Alla inlägg under juli 2018
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
400 g mager lammfärs, nöt- eller fläskfärs
0.5 gul lök
1 vitlöksklyfta
0.5 dl persilja
1 dl havregryn
1 stor citron, pressad saft
1 ägg
1 tsk mald spiskummin
1 tsk oregano
1 krm svartpeppar
2 msk olja
400 g krossade tomater
1 tsk salt
Gör så här:
Skala löken, vitlöken och skölj persiljan.
Hacka mycket fint.
Använd gärna matberedare.
Blanda i havregryn, pressad citron, ägg, salt och kryddor.
Låt stå och svälla någon minut.
Rör om.
Tillsätt färsen.
Blanda snabbt till en deg.
Hetta upp margarinet i en stor stekpanna.
Forma färsen till ganska små biffar, ca 2 per person.
Stek dem till vacker färg på båda sidor.
Räkna med 2 minuter per sida.
Häll på de krossade tomaterna.
Låt koka på svag värme några minuter.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
800 ml kokosmjölk
1 kg blomkål
300 g potatis, skalad och småtärnad
Currypasta:
0.5 dl neutral olja
5 vitlöksklyftor
0.5 hackad gul lök
2 hackade röda chili
2 msk finriven ingefära
1 finhackat citrongräs
1 msk fänkålsfrön
1 msk malen koriander
0.5 msk socker
1 tsk salt
Till servering:
strimlad salladslök
1 dl jordnötter
1 kruka koriander
ris eller bröd
Gör så här:
Mixa alla ingredienser till currypastan till jämn konsistens.
Stek currypastan på medelvärme i en kastrull under omrörning ca 5 min.
Tillsätt kokosmjölken och koka upp.
Lägg ner potatisen och låt koka 4 min.
Lägg ner blomkålen skuren i buketter och låt sjuda 6–8 min till.
Servera curryn toppad med salladslök, jordnötter och koriander.
Ät ev med ris eller ett gott bröd.
Ingredienser:
8 små lökar, gula eller röda
Örtsmör:
150 g smör, rumsvarmt
2 dl hackade örter, t ex libbsticka, dill, gräslök, persilja
1 liten citron, finrivet skal och saften av halva
2 krm svartpeppar
Gör så här:
Mosa smöret och blanda med örter, citron, salt och peppar.
Rulla in smöret i ett smörpapper och låt stå i kylen tills det är hårt.
Grilla lökarna runt om tills de är sotigt svarta på utsidan och känns helt mjuka i mitten, ca 40 min. (Känn med en provsticka.)
Servera nygrillade med smöret, som tillbehör till din grillmiddag.
Ugn: 200 grader, ca 8 minuter
Ingredienser:
1 baguette
100 g rumsvarmt smör
1 riven vitlöksklyfta
1 dl hackad persilja
salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°.
Dela baguetten på längden.
Mosa smöret med vitlöken på en tallrik och vänd runt med persiljan.
Bred rikligt med vitlökssmör på bröden och rosta mitt i ugnen tills smöret smält och de är lätt gyllene, ca 8 min.
Bryt i bitar och servera direkt.
Ingredienser:
2 burkar matjessill (à 200 g)
2 dl gräddfil
3 skivor kavring
3 ägg, rumsvarma
75 g smör
dill, till garneriing
Picklad rödlök:
0.5 dl ättiksprit (12 %)
1 dl strösocker
1.5 dl vatten
1 rödlök
Gör så här:
Picklad rödlök:
Koka upp ättiksprit, socker och vatten.
Låt svalna.
Lägg tunt skivad rödlök i en skål och häll på lagen.
Låt stå svalt några timmar, helst över natten. 2.
Låt gräddfilen rinna av i en silduk eller kaffefilter några timmar, helst över natten.
Sätt ugnen på 150°.
Bryt kavringen i småbitar.
Rosta brödet i ugnen ca 10 min.
Lägg äggen i sjudande vatten och koka 7 min.
Skölj av med kallt vatten och skala direkt.
Dela äggen på längden i halvor.
Smält smöret på medelvärme.
När smöret börjar sjuda, vispa sakta så att smöret bryns jämnt.
När smöret blir ljusbrunt och doftar nötaktigt, ta av kastrullen från värmen och häll upp i en skål.
Skär sillen i bitar och fördela på ett serveringsfat tillsammans med ägghalvor, rödlök och kavringkrutonger.
Klicka på avrunnen gräddfil och ringla över det brynta smöret.
Garnera med dill.
Ingredienser:
10 chilifrukter, gärna olika färger
1 liten knippa koriander
3 vitlöksklyftor
3 dl vitvinsvinäger
3 dl vatten
4.5 msk strösocker
1 msk senapsfrön
Gör så här:
Lägg chilifrukter, koriander och vitlöksklyftor i en väl rengjord glasburk.
Koka ihop vinäger, vatten, socker och senapsfrön i en kastrull ca 3 min.
Häll marinaden över chilifrukterna och förslut.
Låt svalna och ställ kallt att dra 5–6 timmar, gärna över natten.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500 g kycklinglårfilé
1 msk olja
3 skivade morötter
15 cm strimlad purjolök
1 tärnat äpple
1 msk curry
1 msk vetemjöl
6 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
1 dl grädde
1 tsk salt
Till servering:
4 portioner ris
Gör så här:
Hetta upp olja i en gryta och bryn kycklingen runt om.
Tillsätt morot, purjolök, äpple och curry.
Stek under omrörning ytterligare någon minut.
Pudra över mjöl och tillsätt vatten, buljongtärning och salt.
Koka upp och sjud ca 10 min.
Tillsätt grädde och koka upp igen.
Servera med ris och gärna picklad rödlök.
Picklad rödlök:
Blanda ½ dl ättika, 1 dl socker och 1½ dl vatten, rör tills sockret löst sig.
Lägg i 2 skivade rödlökar och låt stå i ca 30 min.
Ingredienser:
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|