Alla inlägg under juli 2018

Av Maria - 28 juli 2018 16:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

400 g mager lammfärs, nöt- eller fläskfärs
0.5 gul lök
vitlöksklyfta
0.5 dl persilja
1 dl havregryn
stor citron, pressad saft
ägg
1 tsk mald spiskummin
1 tsk oregano
1 krm svartpeppar
2 msk olja
400 g krossade tomater
1 tsk salt

 

Gör så här:

Skala löken, vitlöken och skölj persiljan.

Hacka mycket fint.

Använd gärna matberedare.

Blanda i havregryn, pressad citron, ägg, salt och kryddor.

Låt stå och svälla någon minut.

Rör om.
Tillsätt färsen.

Blanda snabbt till en deg.

Hetta upp margarinet i en stor stekpanna.
Forma färsen till ganska små biffar, ca 2 per person.

Stek dem till vacker färg på båda sidor.

Räkna med 2 minuter per sida.
Häll på de krossade tomaterna.

Låt koka på svag värme några minuter.

Av Maria - 28 juli 2018 16:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

800 ml kokosmjölk
1 kg blomkål
300 g potatis, skalad och småtärnad


Currypasta:
0.5 dl neutral olja
vitlöksklyftor
0.5 hackad gul lök
hackade röda chili
2 msk finriven ingefära
finhackat citrongräs
1 msk fänkålsfrön
1 msk malen koriander
0.5 msk socker
1 tsk salt


Till servering:
strimlad salladslök
1 dl jordnötter
1 kruka koriander
ris eller bröd


Gör så här:

Mixa alla ingredienser till currypastan till jämn konsistens.
Stek currypastan på medelvärme i en kastrull under omrörning ca 5 min.
Tillsätt kokosmjölken och koka upp.

Lägg ner potatisen och låt koka 4 min.

Lägg ner blomkålen skuren i buketter och låt sjuda 6–8 min till.
Servera curryn toppad med salladslök, jordnötter och koriander.

Ät ev med ris eller ett gott bröd.

Av Maria - 28 juli 2018 16:45

Ingredienser:

små lökar, gula eller röda


Örtsmör:
150 g smör, rumsvarmt
2 dl hackade örter, t ex libbsticka, dill, gräslök, persilja
liten citron, finrivet skal och saften av halva
2 krm svartpeppar

 

Gör så här:

Mosa smöret och blanda med örter, citron, salt och peppar.

Rulla in smöret i ett smörpapper och låt stå i kylen tills det är hårt.
Grilla lökarna runt om tills de är sotigt svarta på utsidan och känns helt mjuka i mitten, ca 40 min. (Känn med en provsticka.)
Servera nygrillade med smöret, som tillbehör till din grillmiddag.

Av Maria - 28 juli 2018 16:30

Ugn:  200 grader, ca 8 minuter


Ingredienser:

baguette
100 g rumsvarmt smör
riven vitlöksklyfta
1 dl hackad persilja
salt


Gör så här:

Sätt ugnen på 200°.

Dela baguetten på längden.
Mosa smöret med vitlöken på en tallrik och vänd runt med persiljan.
Bred rikligt med vitlökssmör på bröden och rosta mitt i ugnen tills smöret smält och de är lätt gyllene, ca 8 min.

Bryt i bitar och servera direkt.

Av Maria - 27 juli 2018 13:45

Ingredienser:

2 burkar matjessill (à 200 g)
2 dl gräddfil
3 skivor kavring
ägg, rumsvarma
75 g smör
dill, till garneriing


Picklad rödlök:
0.5 dl ättiksprit (12 %)
1 dl strösocker
1.5 dl vatten
rödlök

 

Gör så här:

Picklad rödlök:

Koka upp ättiksprit, socker och vatten.

Låt svalna.

Lägg tunt skivad rödlök i en skål och häll på lagen.

Låt stå svalt några timmar, helst över natten. 2.


Låt gräddfilen rinna av i en silduk eller kaffefilter några timmar, helst över natten.


Sätt ugnen på 150°.

Bryt kavringen i småbitar.

Rosta brödet i ugnen ca 10 min.

Lägg äggen i sjudande vatten och koka 7 min.

Skölj av med kallt vatten och skala direkt.

Dela äggen på längden i halvor.
Smält smöret på medelvärme.

När smöret börjar sjuda, vispa sakta så att smöret bryns jämnt.

När smöret blir ljusbrunt och doftar nötaktigt, ta av kastrullen från värmen och häll upp i en skål.
Skär sillen i bitar och fördela på ett serveringsfat tillsammans med ägghalvor, rödlök och kavringkrutonger.

Klicka på avrunnen gräddfil och ringla över det brynta smöret.

Garnera med dill.

Av Maria - 27 juli 2018 13:45

Ingredienser:

10 chilifrukter, gärna olika färger
liten knippa koriander
vitlöksklyftor
3 dl vitvinsvinäger
3 dl vatten
4.5 msk strösocker
1 msk senapsfrön

 

Gör så här:

Lägg chilifrukter, koriander och vitlöksklyftor i en väl rengjord glasburk.
Koka ihop vinäger, vatten, socker och senapsfrön i en kastrull ca 3 min.

Häll marinaden över chilifrukterna och förslut.

Låt svalna och ställ kallt att dra 5–6 timmar, gärna över natten.

Av Maria - 27 juli 2018 13:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

500 g kycklinglårfilé
1 msk olja
skivade morötter
15 cm strimlad purjolök
tärnat äpple
1 msk curry
1 msk vetemjöl
6 dl vatten
hönsbuljongtärning
1 dl grädde
1 tsk salt


Till servering:
4 portioner ris

 

Gör så här:

Hetta upp olja i en gryta och bryn kycklingen runt om.

Tillsätt morot, purjolök, äpple och curry.

Stek under omrörning ytterligare någon minut.

Pudra över mjöl och tillsätt vatten, buljongtärning och salt.

Koka upp och sjud ca 10 min.

Tillsätt grädde och koka upp igen.
Servera med ris och gärna picklad rödlök.


Picklad rödlök: 
Blanda ½ dl ättika, 1 dl socker och 1½ dl vatten, rör tills sockret löst sig.

Lägg i 2 skivade rödlökar och låt stå i ca 30 min.

Av Maria - 27 juli 2018 08:00

Ingredienser:

4 dl vatten
2 dl vinäger
2 dl socker
2 tsk sesamolja
urkärnad, finhackad röd chili
vitlöksklyftor i tunna skivor
500 g zucchini (gärna i olika färger)
1 dl färsk, hackad koriander
1 msk sesamfrön
 
Gör så här:
Blanda vatten, vinäger, socker, sesamolja, chili, vitlök och salt i en kastrull.
Värm tills sockret har smält.
Hyvla zucchinin på längden med potatisskalare eller osthyvel.
Lägg zucchinin i en skål eller burk och häll över den varma lagen.
Strö över sesamfrön och koriander.
Rör om.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Juli 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards