Alla inlägg under juli 2017
Ingredienser:
1 röd chili, hackad
1 dl ingefära, hackad
2 st vitlöksklyftor
1 dl japansk soja
1 dl chilisås
1 dl sirap, ljus
0.5 dl olja
Gör så här:
Ingredienser:
8 tomater
1 msk örtsalt
4 skalade vitlöksklyftor
2 msk torkade örtkryddor, t ex dragon, persilja, basilika
2.5 dl olivolja, så tomaterna täcks
Gör så här:
Dela tomaterna i fyra klyftor.
Lägg dem på en plåt och sätt in i ugnen ca 8 timmar.
Vänd tomaterna någon gång under tiden.
Beroende på hur saftiga tomaterna är kanske det behövs länge tid att få dem riktigt torra.
Salta på tomaterna och lägg dem tillsammans med vitlök och kryddor i en glasburk med skruvlock.
Häll på olja.
Tomaterna håller i flera månader om oljan är bra och täcker tomter och kryddor.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
400 g pasta, t ex spaghetti
500 g broccoli
0.5 dl olivolja
2 skivade vitlöksklyftor
1 tsk chiliflakes
75 g parmesanost eller Grana padano
1 tsk flingsalt
0.5 tsk grovmald svartpeppar
Gör så här:
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 stora kammussla (pilgrimsmussla)
salt och nymald svartpeppar
4 msk löjrom, eller annan rom
små salladsblad eller örter till garnering
25 g smör
Picklade grönsaker:
3 msk ättiksprit (12 %)
3 msk strösocker
0.5 gurka
1 morot
Gör så här:
Picklade grönsaker:
Koka ättika och socker tills sockret lösts upp.
Ta av från värmen.
Dela gurkan på längden och skrapa ut kärnorna med en sked.
Fintärna.
Skala moroten och skär lika fint.
Lägg grönsakerna i lagen och låt kallna helt.
Skär musslorna i tunna skivor och lägg upp på förrättstallrikar.
Salta och peppra lätt.
Klicka över lite rom och strö ut de picklade grönsakerna runt om.
Garnera med små salladsskott eller örter.
Värm smör i en kastrull tills det slutat skumma och doftar nötigt.
Droppa det brynta, varma smöret över musslorna vid servering.
Antal: 6 stycken
Ugn: 250 grader, 7-8 minuter
Ingredienser:
100 g smör
2 pressade vitlöksklyftor
1.5 msk hackad persilja
0.5 liten citron, pressad saft
1 krm nymalen peppar, efter smak
500 g musslor på burk
6 vita brödskivor
1 krm salt, efter smak
Gör så här:
Blanda matfettet med vitlök, persilja, citron, salt och peppar.
Häll av spadet på musslorna och låt dem rinna av.
Bred ett tunt lager vitlökssmör på brödet.
Lägg på tätt med musslor och klicka över resten av vitlökssmöret.
Gratinera i övre delen av ugnen 7-8 minuter.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, ca 25 minuter
Ingredienser:
1 kg delikatesspotatis
1 msk olivolja
1 tsk salt
Paprika- och chilisås:
2 röda chili, delade och urkärnade
1 st stor röd paprika, delad och urkärnad
3 msk olivolja
2 msk pressad citronsaft
1 st vitlöksklyfta, pressad
1 tsk spiskummin
salt och svartpeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 220°.
Skrubba potatisen och dela om de är stora.
Lägg på en ugnsplåt och vänd runt i olja och salt.
Rosta mitt i ugnen tills de är mjuka med fin färg, ca 25 min.
Lägg paprika och chili på galler med snittytan ner.
Rosta högst upp i ugnen ovanför potatisen de sista 10 min.
Skalet ska bli lätt svart (ta ev bort chilin tidigare).
Dra loss skalet så gott det går på paprikan och chilin (skala under kallt vatten om det är hett).
Mixa eller finhacka paprika och chili.
Blanda med olja, citron, vitlök och spiskummin.
Smaka av med salt och peppar.
Ringla paprikasåsen över den varma, rostade potatisen och servera direkt.
Antal: 4 portioner
Ugn: 100 grader, ca 1 timme
Ingredienser:
6 tomater
1 dl plockad färsk mynta
1.5 strimlad röda lökar
2 vårlökar, delade på längden
1 dl balsamvinäger
1.5 msk olivolja
1 tsk flingsalt
1 krm nymald svartpeppar
Gör så här:
Gör ett kryss i tomaterna och ställ dem trångt i en ugnsform.
Stoppa ner rikligt med mynta i kryssen.
Lägg alla lökar runt om.
Häll på balsamvinäger och ringla över olja.
Strö över salt och peppar och baka av i mitten av ugnen ca 1 timme.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Lag:
0.5 dl ättiksprit (12 %) (12 %)
1 dl strösocker
1.5 dl vatten
0.5 skivad gurka
10 skivade rädisa
Laxröra:
250 g varmrökt lax
1 dl yoghurt (10 %)
0.5 dl majonnäs
0.5 dl hackad färsk dill
0.5 dl hackad färsk gräslök
0.5 citron, rivet skal
2 msk finriven pepparrot
0.5 tsk malen svartpeppar
Till servering:
12 skivor rostat formbröd
70 g machésallad
Gör så här:
Blanda ingredienserna till lagen och lägg i gurka och rädisor.
Låt stå och dra minst 1 timme.
Blanda alla ingredienserna till laxröran.
Bred röra på 4 av brödskivorna.
Lägg på sallad, picklade grönsaker och ytterligare en brödskiva.
Bred på mer röra och picklade grönsaker.
Lägg på sallad och de sista bröden.
Dela mackorna på diagonalen.
Servera med resterande picklade grönsaker.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |
|||
24 |
25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 |
|||||||||
|