Alla inlägg under februari 2020
Måndag:
Kåldolmar med rårörda lingon.
Fruktsallad.
Tisdag:
Skivor av svampfylldfärslimpa, stekt potatis och uppfrästa rotsaker.
Semlor och het mjölk, choklad eller kaffe.
Onsdag:
Stekt fläsk och bruna bönor.
Ost och färsk frukt.
Torsdag:
Torskrom, stekt i skivor, citron och kapris, potatismos och sallad.
Lätt ostkaka med fruktsorbet ur frysdisken.
Fredag:
Snabba räkriset:
Koka råris enligt anvisningen på förpackningen, men i buljong istället för vatten. Fräs strimlad purjolök och finhackade paprikor, blanda i rikligt med skalade räkor och vänd ner i riset. Smaksätt med dill och ev curry.
Ost, päron och valnötter, glass till barnen.
Lördag:
Lunch:
Kokt blomkål med smörfräst svamp och rikligt med persilja.
Middag:
Rostbiff, rejäl bit med tanke på måndag middag, helstekt lök, potatis och blandad sallad.
Ugnstekta bananer och hackade valnötter östa med lönnsirap. Mjuk vaniljglass.
Söndag:
Lunch:
Rågsmörgåsar med kalvsylta, persilja och inlagda rödbetor.
Middag:
Laxpudding med skirat smör, citronklyftor och fint strimlad råkostsallad.
Slättbonus:
Stekta skorpsmulor smaksatta med vanilj, varvade med äppelmos. Servera med vispad grädde.
Måndag:
Bruna bönor och stekt fläsk.
Färsk frukt.
Tisdag:
Färdigköpt fiskfärs, kokt potatis och hollandaise från påse, gröna ärter.
Fruktsorbet.
Onsdag:
Varagårdsskolans jättebiff, kokt potatis, vitkålssallad.
Nyponsoppa med biskvier.
Torsdag:
Ostkaka med sylt.
Fredag:
Paj med ostfyllning, rökta musslor och sallad.
Kaffe och chokladrulltårta.
Lördag:
Lunch:
Kokt ägg, sill och hårt bröd med smör.
Middag:
Fernandos skinkspaghetti, riven ost och tomatsallad.
Söndag:
Lunch:
Dubbelsmörgåsar, het buljong med klippt persilja:
Smöra lätt två vita brödskivor per person. Bred på mjukost, strö över hackad lök och fördela 1 burk kaviar på hälften av bröden. Lägg ihop dubbelmackor och stek dem gyllene i lite smör.
Middag:
Orientalisk currygryta och sallad.
Fastlagsbullar med varm mjölk och kanel.
Måndag:
Spaghetti med köttfärssås på nytt sätt (se länken).
Fruktkräm och mjölk.
Tisdag:
Isterband, rödbetor och kokt potatis.
Färsk frukt.
Onsdag:
Foliekokad saltsill:
Lägg sköljda och väl avrunna saltsillfiléer på dubbla folieark.
Täck med hårdkokt hackat ägg, kryddgrönt och smörklick.
Vik ihop paketen och koka med potatisen de sista 10 minuterna.
Lätt ostkaka med glass och sylt.
Torsdag:
Lättstekt falukorv, stuvade grönsaker och potatismos.
Skivad kiwi och päron.
Fredag:
Spenatsoppa på hela blad, smaksatt med muskot, ägghalvor och prinskorv.
Limepaj med vindruvor (se länken).
Lördag:
Lunch:
Kalvsylta, rödbetor och stekt potatis.
Middag:
Avokadohalva med rökor och citronklyftor. Skomakarlåda (se länken).
Kaffe och äppelmarängtårta (se länken).
Söndag:
Lunch:
Gratinerade svamppannkakor-crêpes, sallad
Middag:
Stekt kyckling med gräddsås, potatispuffar, inglagd gurka och gelé.
Chokladpudding.
Måndag:
Sallad med skivade apelsiner och bananer.
Tisdag:
Currystuvade fiskbullar, kokt potatis och ärter:
Fräs lätt 1 tsk curry och 1½ msk margarin, tillsätt 3 msk vetemjöl och späd med 4 dl mjölk. Salta och koka några minuter. Värm fiskbullarna i stuvningen.
Grapefrukthalvor.
