Alla inlägg under juli 2018

Av Maria - 27 juli 2018 07:45

Antal: 16 stycken


Ingredienser:

300 g jordärtskocka
1.5 msk grädde
1 msk smör
0.5 tsk salt


Syltlök:
röd steklökar
2 msk ättiksprit (12 %)
4 msk strösocker
1 dl kokhett vatten


Garnering:
80 g löjrom
dillkvist

 

Gör så här:

Skala, dela eventuellt och koka jordärtskockorna 15–20 minuter.

Häll av vattnet och mixa till en slät puré med grädde och smör, smaka av med salt.

Låt svalna.
Skala och dela lökarna på mitten från botten och upp.

Sära på skikten, ta ut de lökbåtar som är finast och i bra storlek.

Lägg dem i en skål och slå över ättika, socker och kokhett vatten.

Låt stå och dra i 10 minuter.

Ta upp lökarna och låt dem svalna och torka.
Lägg purén i en spritspåse och fyll lökbåtarna.

Toppa med 1 tesked löjrom och dill.

Av Maria - 26 juli 2018 12:45

Ingredienser:

salladskål, huvudet
1.5 dl vatten
1.5 msk rismjöl
3 msk fisksås
1 msk honung
1.5 msk finriven ingefära
finrivna vitlöksklyftor
2 msk sambal oelek eller badjak
200 g morot
omogen mango
2 msk jodfritt salt

 

Gör så här:

Dela salladskålen i 4 bitar på längden.

Lägg dem på ett stort fat eller i en bunke.

Strö över salt och lägg på en tyngd, t ex en tallrik.

Låt stå 2 tim.


Skölj av saltet noga.
Koka upp vatten.

Blanda rismjöl med 1 msk vatten och red vattnet i kastrullen.

Låt svalna.

Blanda med fisksås, honung, ingefära, vitlök och sambal.
Skär kålen i mindre bitar.

Skala och strimla morötter och mango tunt.

Blanda noggrant alla grönsaker med chilisåsen.
Tryck ner grönsakerna tätt i glasburkar utan luftfickor.

Fyll ända upp men lämna ca 2 cm i toppen.

Stäng burken och ställ den i rumstemperatur med en papperspåse över.

Öppna burken varje dag och tryck ned grönsakerna med en ren sked.



Efter 1–2 dagar ska det börja bubbla i burken.



Efter 3–5 dagar är kimchin färdig.


Förvara i kylskåp.

 

Av Maria - 26 juli 2018 12:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

500 g lammfärs
3 msk ströbröd
2 msk apelsinjuice
0.25 citron, finrivet skal
1 msk finhackad persilja
1 msk finhackad gräslök
1 krm torkad mejram
1 krm nymalen peppar, efter smak
150 g finhackade champinjoner
0.5 msk smör till stekning
0.5 krm salt, efter smak


Senapssås:
2 msk grovkornig senap
1 dl riven ost
0.5 dl crème fraiche
1.5 msk klippt gräslök
1 krm nymalen svartpeppar, efter smak
0.5 krm salt, om så önskas


Till servering:
hamburgerbröd
finstrimlad morot
150 g blad från sallad
1.5 msk grovhackad bladpersilja
0.25 skivad bladselleri

 

Gör så här:

Blanda lammfärsen med ströbröd, juice, citronskal, örtkryddor, salt och peppar.
Stek champinjonhacket i lite matfett under omrörning ett par minuter.
Låt svampen svalna och blanda den sedan med färsen.
Forma fyra stora burgare.
Täck över och låt stå kallt ca 30 minuter.
Kör ingredienserna till senapssåsen i matberedaren.
Hetta upp en grillpanna och grilla lammburgarna ca 4 minuter på varje sida.
Rosta snittsidan på bröden i pannan.
Lägg burgarna på brödhalvorna och fördela morot, selleri, sallad och persilja.
Lägg en sked senapssås på varje och toppa med brödöverdelen.
Av Maria - 26 juli 2018 12:30

Ingredienser:

150 g kantareller
2 dl vatten
1 dl strösocker
0.5 dl ättiksprit (12 %)

 

Gör så här:

Koka upp vatten, socker och ättiksprit.

Lägg i kantarellerna och koka 2 min.

Låt svalna och låt sedan stå i kylen minst3 timmar.

 

Av Maria - 26 juli 2018 12:30

Ingredienser:

700 g grovrivna morötter
200 g tärnade torkade aprikoser
2 tsk rivet citronskal
0.5 dl pressad saft av citron
0.5 dl riven färsk ingefära
vaniljstång
400 g socker
7 dl vatten
1 tsk citronsyra

 

Gör så här:

Lägg morötter, aprikoser, citronskal och -saft, ingefära, urskrapade frön från vaniljstången samt själva stången, socker och vatten i en gryta.
Koka i cirka 1 timme, tills morötterna är genomskinliga och aprikoserna mjuka.

Häll i citronsyra och koka ytterligare 5 minuter.

Ta bort vaniljstången.
Häll sylten i nydiskade varma burkar, skruva på locket och vänd dem upp och ner.

Av Maria - 26 juli 2018 12:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

5 dl morotsjuice
225 g tärnad fryst mango
2 msk finriven färsk ingefära

 

Gör så här:

Mixa alla ingredienser till en slät dryck.

Häll upp i fyra glas.

 

Av Maria - 25 juli 2018 16:45

Ugn: 200 grader, ca 40 minuter


Ingredienser:

2 ägg
1½ dl Rörsocker Fairtrade
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk Vaniljsocker
3/4 dl hett vatten
2 äpplen


Garnering:
2 dl blåbär
3 msk Rörsocker Fairtrade
½tsk kanel


Gör så här:

Vispa äggen och rörsockret pösigt.

Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och vänd ner i smeten.

Tillsätt vattnet. Skala och klyfta äpplena och lägg dem i smeten.

Häll smeten i en smord form med löstagbar kant.

Strö blåbären uppe på kakan.

Blanda rörsocker med kanel och strö det över blåbären.

Grädda kakan mitt i ugnen i 200 °C i cirka 40 minuter.

Servera med vaniljsås eller glass.

Av Maria - 25 juli 2018 15:15

Jäsning: 30 minuter + 30 minuter

Ugn: 225 grader, ca 20 minuter


Ingredienser:

50 g jäst
5 dl ljummet vatten
2 tsk salt
2 msk olja
3 msk sirap
1 ½ dl havrekli el. vetekli
10 dl vetemjöl special


Gör så här:
Lös jästen i vattnet.

Blanda ned olja, salt, sirap, kli och mjölet.

Arbeta med elvispens degkrokar eller i maskin i ca 5 minuter.

Jäs övertäckt i 30 minuter.


Tryck ut degen direkt på en bakplåtspappersklädd långpanna, ca 30x40 cm.

Skär i 12-16 rutor.

Jäs övertäckt ytterligare 30 min.


Sätt ugnen på 225°.

Grädda mitt i ugn i ca 20 minuter.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Juli 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards