Alla inlägg under juli 2017

Av Maria - 27 juli 2017 07:45

Antal: 6 stycken

Ugn: 200 grader, 20-25 minuter


Ingredienser:

150 g morot
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
ägg
2 dl kvarg
1 msk olivolja
1 tsk salt


Fyllning:
100 g fetaost
10 oreganokvistar
olivolja, flingsalt till topping


Gör så här:

Sätt ugnen på 200°.

Skala och riv moroten fint.

Blanda mjöl och bakpulver.
Tillsätt resten av ingredienserna och rör till en jämn smet.

Fördela smeten i 6 stora muffinsformarmed stadiga kanter.
Smula fetaosten och plocka oreganoblad.

Tryck ner i muffinssmeten.

Ringla lite olja över och toppa med flingsalt.

Grädda mitt i ugnen 20–25 min.

Av Maria - 27 juli 2017 07:45

Ingedienser:

400 g röd- eller polkabetor
knippen grön sparris
knippe rädisa
1 msk fänkålsfrön


Ättikslag:
1 dl ättiksprit (12 %)
2 dl strösocker
3 dl vatten
0.5 tsk salt

 

Gör så här:

Skala, dela ev och skiva betorna tunt.

Ansa sparrisen och skär i bitar.

Ansa och skiva rädisorna tunt.

Ättikslag: 
Blanda ihop ingredienserna till lagen i en kastrull och värm tills sockret smält
Rosta fänkålsfröna i en torr panna tills det börjar dofta.
Lägg grönsakerna i en plastpåse med fänkålsfröna.

Häll över lagen när den svalnat något.

Låt dra i 30 min.

Av Maria - 26 juli 2017 12:30

Antal: 8 portioner


Ingredienser:

0.5 kg morot
tumstor bit färsk ingefära
1.5 liter vatten
1 tsk honung
0.5 msk pressad citron
salt


Gör så här:

Skala och skiva morot och ingefära.
Koka i vatten tills de är mjuka och mixa sedan slätt med en stavmixer eller i en matberedare.

Sila genom en finmaskig sil så det kvarstår en tunn, klar dryck.
Tillsätt honung och citron och smaka av med salt.

Förvara i kylskåp fram till servering.

Av Maria - 26 juli 2017 12:15

Antal: 4 portioner


Ingedienser:

4 dl mandeldryck, gärna osötad
0.75 dl chiafrön
2 krm vaniljpulver
ev. en nypa salt


Jordgubbssås:
200 g jordgubbar (det går bra med frysta)
plommon, urkärnade
en skvätt vatten


Topping:
kiwi
äpple
avokado
några myntablad


Gör så här:

Häll mjölk, chiafrön, vanilj och ev. salt i en skål och rör om ordentligt.

Låt svälla i kylskåp i 1 timme eller över natten.

Jordgubbssås: 
Lägg jordgubbar, plommon och vatten i en liten kastrull.

Koka upp, sänk värmen och låt sjuda i 10 min.

Häll upp såsen i en skål, mosa den med en gaffel och förvara i kylskåp.
Tärna kiwi, äpple och avokado.

Hacka myntablad.
Skeda upp puddingen i 4 stora glas.

Toppa med några skedar jordgubbssås och kiwi, äpple och avokado.

Strö över hackad mynta och servera.

Av Maria - 26 juli 2017 12:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

200 g bönpasta
250 g broccoli
300 g handskalade räkor
250 g delade körsbärstomater
0.5 skalad och tärnad gurka
0.5 strimlad rödlök
strimlad röd chili
lime, finrivet skal (endast det gröna) och saft
2 msk olivolja
2 msk flytande honung
1 kruka koriander
1 dl grovhackade cashewnötter
salt


Gör så här:

Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen och kyl ner i kallt vatten.

Skär broccolibuketter och broccolistjälk i tunna skivor, gärna på mandolin.

Blanda broccoli, räkor, tomater, gurka, lök och chili.

Tillsätt limeskal, limesaft, olja, honung och grovhackad koriander (ta gärna med stjälkarna).

Vänd runt ordentligt och låt marinera 5 min.
Vänd runt räksalladen med pastan och smaka av med salt.

Strö över cashewnötter vid servering.

Av Maria - 26 juli 2017 12:15

Ingredienser:

olja
haricots verts
vitlök
salt


Gör så här:

Hetta upp olja i en wok eller stekpanna och stek hastigt haricots verts med skivad vitlök.

Salta och servera genast.

Av Maria - 26 juli 2017 12:15

Ingredienser:

1 kg blandade grönsaker, t ex morötter, blomkål, selleri, tomat, paprika
vitlöksklyftor
1 msk dill, små kvistar
3 msk hackad dill


Saltlag:
1 liter vatten
1 dl salt


Ättikslag:
2 dl ättiksprit (12 %) (12%)
3 dl vatten
4 dl socker
2 tsk kryddpepparkorn
0.5 tsk vitpepparkorn
kryddnejlikor
lagerblad

 

Gör så här:

Till pickles kan man blanda olika grönsaker efter tycke och smak.

Hårda grönsaker ska först förvällas, mjuka grönsaker behöver bara delas i mindre bitar.

Skala och skär morötter i fina strimlor eller tunna skivor.

Bryt blomkål i små buketter.

Förväll dem 2-3 minuter i kokande lättsaltat vatten och låt rinna av.

Skiva selleri, skär tomater i klyftor, kärna ur och strimla paprikor.

Lägg grönsakerna i en skål.

Blanda vatten och salt, rör tills saltet är upplöst.

Häll över saltlagen, täck över och låt stå kallt 1 dygn.

Häll av saltlagen. Fördela grönsakerna i glasburkar.

Lägg en vitlöksklyfta och ett par dillkvistar i varje burk.
Koka upp allt till ättikslagen. Häll den het över grönsakerna.

Sätt genast på lock.

Förvara svalt.

Färdigt att äta efter ca 3 veckor.

Hållbarhet 6-12 månader.

Av Maria - 22 juli 2017 08:00

Antal: 2 portioner


Ingredienser:

våffelmix för 4 våfflor
3 dl yoghurt 10%
2 dl frysta blåbär
0.5 tsk mortlade kardemummakärnor
1 msk flytande honung

 

Gör så här:

Blanda våffelsmeten enligt anvisningen på förpackningen.

Hetta upp våffellaggen och smörj med en klick smör inför varje omgång.

Grädda våfflorna.
Vänd runt de frysta bären med yoghurt, kardemumma och honung.

Servera våfflorna nygräddade med blåbärsyoghurt.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22
23
24
25
26 27 28 29 30
31
<<< Juli 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards