Alla inlägg under maj 2020

Av Maria - 17 maj 2020 15:15

Antal: 6 portioner, som förrätt


Ingredienser:

2 tomater

1 röd paprika

1/6 fänkål

1/4 gurka

½ gul lök

2 vitlöksklyftor

1 röd chilipepparfrukt

1 + 1 msk olivolja

1 msk pressad citron

2 dl grönsaks- eller kycklingbuljong

Salt


Gör så här:
Halvera tomaterna.

Kärna ur och skär paprikan i grova bitar, ca 2 cm.

Skär fänkål och gurka i ungefär lika stora bitar.

Skala vitlöken och kärna ur chilin.

Trä alla grönsakerna utom tomaterna på ett grillspett och pensla med 1 msk olivolja.

Lägg tomaterna på grillen med snittytan uppåt och lägg på spetten.

Grilla grönsakerna i ca 10 minuter över direkt värme tills de fått en fin grillad yta.

Lägg alla grönsakerna i en blender eller matberedare och mixa dem tillsammans med ytterligare 1 msk olivolja, citronsaft och buljong.

Smaka av med salt.

Av Maria - 17 maj 2020 10:05

Ingredienser:
7 dl rabarber, skurna i bitar

1 liter jordgubbar

1 vaniljstång eller äkta vaniljpulver

Ca 3-4 dl socker eller syltsocker


Gör så här:

Skär rabarbern i centimetertjocka bitar.

Rensa och dela jordgubbarna.

Skär vaniljstången på längden och skrapa ut fröna.

Koka långsamt upp rabarber, jordgubbar, socker, vaniljstång och frön i en kastrull.

Låt sjuda sakta i ca 30 minuter.

Plocka upp vaniljstången.

Skumma av sylten om det behövs.

Häll upp på väl rengjorda glasburkar.

Låt svalna och förvara i kylskåp.


Tips!

Om du vill variera sylten kan du testa att byta ut 2 dl socker mot muscovadosocker eller farinsocker.

Av Maria - 17 maj 2020 07:21

Antal: ca 20 bitar

Jäsning: ca 30 minuter + ca 30 minuter

Ugn: 250 grader, 10-12 minuter


Ingredienser:

25 g jäst

3 dl vatten, fingervarmt

½ dl olivolja

2 msk honung

1 tsk flingsalt

6-7 dl vetemjöl special


Fyllning:

6-7 cocktailtomater, halverade

1 dl svarta oliver

1-2 små rödlökar, klyftade

Knappt ½ dl olivolja

1 tsk färsk rosmarin

3 tsk flingsalt


Gör så här:

Smula ner jästen i en bunke och lös upp det med lite av vattnet.

Tillsätt resten av vattnet samt olivolja, honung och flingsalt.

Blanda i vetemjölet.

Arbeta ihop allt till en lös och smidig deg.

Låt den jäsa under bakduk i ca 30 minuter.


Häll ut degen i en långpanna, ca 25*35 cm, med bakplåtspapper.

Tryck ut degen med mjölade händer och låt den jäsa under bakduk i ca 30 minuter.


Sätt ugnen på 250 grader.

Gör hål i degen och tryck ner cocktailtomater, oliver och små rödlöksklyftor.

Ringla över olivoljan.

Stöt rosmarin med 2 tsk flingsalt i en mortel.

Strö blandningen jämnt över degen.

Strö på 1 tsk extra flingsalt.

Grädda brödet mitt i ugnen i 10-12 minuter.

Låt det svalna och skär det sedan i portionsbitar.

Av Maria - 16 maj 2020 18:30

Antal: 48 kakor

Ugn: 225 grader, ca 12 minuter


Ingredienser:
250 g smör

1½ dl socker

2 ägg

7 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker


Fyllning:

1 dl fast sylt eller gelé


Glasering:

1½ dl florsocker

1 msk vatten


Gör så här:
Rör smör och socker smidigt.

Vispa i äggen ett i taget.

Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner i smeten.

Arbeta ihop till en deg och dela i fyra bitar.

Rulla ut längderna lika långa som plåten.

Lägg på plåt med bakpapper och tryck en fördjupning längs mitten.

Lägg i sylt och grädda i 225 grader, ca 12 minuter.

Låt svalna.

Rör ihop florsocker och vatten och ringla över längderna.

Låt stelna och skär sedan i bitar.


Använd fast sylt eller gelé som fyllning.

Ska kakorna frysas, vänta med florsockerglasyren eller uteslut den.

Av Maria - 16 maj 2020 17:30

Ingredienser:

1 kruka basilika
3 msk persilja, finhackad
3 msk olivolja
200 g smör, rumsvarmt
flingsalt
2 knippen rädisa


Gör så här:

Mixa basilika, persilja och olja till en slät kräm med en stavmixer.
Vispa örtkrämen och smöret riktigt luftigt och fluffigt med en elvisp.
Servera örtsmöret på ett fat och toppa med flingsalt.

Servera med rädisor.

Av Maria - 16 maj 2020 09:43

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
4 portioner ris- eller äggnudlar

2 salladslökar

4 knippmorötter

75 g sockerärter

1 kruka koriander

1 lime

2 röda spansk peppar

2 msk sesamolja

1 msk fisksås

2 msk skalad strimlad ingefära

2 msk sesamfrö


Gör så här:
Tillaga nudlarna enligt anvisningen på förpackningen.

Ansa och skiva salladslök, morötter och sockerärter tunt.

Strimla koriandern.

Skölj limen, riv av det yttersta gröna skalet och pressa ur juicen.

Kärna ur och hacka pepparn.

Blanda limeskal och juice med pepparn, sesamolja, fisksås och ingefära.

Lägg alla grönsakerna i dressingen och låt ligga 5-10 minuter.

Rosta sesamfröna i en torr stekpanna.

Blanda nudlarna med grönsakerna och toppa med sesamfröna.

Servera nudelsallad till t.ex flankstek med hoisinsås.

Av Maria - 16 maj 2020 09:38

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
1 flankstek

Hoisinsås


Gör så här:

Låt köttet ligga i rumstemperatur ca 30 minuter innan det ska grillas.

Snitta flanksteken på tvären med 2 cm mellanrum.

Krydda med salt och peppar.

Grilla köttet 5-6 minuter på varje sida eller tills innertemperaturen i köttet är 58 grader.

Pensla med hoisinsås på slutet.

Skiva köttet på snedden.

Servera med t.ex nudelsallad.

Av Maria - 16 maj 2020 09:15

Antal: 12-20 stycken

Jäsning: minst 1 timme + 1 timme eller över natten + 5-10 minuter

Ugn: 250 grader, ca 15 minuter för mindre bröd och 20 minuter för de större


Ingredienser:

25 g jäst

1 tsk salt

6 dl vatten, fingervarmt

1 msk olivolja

Ca 13 dl vetemjöl, gärna med fullkorn


Garnering:
Ev. ½ dl blandade sesam- & solrosfrön


Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke, strö över saltet och rör ut med lite av vattnet innan du häller i resten.

Tillsätt olivolja och häll i 12 dl vetemjöl, spara 1 dl till utbakningen.

Bearbeta degen med en trägaffel.

Den ska vara ganska lös och kladdig.

Låt degen jäsa under bakduk i minst 1 timme.


Om du har gott om tid kan du gärna puffa runt degen med trägaffeln efter en timme och låta den jäsa i 1 timme till.

Ett annat alternativ är att låta degen jäsa över natten under fuktig bakduk i kylen.


Häll ut resten av vetemjölet plus sesam- och solrosfrön på bakbordet.

Stjälp upp degen.

Knåda den inte!

Fös runt och vänd den ett par gånger så att mjöl och frön fastnar runt om.

Dela degen med en kniv i 12 eller 20 delar.

Vrid dem försiktigt utan att trycka ut all luft och lägg dem på plåt med bakplåtspapper.

Sätt ugnen på 250 grader.

Låt bröden jäsa i 5-10 minuter.


Grädda bröden mitt i ugnen tills de fått fin färg, ca 15 minuter för de små bröden och 20 minuter för de större.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards