Alla inlägg under februari 2020

Av Maria - 10 februari 2020 19:30

Måndag:

Kåldolmar med rårörda lingon.


Fruktsallad.


Tisdag:

Skivor av svampfylldfärslimpa, stekt potatis och uppfrästa rotsaker.


Semlor och het mjölk, choklad eller kaffe.


Onsdag:

Stekt fläsk och bruna bönor.


Ost och färsk frukt.


Torsdag:

Torskrom, stekt i skivor, citron och kapris, potatismos och sallad.


Lätt ostkaka med fruktsorbet ur frysdisken.


Fredag:
Snabba räkriset:

Koka råris enligt anvisningen på förpackningen, men i buljong istället för vatten. Fräs strimlad purjolök och finhackade paprikor, blanda i rikligt med skalade räkor och vänd ner i riset. Smaksätt med dill och ev curry.


Ost, päron och valnötter, glass till barnen.


Lördag:

Lunch:

Kokt blomkål med smörfräst svamp och rikligt med persilja.


Middag:

Rostbiff, rejäl bit med tanke på måndag middag, helstekt lök, potatis och blandad sallad.


Ugnstekta bananer och hackade valnötter östa med lönnsirap. Mjuk vaniljglass.


Söndag:

Lunch:

Rågsmörgåsar med kalvsylta, persilja och inlagda rödbetor.


Middag:

Laxpudding med skirat smör, citronklyftor och fint strimlad råkostsallad.


Slättbonus:

Stekta skorpsmulor smaksatta med vanilj, varvade med äppelmos. Servera med vispad grädde.

Av Maria - 10 februari 2020 18:54

Måndag:

Bruna bönor och stekt fläsk.


Färsk frukt.


Tisdag:

Färdigköpt fiskfärs, kokt potatis och hollandaise från påse, gröna ärter.


Fruktsorbet.


Onsdag:

Varagårdsskolans jättebiff, kokt potatis, vitkålssallad.


Nyponsoppa med biskvier.


Torsdag:

Röd fisksoppa.


Ostkaka med sylt.


Fredag:

Paj med ostfyllning, rökta musslor och sallad.


Kaffe och chokladrulltårta.


Lördag:

Lunch:

Kokt ägg, sill och hårt bröd med smör.


Middag:

Fernandos skinkspaghetti, riven ost och tomatsallad.


Ingefärsparfait.


Söndag:

Lunch: 

Dubbelsmörgåsar, het buljong med klippt persilja:

Smöra lätt två vita brödskivor per person. Bred på mjukost, strö över hackad lök och fördela 1 burk kaviar på hälften av bröden. Lägg ihop dubbelmackor och stek dem gyllene i lite smör.


Middag:

Orientalisk currygryta och sallad.


Fastlagsbullar med varm mjölk och kanel.

Av Maria - 10 februari 2020 08:00

Måndag:

Spaghetti med köttfärssås på nytt sätt (se länken).


Fruktkräm och mjölk.


Tisdag:
Isterband, rödbetor och kokt potatis.


Färsk frukt.


Onsdag:

Foliekokad saltsill:

Lägg sköljda och väl avrunna saltsillfiléer på dubbla folieark.

Täck med hårdkokt hackat ägg, kryddgrönt och smörklick.

Vik ihop paketen och koka med potatisen de sista 10 minuterna.


Lätt ostkaka med glass och sylt.


Torsdag:

Lättstekt falukorv, stuvade grönsaker och potatismos.


Skivad kiwi och päron.


Fredag:

Spenatsoppa på hela blad, smaksatt med muskot, ägghalvor och prinskorv.


Limepaj med vindruvor (se länken).


Lördag:

Lunch:

Kalvsylta, rödbetor och stekt potatis.

Middag:

Avokadohalva med rökor och citronklyftor. Skomakarlåda (se länken).


Kaffe och äppelmarängtårta (se länken).


Söndag:

Lunch:

Gratinerade svamppannkakor-crêpes, sallad

Middag:

Stekt kyckling med gräddsås, potatispuffar, inglagd gurka och gelé.


Chokladpudding.

Av Maria - 10 februari 2020 07:30

Måndag:

Pölsa-rapsodi.



Sallad med skivade apelsiner och bananer.


Tisdag:

Currystuvade fiskbullar, kokt potatis och ärter:

Fräs lätt 1 tsk curry och 1½ msk margarin, tillsätt 3 msk vetemjöl och späd med 4 dl mjölk. Salta och koka några minuter. Värm fiskbullarna i stuvningen.


Grapefrukthalvor.


Onsdag:

Lever Anglais, grönt potatismos:

Stek skivad lever och garnera med knaperstekt bacon, hackad rödbeta och kapris. Blanda potatismoset med finklippt persilja.


