Alla inlägg under maj 2020

Av Maria - 14 maj 2020 08:55

Antal: 8-10 stycken

Surdeg: 3 dagar

Jäsning: 2 timmar + 3 x ca 20 minuter + ca 25 minuter

Ugn: 250 grader, 10-15 minuter


Ingredienser:
Surdeg:

100 g äpple utan skal, grovrivet

2 dl vatten, ljummet

3½ dl vetemjöl special


Bröddeg:

300 g vetesurdeg (ca 3 dl)

2½ dl vatten, rumsvarmt

10 g jäst

1 msk olivolja

1½ tsk salt

5-6 dl vetemjöl


Till bunken & bakbordet:

Olivolja


Gör så här:

Dag 1-3:

Surdeg:

Rör ihop alla ingredienser i en stor glasburk med lock.

Rör om en gång per dygn.

Efter 2-3 dygn börjar surdegen att bubbla.

Då är den klar att använda.


Dag 3:

Väg upp rätt mängd surdeg och häll den i en bunke.

Tillsätt vatten, jäst, olivolja, salt och lite vetemjöl i taget.

Arbeta ihop till en väldigt lös men smidig deg.

Knåda degen i ca 8 minuter med maskin (eller för hand, men knåda då några minuter extra).

Pensla insidan på en ren bunke med olja.

Lägg över degen i bunken och låt den jäsa under bakduk i 2 timmar.


Pensla bakmatta eller bakbord med olja och ta upp degen på bordet.

Dra försiktigt ut den till en kvadrat.

Vik ihop den några gånger.

Lägg tillbaka i bunken och låt den jäsa i ca 20 minuter.


Upprepa vikningen och jäsningen två gånger till.


Dela degen i 8-10 bitar på ett mjölat bakbord.

Forma bitarna till rektanglar, ca 12*6 cm.

Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och strö över lite mjöl.

Låt dem jäsa under bakduk i ca 25 minuter.


Sätt ugnen på 250 grader och låt en tom ugnsplåt stå i ugnen under uppvärmningen.

Lägg snabbt över bakplåtspapperet med bröden på den varma plåten och grädda bröden mitt i ugnen i 10-15 minuter.

Av Maria - 14 maj 2020 07:30

Antal: 4-6 portioner

Ugn: 200 grader, 10 minuter + 30-40 minuter


Ingredienser:
Pajdeg:

125 g smör, kylskåpskallt
1 dl Vetemjöl
1 dl  Grahamsmjöl
1 dl Finmalt Rågmjöl
1-2 msk vatten

Fyllning:
1 knippe grön sparris
4 ägg
2 dl vispgrädde
2 dl riven ost
150 g fetaost
salt
peppar

Servering:
grönsallad
 
Gör så här:
Pajdeg:
Skär smöret i små bitar och nyp ihop för hand med mjölet.
Tillsätt vatten och blanda ihop till en deg.
Tryck ut degen i en pajform och nagga degen.
Ställ in i kylen i 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Grädda pajskalet i 10 minuter.

Fyllning:
Skär av änden på sparrisen och dela sparrisen i 2-3 cm stora bitar.
Mixa ihop ägg och grädde i en bunke.
Tillsätt den rivna osten och hälften av fetaosten.
Strö ut sparrisen över pajskalet, och spara topparna.
Häll ut fyllningen i pajskalet.
Strö ut sparristopparna och resten av fetaosten på toppen.
Grädda i ugnen i 30-40 minuter, eller tills pajen är färdiggräddad och har fått fin färg.
Servera gärna en sallad till den här goda pajen!
Av Maria - 13 maj 2020 10:00


En syrlig och uppfriskande citrusfrukt vars skal och saft ger en frisk smak med hintar av söthet.

Håller längst i kylen.


Tips!

Utmärkt i både söta och salta rätter.

Grilla och pressa över fisk eller grönsaker för att få fram en sötare smak.


Olika recept med citron:

 

Citronskorpor med vitchoklad


Lemoncurd


Inlagda citroner


Citrontryffel

Av Maria - 13 maj 2020 09:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
Citronlax:

Ca 600 g laxfilé

1 citron

Rapsolja

Flingsalt

Nymald peppar

Grillspett


Löjromspotatis:

700 g kokt kall färskpotatis

2 dl lätt crème fraiche

100 g löjrom

½ dl finhackad rödlök

½ dl hackad dill

Flingsalt

Nymald vitpeppar


Gör så här:

Citronlax:

Skär laxen i kuber.

Skär citronen i bitar.

Trä upp fisken på spett med citronbitar emellan.

Pensla med olja.

Grilla spetten runtom över glöd.

