Alla inlägg under juli 2018
Måndag:
Falsk fläskfilé, sås, potatis, gelé och inlagd gurka
Tisdag:
Torsk i ugn med god sås över och potatismos
Onsdag:
Chipsgratäng
Torsdag:
Senapspanerad falukorv med mos
Fredag:
Langos
Lördag:
Kotlettgratäng med hasselbackspotatis
Söndag:
Köttfärssås med spaghetti
Måndag:
Grönkålssoppa toppad med mjukkokta ägg.
Ett gott bröd till.
Valfri frukt i säsong.
Tisdag:
Tonfiskbiffar, matvetesallad med tomat, valfria bönor och hackad persilja, dressad i en vinägrett till.
En bit sockerkaka
Onsdag:
Bryn kycklingfiléer smaksatta med färsk timjan, salt och peppar, tillaga färdigt i en 225 grader varm ugn tillsammans med pimiento de padrons.
Servera med rostad potatis och turkisk yoghurt smaksatt med ajvar relish.
Blodapelsin.
Torsdag:
Italiensk gryta med lammlägg.
Citronmarängpaj.
Fredag:
Quesadillas:
Lägg ett tortillabröd i en torr stekpanna, strö över riven ost och lägg på ytterligare ett tortillabröd.
Stek på båda sidor tills osten smält.
Servera med en chiligryta.
Coke float:
Lägg en skopa vaniljglass i ett glas, toppa med coca cola och vispad grädde.
Lördag:
Torskrygg. Servera med potatis- och blomkålspuré, knaperstekt sidfläsk och en vitvinssås.
Pavlova med vispad grädde och citrusfrukter.
Söndag:
Sötpotatispytt med svarta bönor.
Tomatsalsa och picklad rödlök till.
Maxade bananplättar med sirapsstekt bananer och jordnötsgrädde.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 kg potatis
2 knippen delade rädisa
50 g babyspenat eller rucola
Dressing:
100 g smör
2 ägg, endast gulan
1 msk vitvinsvinäger
2 tsk sötstark senap
1 dl olivolja
3 msk finriven färsk pepparrot
svartpeppar
salt
Gör så här:
Skär ev potatisen i mindre bitar och koka den mjuk i saltat vatten 15–20 min.
Dressing:
Smält smöret till dressingen i en kastrull på hög värme och låt det bryna någon minut tills smöret mörknat i färgen.
Vispa ihop äggulor, vinäger och senap i en bunke.
Tillsätt oljan först droppvis, sedan i en tunn stråle under konstant vispning.
Tillsätt det smälta smöret på samma sätt, ta inte med den mörka bottensatsen om den är bränd.
Tillsätt pepparrot och smaka av med salt och peppar.
Vänd ihop potatisen med dressingen, rädisor och spenat.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500 g filé av torsk eller annan vit fisk
svartpeppar
20 tvättade färska blåmusslor
1 knippe färsk persilja
1 tsk torkad timjan
2 finhackade schalottenlökar
2 finhackade vitlöksklyftor
1 dl grädde
1 dl vitt vin
salt
Gör så här:
Antal: 2 stycken
Ingredienser:
0.5 liten galiamelon, eller honungsmelon
1 dl färska eller frysta hallon
1 msk strösocker
3 dl mild yoghurt, ev vaniljyoghurt
Gör så här:
Dela melonen, ta bort kärnorna, skär ur fruktköttet och dela det i bitar.
Mixa samtliga ingredienser i en matberedare eller mixer.
Antal: 2 portioner
Ingredienser:
1 ätmogen mango
2 sharonfrukt eller persimoner
2 dl granatäppelkärnor
2 ätmogna avokado
70 g färsk spenat
1 lime, finrivet skal (endast det gröna)
125 g frysta blåbär
2 dl kvarg
2 msk fast honung
Gör så här:
Skär mango och sharonfrukt i tunnaskivor.
Plocka varsamt ut granatäppelkärnorna.
Mixa avokadorna med spenat och limeskal.
Smält 2 msk av blåbären i mikro eller i kastrull och rör ut med kvargen.
Mixaresten av blåbären med honungen.
Spritsa ut den frysta blåbärspurén i två stora glas.
Spritsa eller skeda på blåbärskvargen. Spritsa på avokadomoussen.
Lägg på skivorna med sharonfrukt och till sist den skivade mangon.
Toppa med granatäppelkärnor.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
3 dl turkisk yoghurt
1 msk florsocker
0.5 citron, rivet skal
2 dl tärnad mango
100 g finhackad mörk choklad
2 msk råsocker
2 tsk mortalde kardemummakärnor
Gör så här:
Blanda youghurt med florsocker, citronskal och mango.
Blanda choklad, råsocker och kardemummakärnor.
Spara lite kardemumma att garnera med.
Varva yoghurt och chokladblandning i fyra portionsglas, strö på lite kardemumma och servera väl kyld.
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
1 msk olivolja
200 g färsk ratatouillemix hackat och klart (zucchini, paprika, morot, rödlök, persilja)
1 vitlöksklyfta, finhackad
400 g svarta bönor, avsköljda (på burk, bruttovikt)
1 kruka koriander, hackad
1 msk vit balsamvinäger
salt och svartpeppar
Gör så här:
Hetta upp olja i en stekpanna och fräs hastigt grönsaksmixen med vitlök.
Häll upp i en skål och vänd runt med bönor, koriander och vinäger.
Smaka av med salt och peppar.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|