
Antal: 12 bitar
Ugn: 175 grader, 20 minuter
Ingredienser:
Botten:
75 g smör
200 g riven kokos (6 dl)
2 dl strösocker
3 ägg
½ citron, finrivet skal och pressad saft
3 dl vispgrädde
1½ liter jordgubbar ev ätbara blommor
florsocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°.
Smält smöret.
Rör ihop med kokos och socker.
Tillsätt ägg och citron och rör till en jämn smet.
Häll ut smeten i två högar på en plåt med bakplåtspapper.
Platta till med t ex en slickepott till 2 runda bottnar, ca 1 cm tjocka, med en diameter på 22 cm.
Grädda mitt i ugnen ca 20 min.
Låt kallna.
Vispa grädden fluffig.
Lägg ena bottnen på ett tårtfat och skiva över hälften av jordgubbarna.
Lägg på den andra bottnen och bred på grädden.
Toppa med jordgubbar, garnera ev med ätbara blommor och pudra över lite florsocker.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | ||||
|