Alla inlägg under april 2016
Antal: 1 mjukkaka
Ugn: 175 grader, 30 minuter
Ingredienser:
75 g margarin eller smör
5 äggvitor
1½ dl socker
1 dl (60 g) vetemjöl
3 msk potatismjöl
1 tsk bakpulver
Rivet skal av ½ citron eller 2-3 msk finhackad apelsinskal
Till formen:
Margarin eller smör
50 g (1 påse) mandelspån
Gör så här:
Smält matfettet och låt det svalna.
Vispa vitorna till hårt skum och rör ner sockret, de båda mjölsorterna, bakpulvret, smaktillsatsen samt matfettet.
Häll smeten i smord form ca 1½ liter.
Grädda kakan i 175 graders ugnsvärme 30 minuter.
2003 (Onsdag)
Matkalendern: Köttfärsgryta
2008 (Onsdag)
Matkalendern: Spröda torskbiffar
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
250 g körsbärstomater
3 portabellosvampar
1 rödlök
1 msk olivolja
Salt
Peppar
2 förp (á 250 g) pappardelle vitlök & persilja
1½ dl vispgrädde
1 dl mjölk
ca 50 g grana padano flarn
2 förp (á 120 g) antipasto
65 g rucola
Gör så här:
Sätt på en kastrull med vatten till pastan.
Dela tomaterna i halvor.
Ansa och skär svampen i skivor.
Skala och skär löken i tunna klyftor.
Stek svamp och lök i olivolja i en stekpanna.
Krydda med salt och peppar.
Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
Låt den rinna av i ett durkslag.
Koka upp grädde och mjölk i pastakastrullen och låt den koka försiktigt i ca 2 minuter.
Rör ner osten.
Smaka av med salt och peppar.
Blanda pastan med såsen, strö på svampfräs och tomater.
Servera med antipasto, rucola och gärna lite extra ost.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Lökdressing:
1 rödlök
2 msk rödvinsvinäger
1 msk honung
2 msk olivolja
Salt
Svartpeppar
65 g machesallad eller babyspenat
Kyckling och grönsaker:
4 förkokta bakpotatisar
2 grillbifftomater
4 minutfiléer av kyckling
4 msk olivolja
Gör så här:
Lökdressing:
Skala och skiva löken tunt.
Blanda vinäger, honung och olivolja.
Smaksätt med salt och nymalen svartpeppar.
Blanda ner löken.
Kyckling och grönsaker:
Skär potatisen och tomaterna i ca 1 cm tjocka skivor.
Pensla potatis- och tomatskivor och kycklingen med olivoljan.
Krydda med salt och nymalen svartpeppar.
Grilla grönsaksskivorna och kycklingen.
Blanda tomatskivorna med lökdressingen och machesalladen.
Servera salladen till kycklingen och potatisen.
Antal: 1 mjukkaka
Ugn: 175 grader, ca 35 minuter
Ingredienser:
125 g margarin eller smör
1½ dl socker
2 ägg
2½ dl (150 g) vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ dl mjölk
Garnering:
10-15 mandlar
Gör så här:
Rör matfettet och sockret poröst.
Tillsätt äggen ett i sänder och rör kraftigt mellan varje ägg.
Blanda i mjölet, bakpulvret och mjölken.
Häll smeten i smord och brödbeströdd rund form, 1 3/4 liter.
Grädda kakan i 175 graders ugnsvärme ca 35 minuter.
Lägg de skållade, kluvna eller strimlade mandlarna ovanpå kakan efter ca 10 minuters gräddning.
Sätt på nytt in kakan och låt den grädda färdigt.
Stjälp upp kakan när den svalnat något och låt den kallna med mandelsidan upp.
Antal: 12-15 bitar
Ugn: 175 grader, 30-35 minuter
Ingredienser:
175 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
2 dl farinsocker
1 ägg
1½ tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
2 krm salt
1½ dl havregryn
3½ dl vetemjöl
150 g mörk choklad, hackad
Garnering:
3/4 dl sötmandel, hackad
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa smör, strösocker och farinsocker pösigt i en bunke.
Tillsätt ägget och vispa en stund till.
Blanda ihop bikarbonat, vaniljsocker, salt, havregryn och vetemjöl i en annan bunke.
Rör ner mjölblandningen och chokladen i smörblandningen.
Tryck ut degen i en smord och bröad form, ca 20*25 cm i diameter.
Strö över sötmandeln.
Grädda kakan längst ner i ugnen i 30-35 minuter.
Låt den svalna i formen innan du skär den i rutor.
Antal: 10 bitar
Ugn: 200 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
125 g smör
1 äggula
Fyllning:
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
Rivet skal och saft av 1 citron
Florsocker till garnering
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Mixa eller hacka snabbt ihop mjöl, socker och smör till en grynig massa.
Tillsätt äggulan och kör några varv till så att massan går ihop till en deg.
Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Ställ formen i frysen ca en kvart.
Vispa ägg och socker pösigt.
Tillsätt grädde, mjöl, vaniljsocker samt skal och saft av citron.
Häll det i det kalla pajskalet.
Grädda långt ner i ugnen i ca 30 minuter.
Låt pajen svalna och pudra med florsocker innan servering.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | ||||
|