Krydda med salt och peppar.


Löjromspotatis:

Dela potatisen i mindre bitar.

Blanda crème fraiche, löjrom, lök och dill.

Vänd ner potatisen.

Smaka av med salt och peppar.

Av Maria - 13 maj 2020 08:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

ris
400 g biff, i strimlor (eller lövbiff)
1-2 gula lökar
2 klyftor vitlök
100 g champinjoner 

1 dl vitt vin
3 dl kalvfond (ej koncentrerad)
2 tsk dijonsenap
2-3 msk tomatpuré
salt
peppar
3 dl crème fraîche
1 kruka persilja
saltgurka


Gör så här:

Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.
Strimla ner lövbiffen, hacka löken och vitlöken fint och skär champinjonerna i slantar.
Stek sedan biffen i olja på hög värme, köttet ska få färg och inte koka.

Stek köttet i omgångar för att undvika kokning. 

När köttet fått färg, tillsätt all lök så den mjuknar och avsluta med svampen.
Slå på vitt vin, låt det koka upp och in i köttet och grönsakerna.

Fortsätt med kalvfonden, senap och tomatpuré.
Smaka av med salt och peppar.

Avsluta med crème fraîche och fint hackad persilja.
Lägg upp riset på tallriken och toppa med köttet och såsen samt servera med saltgurka.

Av Maria - 13 maj 2020 07:00

Antal: ca 40 stycken

Ugn: 180 grader, ca 25 minuter


Ingredienser:
Muffins:

500 g strösocker
500 g smör
500 g ägg [8 st]
900 g vetemjöl
1 msk bakpulver
 
Crumble:
1 havregryn (1 del)
1 strösocker (1 del)
1 vetemjöl (1 del)
1 smör (1 del)
 
Gör så här:
Vispa smör och socker luftigt, tillsätt ägg successivt.
Vänd ner vetemjöl och bakpulver för hand.
Spritsa i formar.

Gör crumble.
Blanda lika delar havregryn, strösocker, vetemjöl och smör.
Låt stelna i kyl och fördela och strö över muffinsen innan bakning.

Baka av i 180 grader i ca 25 min.
Av Maria - 13 maj 2020 06:00

Antal: 4 portioner

Ugn: 200 grader, 15-20 minuter


Ingredienser:

600 g lax
2 dl matlagningsgrädde
1 fiskbuljongtärning
3 msk ströbröd
2 msk färsk dill, hackad 
2 msk färsk basilika, hackad
3 msk parmesanost, riven
1 citron
500 g morot

Potatismos:
800 g potatis
1 dl mjölk (standard)
4-5 msk smör
salt
peppar
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader och koka potatisen.

Lägg lax med skinnsidan nedåt i en ugnsfast form.
Eller om du har frusna laxfiléer så lägger du dom direkt i formen.
Häll i grädde och smula ner buljongtärningen. 
Blanda ströbröd, dill, basilika och riven ost.
Riv i skalet och pressa i saften från halva citronen.
Krydda med salt och peppar.
Lägg örtblandningen på laxen och ställ in formen mitt i ugnen i tills den har en innertemperatur på 54-56 grader, ca 15-20 minuter, eventuellt lite längre om du har frusna filéer.

Häll av vattnet från potatisen och stöt potatisen tillsammans med mjölk och smör till ett mos.
Smaka av med salt och peppar.
Riv morötter.
Servera laxen med potatismos, citronklyftor och rivna morötter.
Av Maria - 12 maj 2020 14:15

Antal: 12 stycken

Ugn: 180 grader, ca 12 minuter


Ingredienser:
Muffins:

2 ägg
0,75 dl strösocker [60 g]
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl vetemjöl [90 g]
 
Garnering:
1,8 dl vispgrädde
250 g färska sommarbär (efter smak: hallon, blåbär, jordgubbar, röda vinbär)
 
Gör så här:
Muffins:
Sätt först ugnen på 180 grader.
Ställ muffinsformar av papper i muffinsplåtens fördjupningar.
Vispa ägg och socker i cirka 10 minuter till en tjock, vit smet.
Tillsätt vaniljsockret.
Sikta ner mjölet i en annan skål två gånger.
Sikta sedan ner mjölet i äggblandningen och rör om.
Fördela smeten i pappersformarna och grädda cirka 12 minuter tills muffinsen rest sig och är gyllenbruna.
Kontrollera med en provsticka i mitten på muffinsen.
Lägg över på galler att svalna.

Garnering:
Vispa grädden och klicka den sedan över muffinsen.
Toppa med bär och dofta över florsocker.
Servera direkt.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards