Alla inlägg under maj 2020

Av Maria - 15 maj 2020 17:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 purjolökar (à ca 250 g)
30 g smör
6 ägg
2 dl vetemjöl
300 g fetaost 
0,5 knippe färsk dill, grovt skuret
0,5 citron, finrivet skal
salt
rapsolja, till stekning

Stuvad blomkål:
500 g blomkål
50 g smör
3 msk vetemjöl
3 dl grädde
3 dl mjölk
1 knippe färsk dill
0,5 citron, finrivet skal
2 msk grovkornig senap
salt
 
Gör så här:
Ansa och strimla purjolöken fint.
Fräs den mjuk i smör utan att den tar färg.
Lägg i ett durkslag och låt vätskan rinna av.
Blanda ägg, mjöl, smulad fetaost, dill, citronskal och salt till en jämn smet.
Vänd ner purjolöken.
Stek fina biffar av smeten i rikligt med rapsolja i en stekpanna.
Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.
 
Stuvad blomkål:
Skär ned blomkålen i små buketter.
Hacka hälften av dillen, lägg undan resterande dill till garnering.
Fräs blomkålen i smöret i en kastrull.
Pudra över mjölet och låt fräsa vidare någon minut.
Häll på grädde och mjölk.
Rör hela tiden och låt koka ihop några minuter.
Avsluta med den hackade dillen, finrivet citronskal och senap.
Smaka av med salt.
Bottna en tallrik med stuvad blomkål, lägg biffarna ovanpå och toppa med plockad dill.
Av Maria - 15 maj 2020 12:00


Små, krämiga knölar som självklart kan ätas både kokta, stekta, friterade och ugnsrostade.


Längst hållbarhet har potatisen  grönsakslådan i kylen.


Tips!

Smakar ljuvligt när de rostas i ugn med olja, salt och peppar.


Lägg på grillen med en rejäl klick persiljesmör, ät upp!


Av Maria - 15 maj 2020 07:42

Antal: 20-25 stycken

Jäsning: ca 1 timme + ca 30 minuter

Ugn: 225 grader, ca 15 minuter


Ingredienser:
25 g jäst

5 dl mjölk, kylskåpskall

2 tsk salt

2 msk olja

2-3 dl parmesan, riven

2 dl valnötter, grovhackade

Ca 11 dl vetemjöl


Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med mjölken.

Rör ner salt, olja, parmesan och valnötter.

Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta degen i ca 5 minuter.

Låt degen jäsa under bakduk i kylen i ca 1 timme.


Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda eventuellt in resten av mjölet.

Dela degen i 20-25 bitar och rulla dem i bollar.

Lägg dem tätt på en plåt med bakplåtspapper.

Strö över lite mjöl och låt dem jäsa under bakduk i ca 30 minuter.


Sätt ugnen på 225 grader.

Grädda brödet mitt i ugnen i ca 15 minuter.

Låt det svalna på ett galler.

Av Maria - 15 maj 2020 07:30

Ugn: 225 grader, ca 10 minuter + ca 20 minuter


Ingredienser:

Pajdeg:

100 g smör
3,5 dl vetemjöl
3 msk vatten
1 tsk salt
 
Pajfyllning:
500 g nötfärs
1 förp taco kryddmix
1 limefrukt, skal och saft
1 chilifrukt
1 kruka färsk koriander
1 gul lök
1 kvisttomat
4 dl crème fraîche
150 g lagrad ost, riven
 
Gör så här:
Börja med pajdegen, blanda alla ingredienser till degen i bakmaskin eller för hand.
När du fått ihop en fin deg kan den pressas ut i en pajform eller springform.
Pressa ut den ordentligt och se till att den kommer upp högt på kanterna.
Om ni vill kan degen förgräddas, 225 grader i ca 10 minuter eller tills skalet fått färg.

Börja med fyllningen, stek färsen i en stekpanna med olja.
Tillsätt sedan tacokryddan tillsammans med lite vatten enligt instruktionerna på tacokryddan. 
Hacka chilin till mindre bitar och tillsätt till tacofärsen.
Fortsätt med skal och saft från en limefrukt.
Avsluta med en kruka hackad koriander.
Slå upp fyllningen i pajskalet.
Skiva sedan den gula löken och tomaten i skivor.
Bred sedan ut som ett lager ovanpå fyllningen.
Fortsätt med ett lager crème fraîche och sist ett lager med riven ost.
Grädda pajen på 225 grader i ca 20 minuter.
Om pajen får färg för snabbt, lägg på lite ugnsfolie på toppen så den inte bränner.
Av Maria - 15 maj 2020 06:30

Ingredienser:

100 g mjölkchoklad
100 g mörk choklad 70 %
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk


Gör så här:

Hacka mjölkchoklad och mörk choklad.
Koka upp vispgrädde och mjölk.

Häll den varma mjölken över chokladen i en bunke, mixa eller rör till en slät kräm.
Fördela i portionsglas och låt stå minst 4 timmar i kylen.
Toppa med en kula hallonsorbet, krossade maränger och hackade nötter.

Av Maria - 14 maj 2020 17:58

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

Ca 200 g blandad sallat, t.ex grönsallat och frisée

½ gurka

100 g färska champinjoner

4 tomater

1 litet blomkålshuvud

8 skivor gravlax (ca 500 g)

Salt

Vitpeppar

Smör

1 knippe rädisor

1 msk finskuren gräslök


Vinägrette:

3 msk olja

1 msk vinäger

1 msk vatten

Salt

Peppar


Gör så här:

Skala den halva gurkan.

Skär gurkan i stavar, svampen i skivor och tomaterna i tunna klyftor.

Dela blomkålen i buketter.

Lägg grönsakerna i en skål.

Blanda ihop ingredienserna till vinägretten och blanda ner den i grönsakerna.

Halstra laxen hastigt i smör i en stekpanna.

Skär rädisorna i tunna skivor.

Arrangera salladsbladen på ett uppläggningsfat eller i en rymlig grund skål.

Fördela den blandade grönsakerna på salladsbladen och lägg på de stekta laxskivorna.

Strö till sist på rädisor och gräslök.

Av Maria - 14 maj 2020 16:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
Kycklingspett:

500 g kycklinglårfilé
1 dl yoghurt
2 klyftor vitlök, rivna
1 apelsin, saft och skal från
1 dl ajvar relish 
salt
svartpeppar, grovmalen
14-16 grillspett (t ex av bambu)
olja, till stekning
tabasco, till servering

Aioli:
0,25 g saffran [0,5 förp]
1 äggula, rumsvarm
1 klyfta vitlök, finhackad
0,5 tsk dijonsenap
0,75 dl rapsolja, rumstempererad
2 msk olivolja, rumstempererad
salt
svartpeppar, grovmalen
 
Gör så här:
Skär kycklingen i ca 1-2 cm breda remsor.
Blanda samman yoghurt, vitlök, saft och skal från apelsinen samt ajvar relish med rikligt med svartpeppar i en stor skål.
Lägg ner kycklingen och vänd runt.
Häll allt i dubbla plastpåsar och förslut noga.
Låt marinera i kylskåp i minst 3 timmar, gärna över natten.
 
Aioli:
Mortla saffran med en nypa salt.
Mixa (eller vispa) ihop äggula, senap, saffran och finhackad vitlök.
Tillsätt oljan, litet i taget, i en tunn rinnande stråle under tiden som du mixar (eller vispar) kraftigt.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Förvara aiolin i kylskåp tills servering.

Ta upp kycklingen ur marinaden och torka av det mesta av yoghurtblandningen.
Trä kycklingen på blötlagda bambuspett eller andra grillspett.
Hetta upp en grill eller en stekpanna med rapsolja och grilla eller stek spetten ca 2 minuter på varje sida eller tills de är helt genomlagade.
Krydda med salt och ev mer svartpeppar.
Servera kycklingspetten med saffransaioli och eventuellt tabasco.
Av Maria - 14 maj 2020 14:30

Antal: 10 portioner


Ingredienser:

1 kg färskpotatis
2 gula lökar
10 rädisor
200 g sockerärtor
1 kruka gräslök
 
dressing:
1 ägg
2 msk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
1,5 dl olivolja (eller neutral rapsolja)
1,5 tsk salt
svartpeppar, nymald
 
Gör så här:
Tvätta och borsta potatisen väl och koka den.
Häll av vattnet och låt potatisen ånga av.
Ansa lök, rädisor och sockerärter.
Finhacka löken och skiva rädisorna.
Koka upp vatten i en liten kastrull.
Förväll sockerärterna 1 minut.
Häll av vattnet och spola dem sedan i kallt vatten och låt dem rinna av.
Skär gräslöken fint.
 
Dressing:
Koka upp vatten och koka ägget 3 minuter.
Gröp ur ägget i en hög mixerbägare.
Tillsätt senap och vinäger och mixa ihop.
Tillsätt olivoljan droppvis under gång.
Tillsätt salt och rejält med svartpeppar.
Skär potatisen i bitar och häll över dressingen.
Rör om försiktigt.
Blanda ner hackad lök, sockerärter, rädisor och gräslök.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards