Alla inlägg under maj 2020
Antal: 6 portioner, som förrätt
Ingredienser:
2 tomater
1 röd paprika
1/6 fänkål
1/4 gurka
½ gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd chilipepparfrukt
1 + 1 msk olivolja
1 msk pressad citron
2 dl grönsaks- eller kycklingbuljong
Salt
Gör så här:
Halvera tomaterna.
Kärna ur och skär paprikan i grova bitar, ca 2 cm.
Skär fänkål och gurka i ungefär lika stora bitar.
Skala vitlöken och kärna ur chilin.
Trä alla grönsakerna utom tomaterna på ett grillspett och pensla med 1 msk olivolja.
Lägg tomaterna på grillen med snittytan uppåt och lägg på spetten.
Grilla grönsakerna i ca 10 minuter över direkt värme tills de fått en fin grillad yta.
Lägg alla grönsakerna i en blender eller matberedare och mixa dem tillsammans med ytterligare 1 msk olivolja, citronsaft och buljong.
Smaka av med salt.
Ingredienser:
7 dl rabarber, skurna i bitar
1 liter jordgubbar
1 vaniljstång eller äkta vaniljpulver
Ca 3-4 dl socker eller syltsocker
Gör så här:
Skär rabarbern i centimetertjocka bitar.
Rensa och dela jordgubbarna.
Skär vaniljstången på längden och skrapa ut fröna.
Koka långsamt upp rabarber, jordgubbar, socker, vaniljstång och frön i en kastrull.
Låt sjuda sakta i ca 30 minuter.
Plocka upp vaniljstången.
Skumma av sylten om det behövs.
Häll upp på väl rengjorda glasburkar.
Låt svalna och förvara i kylskåp.
Tips!
Om du vill variera sylten kan du testa att byta ut 2 dl socker mot muscovadosocker eller farinsocker.
Antal: ca 20 bitar
Jäsning: ca 30 minuter + ca 30 minuter
Ugn: 250 grader, 10-12 minuter
Ingredienser:
25 g jäst
3 dl vatten, fingervarmt
½ dl olivolja
2 msk honung
1 tsk flingsalt
6-7 dl vetemjöl special
Fyllning:
6-7 cocktailtomater, halverade
1 dl svarta oliver
1-2 små rödlökar, klyftade
Knappt ½ dl olivolja
1 tsk färsk rosmarin
3 tsk flingsalt
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke och lös upp det med lite av vattnet.
Tillsätt resten av vattnet samt olivolja, honung och flingsalt.
Blanda i vetemjölet.
Arbeta ihop allt till en lös och smidig deg.
Låt den jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Häll ut degen i en långpanna, ca 25*35 cm, med bakplåtspapper.
Tryck ut degen med mjölade händer och låt den jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
Gör hål i degen och tryck ner cocktailtomater, oliver och små rödlöksklyftor.
Ringla över olivoljan.
Stöt rosmarin med 2 tsk flingsalt i en mortel.
Strö blandningen jämnt över degen.
Strö på 1 tsk extra flingsalt.
Grädda brödet mitt i ugnen i 10-12 minuter.
Låt det svalna och skär det sedan i portionsbitar.
Antal: 48 kakor
Ugn: 225 grader, ca 12 minuter
Ingredienser:
250 g smör
1½ dl socker
2 ägg
7 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Fyllning:
1 dl fast sylt eller gelé
Glasering:
1½ dl florsocker
1 msk vatten
Gör så här:
Rör smör och socker smidigt.
Vispa i äggen ett i taget.
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner i smeten.
Arbeta ihop till en deg och dela i fyra bitar.
Rulla ut längderna lika långa som plåten.
Lägg på plåt med bakpapper och tryck en fördjupning längs mitten.
Lägg i sylt och grädda i 225 grader, ca 12 minuter.
Låt svalna.
Rör ihop florsocker och vatten och ringla över längderna.
Låt stelna och skär sedan i bitar.
Använd fast sylt eller gelé som fyllning.
Ska kakorna frysas, vänta med florsockerglasyren eller uteslut den.
Ingredienser:
1 kruka basilika
3 msk persilja, finhackad
3 msk olivolja
200 g smör, rumsvarmt
flingsalt
2 knippen rädisa
Gör så här:
Mixa basilika, persilja och olja till en slät kräm med en stavmixer.
Vispa örtkrämen och smöret riktigt luftigt och fluffigt med en elvisp.
Servera örtsmöret på ett fat och toppa med flingsalt.
Servera med rädisor.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 portioner ris- eller äggnudlar
2 salladslökar
4 knippmorötter
75 g sockerärter
1 kruka koriander
1 lime
2 röda spansk peppar
2 msk sesamolja
1 msk fisksås
2 msk skalad strimlad ingefära
2 msk sesamfrö
Gör så här:
Tillaga nudlarna enligt anvisningen på förpackningen.
Ansa och skiva salladslök, morötter och sockerärter tunt.
Strimla koriandern.
Skölj limen, riv av det yttersta gröna skalet och pressa ur juicen.
Kärna ur och hacka pepparn.
Blanda limeskal och juice med pepparn, sesamolja, fisksås och ingefära.
Lägg alla grönsakerna i dressingen och låt ligga 5-10 minuter.
Rosta sesamfröna i en torr stekpanna.
Blanda nudlarna med grönsakerna och toppa med sesamfröna.
Servera nudelsallad till t.ex flankstek med hoisinsås.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 flankstek
Hoisinsås
Gör så här:
Låt köttet ligga i rumstemperatur ca 30 minuter innan det ska grillas.
Snitta flanksteken på tvären med 2 cm mellanrum.
Krydda med salt och peppar.
Grilla köttet 5-6 minuter på varje sida eller tills innertemperaturen i köttet är 58 grader.
Pensla med hoisinsås på slutet.
Skiva köttet på snedden.
Servera med t.ex nudelsallad.
Antal: 12-20 stycken
Jäsning: minst 1 timme + 1 timme eller över natten + 5-10 minuter
Ugn: 250 grader, ca 15 minuter för mindre bröd och 20 minuter för de större
Ingredienser:
25 g jäst
1 tsk salt
6 dl vatten, fingervarmt
1 msk olivolja
Ca 13 dl vetemjöl, gärna med fullkorn
Garnering:
Ev. ½ dl blandade sesam- & solrosfrön
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke, strö över saltet och rör ut med lite av vattnet innan du häller i resten.
Tillsätt olivolja och häll i 12 dl vetemjöl, spara 1 dl till utbakningen.
Bearbeta degen med en trägaffel.
Den ska vara ganska lös och kladdig.
Låt degen jäsa under bakduk i minst 1 timme.
Om du har gott om tid kan du gärna puffa runt degen med trägaffeln efter en timme och låta den jäsa i 1 timme till.
Ett annat alternativ är att låta degen jäsa över natten under fuktig bakduk i kylen.
Häll ut resten av vetemjölet plus sesam- och solrosfrön på bakbordet.
Stjälp upp degen.
Knåda den inte!
Fös runt och vänd den ett par gånger så att mjöl och frön fastnar runt om.
Dela degen med en kniv i 12 eller 20 delar.
Vrid dem försiktigt utan att trycka ut all luft och lägg dem på plåt med bakplåtspapper.
Sätt ugnen på 250 grader.
Låt bröden jäsa i 5-10 minuter.
Grädda bröden mitt i ugnen tills de fått fin färg, ca 15 minuter för de små bröden och 20 minuter för de större.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|