Alla inlägg under juli 2017
Antal: 6 stycken
Ugn: 200 grader, 20-25 minuter
Ingredienser:
150 g morot
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 ägg
2 dl kvarg
1 msk olivolja
1 tsk salt
Fyllning:
100 g fetaost
10 oreganokvistar
olivolja, flingsalt till topping
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°.
Skala och riv moroten fint.
Blanda mjöl och bakpulver.
Tillsätt resten av ingredienserna och rör till en jämn smet.
Fördela smeten i 6 stora muffinsformarmed stadiga kanter.
Smula fetaosten och plocka oreganoblad.
Tryck ner i muffinssmeten.
Ringla lite olja över och toppa med flingsalt.
Grädda mitt i ugnen 20–25 min.
Ingedienser:
400 g röd- eller polkabetor
2 knippen grön sparris
1 knippe rädisa
1 msk fänkålsfrön
Ättikslag:
1 dl ättiksprit (12 %)
2 dl strösocker
3 dl vatten
0.5 tsk salt
Gör så här:
Skala, dela ev och skiva betorna tunt.
Ansa sparrisen och skär i bitar.
Ansa och skiva rädisorna tunt.
Ättikslag:
Blanda ihop ingredienserna till lagen i en kastrull och värm tills sockret smält
Rosta fänkålsfröna i en torr panna tills det börjar dofta.
Lägg grönsakerna i en plastpåse med fänkålsfröna.
Häll över lagen när den svalnat något.
Låt dra i 30 min.
Antal: 8 portioner
Ingredienser:
0.5 kg morot
1 tumstor bit färsk ingefära
1.5 liter vatten
1 tsk honung
0.5 msk pressad citron
salt
Gör så här:
Skala och skiva morot och ingefära.
Koka i vatten tills de är mjuka och mixa sedan slätt med en stavmixer eller i en matberedare.
Sila genom en finmaskig sil så det kvarstår en tunn, klar dryck.
Tillsätt honung och citron och smaka av med salt.
Förvara i kylskåp fram till servering.
Antal: 4 portioner
Ingedienser:
4 dl mandeldryck, gärna osötad
0.75 dl chiafrön
2 krm vaniljpulver
ev. en nypa salt
Jordgubbssås:
200 g jordgubbar (det går bra med frysta)
4 plommon, urkärnade
en skvätt vatten
Topping:
1 kiwi
1 äpple
1 avokado
några myntablad
Gör så här:
Häll mjölk, chiafrön, vanilj och ev. salt i en skål och rör om ordentligt.
Låt svälla i kylskåp i 1 timme eller över natten.
Jordgubbssås:
Lägg jordgubbar, plommon och vatten i en liten kastrull.
Koka upp, sänk värmen och låt sjuda i 10 min.
Häll upp såsen i en skål, mosa den med en gaffel och förvara i kylskåp.
Tärna kiwi, äpple och avokado.
Hacka myntablad.
Skeda upp puddingen i 4 stora glas.
Toppa med några skedar jordgubbssås och kiwi, äpple och avokado.
Strö över hackad mynta och servera.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
200 g bönpasta
250 g broccoli
300 g handskalade räkor
250 g delade körsbärstomater
0.5 skalad och tärnad gurka
0.5 strimlad rödlök
1 strimlad röd chili
2 lime, finrivet skal (endast det gröna) och saft
2 msk olivolja
2 msk flytande honung
1 kruka koriander
1 dl grovhackade cashewnötter
salt
Gör så här:
Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen och kyl ner i kallt vatten.
Skär broccolibuketter och broccolistjälk i tunna skivor, gärna på mandolin.
Blanda broccoli, räkor, tomater, gurka, lök och chili.
Tillsätt limeskal, limesaft, olja, honung och grovhackad koriander (ta gärna med stjälkarna).
Vänd runt ordentligt och låt marinera 5 min.
Vänd runt räksalladen med pastan och smaka av med salt.
Strö över cashewnötter vid servering.
Ingredienser:
olja
haricots verts
vitlök
salt
Gör så här:
Hetta upp olja i en wok eller stekpanna och stek hastigt haricots verts med skivad vitlök.
Salta och servera genast.
Ingredienser:
1 kg blandade grönsaker, t ex morötter, blomkål, selleri, tomat, paprika
3 vitlöksklyftor
1 msk dill, små kvistar
3 msk hackad dill
Saltlag:
1 liter vatten
1 dl salt
Ättikslag:
2 dl ättiksprit (12 %) (12%)
3 dl vatten
4 dl socker
2 tsk kryddpepparkorn
0.5 tsk vitpepparkorn
7 kryddnejlikor
2 lagerblad
Gör så här:
Till pickles kan man blanda olika grönsaker efter tycke och smak.
Hårda grönsaker ska först förvällas, mjuka grönsaker behöver bara delas i mindre bitar.
Skala och skär morötter i fina strimlor eller tunna skivor.
Bryt blomkål i små buketter.
Förväll dem 2-3 minuter i kokande lättsaltat vatten och låt rinna av.
Skiva selleri, skär tomater i klyftor, kärna ur och strimla paprikor.
Lägg grönsakerna i en skål.
Blanda vatten och salt, rör tills saltet är upplöst.
Häll över saltlagen, täck över och låt stå kallt 1 dygn.
Häll av saltlagen. Fördela grönsakerna i glasburkar.
Lägg en vitlöksklyfta och ett par dillkvistar i varje burk.
Koka upp allt till ättikslagen. Häll den het över grönsakerna.
Sätt genast på lock.
Förvara svalt.
Färdigt att äta efter ca 3 veckor.
Hållbarhet 6-12 månader.
Antal: 2 portioner
Ingredienser:
våffelmix för 4 våfflor
3 dl yoghurt 10%
2 dl frysta blåbär
0.5 tsk mortlade kardemummakärnor
1 msk flytande honung
Gör så här:
Blanda våffelsmeten enligt anvisningen på förpackningen.
Hetta upp våffellaggen och smörj med en klick smör inför varje omgång.
Grädda våfflorna.
Vänd runt de frysta bären med yoghurt, kardemumma och honung.
Servera våfflorna nygräddade med blåbärsyoghurt.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |
|||
24 |
25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 |
|||||||||
|