Onsdag:
Lever Anglais, grönt potatismos:
Stek skivad lever och garnera med knaperstekt bacon, hackad rödbeta och kapris. Blanda potatismoset med finklippt persilja.
Frukt.
Torsdag:
Ost, bröd, frukt.
Fredag:
Stekt spätta med citronhack, kokt potatis och gräddfil:
Skär hel citron i fina tärningar och blanda med tomat- och paprikatärningar.
Lördag:
Spaghetti med italiensk köttfärssås.
Ost och päron.
Söndag:
Lunch:
Tonfisktortilla, grönsallad, grovt rågbröd:
Låt en liten burk tonfisk rinna av och dela fisken i små bitar, som blandas med 4-5 ägg, 1 msk sköljd och hackad kapris och litet salt. Grädda omeletten i smör eller margarin i en stekpanna. Servera genast med sallad till.
Middag:
Burgundisk gryta, kokt ris.
Glasscoupe:
Skeda upp vaniljglass i glas eller skålar. Lägg på ananas, skuren i bitar, halvtinade hallon och en gräddklick.
Skivade apelsiner.
Ugn: 175 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 krm salt
2 dl råsocker
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
200 g rumsvarmt margarin
2 ägg
150 g rostade, skalade nötter, grovhackade
150 g mörk choklad, grovhackad
Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser utom nötter och choklad.
Rör margarin och ägg pösigt, vänd ner blandningen.
Rör väl, degen får inte bli för kladdig.
Rör i nötter och choklad.
Forma degen i 5 cm tjocka längder, kyl dem någon timme.
Skiva längderna i cm-tjocka bitar, lägg på bakpappersklädd plåt och grädda dem gyllenbruna i 175 grader, ca 10 minuter.
Antal: ca 12 stycken
Jäsning: Dubbel storlek
Ugn: 250 grader, 8-10 minuter
Ingredienser:
50 g smör
2½ dl mjölk
25 g jäst
1 tsk salt
6-7 dl vetemjöl
Pensling:
Smör, rumsvarm
Gör så här:
Smält smöret och häll på mjölken.
Ljumma vätskan till ca 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke.
Lös upp den med degvätskan.
Tillsätt saltet och det mesta av vetemjölet och arbeta degen smidig.
Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en rektangel, ca 24*55 cm.
Sporra eller skär ut långa remsor, 4-5 cm breda.
Pensla eller bred smör på remsorna.
Lägg 5 remsor på varandra.
Skär dem tvärsöver i fyrkantiga bitar.
Ställ dem, med snittytan uppåt, i aluminiumfolieformar eller en smord muffinsplåt.
Låt dem jäsa under bakduk till knappt dubbel storlek.
Sätt på ugnen på 250 grader.
Grädda bröden mitt i ugnen i 8-10 minuter.
Låt dem stå kvar i formarna i några minuter.
Låt dem svalna på galler.
Bröden bör helst ätas dagsfärska.
Antal: 12 portioner
Ingredienser:
500 g grekisk yoghurt
1 förp fetaost
1 dl pepperoni, hackad
Gör så här:
Mosa ihop alltsammans med en gaffel.
Häll upp i en skål och servera.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500-600 g kycklingfilé
Marinad:
2 dl yoghurt
1 msk curry
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk olja
1 krm salt
Jordnötssås:
2 dl matlagningsyoghurt
1 dl jordnötter
½ liten rödlök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
2 tomater
1 tsk rivet citronskal
1 msk curry
1 msk olja
2 tsk pressad citron
1 tsk honung
Gör så här:
Blanda ihop marinaden av alla ingredienserna.
Skär filéerna i långa strimlor eller i små bitar.
Marinera dem i ca 1 timme i rumstemperatur eller över natten i kylskåp.
Hacka jordnötter, vitlök, rödlök och tomater.
Fräs nötter, lök, vitlök, citronskal och curry i lite olja.
Tillsätt yoghurt, citronsaft, honung och tomat.
Sjud i ca 2 minuter.
Smaka av och fördela såsen i portionsskålar.
Trä upp kycklingbitarna på grillspett.
Grilla spetten jämt runtom, ca 5-7 minuter eller tills köttet är helt genomstekt.
Servera spetten med jordnötssåsen, sallad och mango chutney.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | ||||
|