Alla inlägg under juli 2018
Antal: 16 stycken
Ingredienser:
300 g jordärtskocka
1.5 msk grädde
1 msk smör
0.5 tsk salt
Syltlök:
8 röd steklökar
2 msk ättiksprit (12 %)
4 msk strösocker
1 dl kokhett vatten
Garnering:
80 g löjrom
1 dillkvist
Gör så här:
Skala, dela eventuellt och koka jordärtskockorna 15–20 minuter.
Häll av vattnet och mixa till en slät puré med grädde och smör, smaka av med salt.
Låt svalna.
Skala och dela lökarna på mitten från botten och upp.
Sära på skikten, ta ut de lökbåtar som är finast och i bra storlek.
Lägg dem i en skål och slå över ättika, socker och kokhett vatten.
Låt stå och dra i 10 minuter.
Ta upp lökarna och låt dem svalna och torka.
Lägg purén i en spritspåse och fyll lökbåtarna.
Toppa med 1 tesked löjrom och dill.
Ingredienser:
1 salladskål, huvudet
1.5 dl vatten
1.5 msk rismjöl
3 msk fisksås
1 msk honung
1.5 msk finriven ingefära
3 finrivna vitlöksklyftor
2 msk sambal oelek eller badjak
200 g morot
1 omogen mango
2 msk jodfritt salt
Gör så här:
Dela salladskålen i 4 bitar på längden.
Lägg dem på ett stort fat eller i en bunke.
Strö över salt och lägg på en tyngd, t ex en tallrik.
Låt stå 2 tim.
Skölj av saltet noga.
Koka upp vatten.
Blanda rismjöl med 1 msk vatten och red vattnet i kastrullen.
Låt svalna.
Blanda med fisksås, honung, ingefära, vitlök och sambal.
Skär kålen i mindre bitar.
Skala och strimla morötter och mango tunt.
Blanda noggrant alla grönsaker med chilisåsen.
Tryck ner grönsakerna tätt i glasburkar utan luftfickor.
Fyll ända upp men lämna ca 2 cm i toppen.
Stäng burken och ställ den i rumstemperatur med en papperspåse över.
Öppna burken varje dag och tryck ned grönsakerna med en ren sked.
Efter 1–2 dagar ska det börja bubbla i burken.
Efter 3–5 dagar är kimchin färdig.
Förvara i kylskåp.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500 g lammfärs
3 msk ströbröd
2 msk apelsinjuice
0.25 citron, finrivet skal
1 msk finhackad persilja
1 msk finhackad gräslök
1 krm torkad mejram
1 krm nymalen peppar, efter smak
150 g finhackade champinjoner
0.5 msk smör till stekning
0.5 krm salt, efter smak
Senapssås:
2 msk grovkornig senap
1 dl riven ost
0.5 dl crème fraiche
1.5 msk klippt gräslök
1 krm nymalen svartpeppar, efter smak
0.5 krm salt, om så önskas
Till servering:
4 hamburgerbröd
1 finstrimlad morot
150 g blad från sallad
1.5 msk grovhackad bladpersilja
0.25 skivad bladselleri
Gör så här:
Ingredienser:
150 g kantareller
2 dl vatten
1 dl strösocker
0.5 dl ättiksprit (12 %)
Gör så här:
Koka upp vatten, socker och ättiksprit.
Lägg i kantarellerna och koka 2 min.
Låt svalna och låt sedan stå i kylen minst3 timmar.
Ingredienser:
700 g grovrivna morötter
200 g tärnade torkade aprikoser
2 tsk rivet citronskal
0.5 dl pressad saft av citron
0.5 dl riven färsk ingefära
1 vaniljstång
400 g socker
7 dl vatten
1 tsk citronsyra
Gör så här:
Lägg morötter, aprikoser, citronskal och -saft, ingefära, urskrapade frön från vaniljstången samt själva stången, socker och vatten i en gryta.
Koka i cirka 1 timme, tills morötterna är genomskinliga och aprikoserna mjuka.
Häll i citronsyra och koka ytterligare 5 minuter.
Ta bort vaniljstången.
Häll sylten i nydiskade varma burkar, skruva på locket och vänd dem upp och ner.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
5 dl morotsjuice
225 g tärnad fryst mango
2 msk finriven färsk ingefära
Gör så här:
Mixa alla ingredienser till en slät dryck.
Häll upp i fyra glas.
Ugn: 200 grader, ca 40 minuter
Ingredienser:
2 ägg
1½ dl Rörsocker Fairtrade
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk Vaniljsocker
3/4 dl hett vatten
2 äpplen
Garnering:
2 dl blåbär
3 msk Rörsocker Fairtrade
½tsk kanel
Gör så här:
Vispa äggen och rörsockret pösigt.
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och vänd ner i smeten.
Tillsätt vattnet. Skala och klyfta äpplena och lägg dem i smeten.
Häll smeten i en smord form med löstagbar kant.
Strö blåbären uppe på kakan.
Blanda rörsocker med kanel och strö det över blåbären.
Grädda kakan mitt i ugnen i 200 °C i cirka 40 minuter.
Servera med vaniljsås eller glass.
Jäsning: 30 minuter + 30 minuter
Ugn: 225 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
5 dl ljummet vatten
2 tsk salt
2 msk olja
3 msk sirap
1 ½ dl havrekli el. vetekli
10 dl vetemjöl special
Gör så här:
Lös jästen i vattnet.
Blanda ned olja, salt, sirap, kli och mjölet.
Arbeta med elvispens degkrokar eller i maskin i ca 5 minuter.
Jäs övertäckt i 30 minuter.
Tryck ut degen direkt på en bakplåtspappersklädd långpanna, ca 30x40 cm.
Skär i 12-16 rutor.
Jäs övertäckt ytterligare 30 min.
Sätt ugnen på 225°.
Grädda mitt i ugn i ca 20 minuter.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|