Alla inlägg under maj 2020
Antal: 8-10 stycken
Surdeg: 3 dagar
Jäsning: 2 timmar + 3 x ca 20 minuter + ca 25 minuter
Ugn: 250 grader, 10-15 minuter
Ingredienser:
Surdeg:
100 g äpple utan skal, grovrivet
2 dl vatten, ljummet
3½ dl vetemjöl special
Bröddeg:
300 g vetesurdeg (ca 3 dl)
2½ dl vatten, rumsvarmt
10 g jäst
1 msk olivolja
1½ tsk salt
5-6 dl vetemjöl
Till bunken & bakbordet:
Olivolja
Gör så här:
Dag 1-3:
Surdeg:
Rör ihop alla ingredienser i en stor glasburk med lock.
Rör om en gång per dygn.
Efter 2-3 dygn börjar surdegen att bubbla.
Då är den klar att använda.
Dag 3:
Väg upp rätt mängd surdeg och häll den i en bunke.
Tillsätt vatten, jäst, olivolja, salt och lite vetemjöl i taget.
Arbeta ihop till en väldigt lös men smidig deg.
Knåda degen i ca 8 minuter med maskin (eller för hand, men knåda då några minuter extra).
Pensla insidan på en ren bunke med olja.
Lägg över degen i bunken och låt den jäsa under bakduk i 2 timmar.
Pensla bakmatta eller bakbord med olja och ta upp degen på bordet.
Dra försiktigt ut den till en kvadrat.
Vik ihop den några gånger.
Lägg tillbaka i bunken och låt den jäsa i ca 20 minuter.
Upprepa vikningen och jäsningen två gånger till.
Dela degen i 8-10 bitar på ett mjölat bakbord.
Forma bitarna till rektanglar, ca 12*6 cm.
Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och strö över lite mjöl.
Låt dem jäsa under bakduk i ca 25 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader och låt en tom ugnsplåt stå i ugnen under uppvärmningen.
Lägg snabbt över bakplåtspapperet med bröden på den varma plåten och grädda bröden mitt i ugnen i 10-15 minuter.
Antal: 4-6 portioner
Ugn: 200 grader, 10 minuter + 30-40 minuter
Ingredienser:
Pajdeg:
En syrlig och uppfriskande citrusfrukt vars skal och saft ger en frisk smak med hintar av söthet.
Håller längst i kylen.
Tips!
Utmärkt i både söta och salta rätter.
Grilla och pressa över fisk eller grönsaker för att få fram en sötare smak.
Olika recept med citron:
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Citronlax:
Ca 600 g laxfilé
1 citron
Rapsolja
Flingsalt
Nymald peppar
Grillspett
Löjromspotatis:
700 g kokt kall färskpotatis
2 dl lätt crème fraiche
100 g löjrom
½ dl finhackad rödlök
½ dl hackad dill
Flingsalt
Nymald vitpeppar
Gör så här:
Citronlax:
Skär laxen i kuber.
Skär citronen i bitar.
Trä upp fisken på spett med citronbitar emellan.
Pensla med olja.
Grilla spetten runtom över glöd.
Krydda med salt och peppar.
Löjromspotatis:
Dela potatisen i mindre bitar.
Blanda crème fraiche, löjrom, lök och dill.
Vänd ner potatisen.
Smaka av med salt och peppar.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
ris
400 g biff, i strimlor (eller lövbiff)
1-2 gula lökar
2 klyftor vitlök
100 g champinjoner
1 dl vitt vin
3 dl kalvfond (ej koncentrerad)
2 tsk dijonsenap
2-3 msk tomatpuré
salt
peppar
3 dl crème fraîche
1 kruka persilja
saltgurka
Gör så här:
Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.
Strimla ner lövbiffen, hacka löken och vitlöken fint och skär champinjonerna i slantar.
Stek sedan biffen i olja på hög värme, köttet ska få färg och inte koka.
Stek köttet i omgångar för att undvika kokning.
När köttet fått färg, tillsätt all lök så den mjuknar och avsluta med svampen.
Slå på vitt vin, låt det koka upp och in i köttet och grönsakerna.
Fortsätt med kalvfonden, senap och tomatpuré.
Smaka av med salt och peppar.
Avsluta med crème fraîche och fint hackad persilja.
Lägg upp riset på tallriken och toppa med köttet och såsen samt servera med saltgurka.
Antal: ca 40 stycken
Ugn: 180 grader, ca 25 minuter
Ingredienser:
Muffins:
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, 15-20 minuter
Ingredienser:
Antal: 12 stycken
Ugn: 180 grader, ca 12 minuter
Ingredienser:
Muffins:
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|