Alla inlägg under februari 2019
Antal: ca 25 stycken
Ugn: 200 grader, 8-10 minuter
Ingredienser:
Mördeg:
100 g smör, kylskåpskallt
2½ dl vetemjöl
½ dl strösocker
1 krm salt
1 äggula
Ev. lite vatten, kallt
Kristyr:
2 äggvitor
250 g (ca 4 dl) florsocker
½ tsk ättikssprit, 12%
Pastafärger
Gör så här:
Kör alla ingredienser till mördegen i en matberedare till en smidig deg.
Låt degen vila i kylskåp i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Kavla ut degen, 2-3 mm tjock, på mjölat bakbord och stansa ut kakor.
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda kakorna mitt i ugnen i 8-10 minuter.
Låt dem svalna på plåten.
Kristyr:
Vispa äggvitorna till ett hårt skum med elvisp i en torr och ren metallbunke.
Sikta ner florsocker i äggvitan och tillsätt ättiksspriten.
Fortsätt vispa tills kristyren är tjock och smidig.
Dela upp kristyren i så många skålar som du har färger och färga varje del kristyr med lite pastafärg.
Fyll spritspåsar med hälften av varje färg.
Dessa används till att spritsa kantlinjer med.
Tillsätt lite vatten till resten av kristyren för att göra dem något lösare.
Dessa används för att fylla ut de större ytorna på kakorna.
Var försiktig så att den inte blir för lös.
Fyll spritspåsar med den lösare kristyren.
Nu ska du ha en spritspåse med lite tjockare kristyr och en med lösare, två för varje färg.
Spritsa längs kanten på kakorna med den tjockare kristyren.
Spritsa sedan innanför kanterna med den lösare kristyren.
Mönster gör du med den lösare kristyren.
Låt kakorna stelna i rumstemperatur.
Antal: Ca 18 stycken
Ugn: 180 grader, 12-14 minuter
Ingredienser:
75 g smör, rumsvarmt
1 dl farinsocker
½ dl strösocker
1 ägg
2 krm salt
3/4 tsk bakpulver
2 3/4 dl vetemjöl
100 g mörk choklad, hackad
2 msk hasselnötter, hackade
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader.
Blanda ihop smör, farin- och strösocker samt ägg i en bunke.
Blanda salt och bakpulver med vetemjölet och rör ner det i smörsmeten.
Arbeta ihop allt till en deg.
Tillsätt choklad och hasselnötter i degen.
Forma runda bollar av degen och lägg dem på två plåtar med bakplåtspapper.
Platta till kakorna något.
Grädda kakorna mitt i ugnen 12-14 minuter.
Låt dem svalna på plåten.
Mängd: 3 dl
Ingredienser:
2½ dl mellanmjölk
½ stor banan
½ stor mango
1 msk jordnötssmör
Isbitar
Gör så här:
Mixa samtliga ingredienser med några isbitar till en silkeslen, läcker smoothie.
Dekorera med några mangoskivor.
Ingredienser:
1 kg asiagurka
1 tsk salt
Lag:
2½ dl ättika, 12%
2½ dl vatten
4 dl socker
3 bitar muskotblomma
2 bitar färsk eller torkad ingefära
3 tsk gula senapsfrön
Gör så här:
Skala gurkorna, skär dem i bitar och lägg i en kastrull.
Slå över vatten så att det täcker, salta och förväll gurkorna mjuka, ca 5 minuter.
Tag upp gurkorna och låt dem svalna.
Blanda lagen, koka upp och skumma den väl.
Lägg gurkorna i burkar/glas, slå över den heta lagen och sätt på täta lock.
Ställ svalt ett par dagar.
Häll av lagen i en kastrull, koka upp den på nytt med kryddorna och låt kallna.
Slå lagen över gurkorna, täck och förvara svalt.
Behöver mogna minst 1 vecka.
Gurkor kan jäsa om råvaran inte hållit bra kvalitet, fått för svag ättikslösning eller placerats för varmt.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 st apelsiner
1 dl valnötskärnor
0.5 dl honung
rosmarinkvist
Gör så här:
Skala apelsinerna med en kniv så att allt det vita försvinner.
Skär i skivor.
Lägg upp i dessertglas.
Krossa valnötterna i handen och strö över apelsinerna.
Värm honungen med rosmarinkvisten under omrörning, ca 5 minuter.
Ringla honungen över desserten.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Koka bulgurgrynen i buljongen.
Låt kallna.
Blanda bulgur, lök, nötter, örter, citronsaft och olivolja.
Smaka av med salt och peppar.
Låt gärna smakerna mogna i kylen.
Skiva och stek korven i olivolja.
Fintärna nektarinerna.
Bryt osten i bitar.
Vänd ner korv och nektariner i salladen vid servering.
Lägg upp på ett fat som bottnats med grönsallad och smula över fetaost.
Garnera med citronklyftor och örter.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Tvätta potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten.
Häll av kokvattnet och låt kallna.
Skär potatisen i bitar.
Dressing:
Finhacka laxen och blanda med ingredienserna till dressingen.
Vänd ner potatisen i dressingen.
Lägg upp romansallad på ett fat.
Fördela potatissalladen över och toppa med avrunna kräftor, rödlök och dill.
Ingredienser:
1 kg tomater
3 röda lökar
1 röd paprika
2 klyftor vitlök
85 g socker, 1 dl
2 dl vinäger
1½ msk salt
½ tsk chilipulver
1 tsk paprikapulver
1 krm vitpeppar
Gör så här:
Doppa tomaterna i kokande vatten, kryssa och skala dem.
Skala lökarna, kärna ur paprikan och finhacka grönsakerna.
Lägg alltsammans i syltgrytan och tillsätt resterande ingredienser.
Rör om, koka upp och koka på svag värme till en jämn och tjock sås, rör om då och då.
Häll upp i varma, väl rengjorda burkar eller flaskor och sätt på lock.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | ||||||
|