Direktlänk till inlägg 25 januari 2017
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
250 gram gröna ärtor
1 klyfta vitlök
0,75 dl olivolja
1,5 msk citronsaft
3 msk vatten
50 gram mandelspån eller skållad mandel
0,5 dl riven parmesan eller grana padano
2 krm salt
0,5 krm vitpeppar
350 gram pasta som skruvar, penne, farfalle eller gnocchipasta
8 cocktailtomater
0,5 röd paprika
65 gram babyspenat
600 gram fläskfilé
0,5 tsk salt
1 krm vitpeppar
2 msk olivolja
0,5 tsk rosmarin
1 msk kinesisk soja
1 msk vit eller röd vinäger
Gör så här:
GRILLAD ELLER STEKT FLÄSKFILE:
Putsa fläskfilén fri från stora hinnor och skär bort den stora senan om den sitter kvar.
Salta och peppra runt om och lägg fläskfilén i en marinad av olivolja, rosmarin, soja och vinäger. Marinera gärna övertäckt i kylen över natten eller några timmar.
Eller minst 20 minuter medan du förbereder pastasalladen.
PASTASALLAD MED ÄRTPESTO:
Tina ärtorna i mikron eller koka upp dem i lite vatten och kyl sedan av.
Lägg ärtor, olivolja, citronsaft, vatten, mandel och ost i en matberedare med kniv.
Skala vitlöken och pressa i den.
Mixa någon minut till en röra.
Smaka av ärtpeston med salt och vitpeppar.
Koka pastan i ca 10 minuter eller enligt paket.
Skölj och dela tomater.
Skölj och kärna ur samt tärna paprika.
Skölj babyspenat.
Blanda ärtpesto, pasta, tomater, paprika och babyspenat och lägg upp i en skål eller på fat samt servera.
FLÄSKFILE I UGNEN:
Sätt ugnen på 175 grader.
Bryn fläskfilén runt om i en stekpanna så att den får färg.
Är inte pannan ugnsfast så lägg över den i en ugnsfast panna eller form.
Sätt in i mitten av ugnen.
Stek fläskfilén klar i ca 20 minuter.
Du kan täcka över den med lock eller lite folie.
Fläskfilé ska vara runt 65 grader i mitten - kolla med termometer.
Steker du för länge så blir fläskfilén lätt torr.
Låt fläskfilén vila några minuter innan du skär upp och serverar fläskfilén i ca 1-2 cm tjocka skivor.
FLÄSKFILE PÅ GRILLEN:
Grillar du fläskfilén så grillar du den först runt om så att den får färg och lindar sedan in i folie att vila i fem minuter. Skär sedan upp i 1,5 cm breda skivor som du sedan grillar färdiga några minuter på vardera sida till precis innan servering.
Servera fläskfilén med pastasalladen.
Måndag: Rårakor med bacon: Skala och grovriv 4-6 potatisar. Blanda det rivna med salt och peppar. Stek ca 300 g skivat bacon knaprigt och låt det rinna av på hushållspapper. Håll det varmt. Stek den rivna potatisen lite åt gången i lite s...
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Måndag: Korv under osttäcke: Blanda 1 burk krossade tomater med 1 tsk salt, 2 krm svartpeppar och 1 tsk timjan i en ugnssäker form. Skär 4 frukostkorvar i halvor på längden. Lägg dem i formen med skinnsidan ner. Blanda 2 dl riven ost, 2 tsk s...
Måndag: Röd linssoppa: Skölj och lägg 2 dl röda linser i en gryta tillsammans med 8 dl grönsaksbuljong, 1 hackad morot, ½ burk krossade tomater, 1 hackad liten gul lök, 1 hackad liten gul paprika och 2 skivade vitlöksklyftor. Smaksätt med lagerbl...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 500 g frysta blomkålsbuketter2 msk margarin3 msk vetemjöl3 dl mjölk3 msk persilja, hackad 400 g stekfläsksaltpeppar Tillbehör:potatis, kokt Gör så här: Ge blomkålen ett hastigt uppkok i lättsaltat vatten...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|