Frukt.


Torsdag:

Soppa Bonne Femme.


Ost, bröd, frukt.


Fredag:

Stekt spätta med citronhack, kokt potatis och gräddfil:

Skär hel citron i fina tärningar och blanda med tomat- och paprikatärningar.


Lördag:

Spaghetti med italiensk köttfärssås.


Ost och päron.


Söndag:
Lunch:

Tonfisktortilla, grönsallad, grovt rågbröd:

Låt en liten burk tonfisk rinna av och dela fisken i små bitar, som blandas med 4-5 ägg, 1 msk sköljd och hackad kapris och litet salt. Grädda omeletten i smör eller margarin i en stekpanna. Servera genast med sallad till.


Middag:

Burgundisk gryta, kokt ris.


Glasscoupe:

Skeda upp vaniljglass i glas eller skålar. Lägg på ananas, skuren i bitar, halvtinade hallon och en gräddklick.


Skivade apelsiner.

Av Maria - 9 februari 2020 18:40

Ugn: 175 grader, ca 10 minuter


Ingredienser:

5 dl vetemjöl

1 tsk bikarbonat

1 krm salt

2 dl råsocker

1 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

200 g rumsvarmt margarin

2 ägg

150 g rostade, skalade nötter, grovhackade

150 g mörk choklad, grovhackad


Gör så här:

Blanda alla torra ingredienser utom nötter och choklad.

Rör margarin och ägg pösigt, vänd ner blandningen.

Rör väl, degen får inte bli för kladdig.

Rör i nötter och choklad.

Forma degen i 5 cm tjocka längder, kyl dem någon timme.

Skiva längderna i cm-tjocka bitar, lägg på bakpappersklädd plåt och grädda dem gyllenbruna i 175 grader, ca 10 minuter.

Av Maria - 9 februari 2020 14:39

Antal: ca 12 stycken

Jäsning: Dubbel storlek

Ugn: 250 grader, 8-10 minuter


Ingredienser:

50 g smör

2½ dl mjölk

25 g jäst

1 tsk salt

6-7 dl vetemjöl


Pensling:
Smör, rumsvarm


Gör så här:

Smält smöret och häll på mjölken.

Ljumma vätskan till ca 37 grader.

Smula ner jästen i en bunke.

Lös upp den med degvätskan.

Tillsätt saltet och det mesta av vetemjölet och arbeta degen smidig.

Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en rektangel, ca 24*55 cm.

Sporra eller skär ut långa remsor, 4-5 cm breda.

Pensla eller bred smör på remsorna.

Lägg 5 remsor på varandra.

Skär dem tvärsöver i fyrkantiga bitar.

Ställ dem, med snittytan uppåt, i aluminiumfolieformar eller en smord muffinsplåt.

Låt dem jäsa under bakduk till knappt dubbel storlek.


Sätt på ugnen på 250 grader.

Grädda bröden mitt i ugnen i 8-10 minuter.

Låt dem stå kvar i formarna i några minuter.

Låt dem svalna på galler.

Bröden bör helst ätas dagsfärska.

Av Maria - 9 februari 2020 14:30

Antal: 12 portioner


Ingredienser:

500 g grekisk yoghurt
1 förp fetaost
1 dl pepperoni, hackad


Gör så här:

Mosa ihop alltsammans med en gaffel.
Häll upp i en skål och servera.

Av Maria - 9 februari 2020 12:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

500-600 g kycklingfilé


Marinad:

2 dl yoghurt

1 msk curry

1 pressad vitlöksklyfta

1 msk olja

1 krm salt


Jordnötssås:

2 dl matlagningsyoghurt

1 dl jordnötter

½ liten rödlök

1 vitlöksklyfta

1 msk smör

2 tomater

1 tsk rivet citronskal

1 msk curry

1 msk olja

2 tsk pressad citron

1 tsk honung


Gör så här:

Blanda ihop marinaden av alla ingredienserna.

Skär filéerna i långa strimlor eller i små bitar.

Marinera dem i ca 1 timme i rumstemperatur eller över natten i kylskåp.

Hacka jordnötter, vitlök, rödlök och tomater.

Fräs nötter, lök, vitlök, citronskal och curry i lite olja.

Tillsätt yoghurt, citronsaft, honung och tomat.

Sjud i ca 2 minuter.

Smaka av och fördela såsen i portionsskålar.

Trä upp kycklingbitarna på grillspett.

Grilla spetten jämt runtom, ca 5-7 minuter eller tills köttet är helt genomstekt.

Servera spetten med jordnötssåsen, sallad och mango chutney.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29
<<< Februari 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards