Alla inlägg under maj 2020
Antal: 4 portioner
Ugn: 250 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
1 gurka
ca 100 g champinjoner
75 g mjuk lättost
örtsalt och svartpeppar
färska basilikablad, strimlade
0,5 dl matvete (eller fullkornsris)
Gör så här:
Värm ugnen till 250°.
Skär av ändarna på gurkan, dela den på längden och gröp ur kärnhuset.
Lägg den i en ugnsform.
Skiva svampen och blanda den med lättost.
Krydda med salt, svartpeppar och basilika.
Gratinera ca 10 minuter tills osten fått färg och servera med kokt matvete eller ris.
Antal: 4 portioner
Ung: 180 grader (Varmluft), ca 15 minuter
Ingredienser:
8 kycklinglårfiléer, med skinn
flingsalt
svartpeppar, nymald
10 soltorkade tomater, i olja
1 klyfta vitlök
0,5 röd chilifrukt, utan kärnor
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
3 dl kycklingbuljong
1,5 dl vispgrädde
1 dl parmesanost, fint riven
Servering:
8 körsbärstomater
0,5 kruka basilika
4 port pasta, kokt
Gör så här:
Värm ugnen till 180 grader, varmluft.
Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen.
Fräs kycklingen på medelvärme tills den får lite färg runtom, i cirka 5 minuter.
Salta och peppra.
Lägg över i en ugnsform.
Strimla de soltorkade tomaterna.
Skala och finhacka vitlöken.
Finhacka chilin.
Fräs tomaterna, vitlöken och chilin i cirka 2 minuter, tills det börjar dofta härligt.
Krydda med timjan och oregano och häll i buljongen.
Tillsätt grädden och parmesanosten.
Låt det sjuda försiktigt tills osten smälter.
Skeda såsen över kycklingen i formen.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.
Dela körsbärstomaterna i halvor.
Plocka basilikabladen.
Ta ut formen.
Lägg ut körsbärstomaterna i formen och toppa med färsk basilika.
Servera gratängen direkt med pasta.
Antal: 1 portion
Ingredienser:
1-2 dl naturell yoghurt
½ dl blandade bär, tex hallon, jordgubb, björnbär, havtorn, goji och blåbär
Gör så här:
Häll yoghurt i en skål.
Toppa med bär coh servera med te eller kaffe.
Antal: 2 scones
Ugn: 225 grader, 15-20 minuter
Ingredienser:
2 dl rismjöl
2 dl majsmjöl
4 tsk bakpulver
2 tsk pofiber
2 tsk fiberhusk
2 krm salt
2 msk strösocker
50 g smör
2,5 dl laktosfri yoghurt
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda alla torra ingredienser.
Tillsätt smöret i mindre bitar samt yoghurt och arbeta ihop till en deg.
Forma två runda kakor och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Mjöla en kniv och skåra varje kaka i fyra delar.
Grädda mitt i ugnen 15–20 minuter.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500 g tunt skivad gul lök
2 msk smör
1 liter grönsaksbuljong
2 dl vitt vin
1 tsk salt
Peppar
½ tsk timjan
8 bitar ljust surdegsbröd
1 dl lagrad ost
3 msk smält smör
Gör så här:
Fräs löken mjuk i smör på svag värme, ca 20 minuter.
Häll på buljong, vin och kryddor och koka 10 minuter.
Häll över soppan i en ugnsfast gryta och lägg brödbitarna överst.
Toppa med osten och smör och gratinera gyllene i 275 graders ugn.
Köksalmanack, 2011
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 torskfiléer (alt rödspätta)
1 ägg
ca 0,75 dl vetemjöl
ca 2 dl pankoströbröd
1 msk citronsaft
1 tsk örtsalt
1 tsk svartpeppar
matolja, till stekning
Kall dillsås:
3 dl gräddfil
1 dl filmjölk
0,5 dl majonnäs
1 dl bostongurka
1 kruka färsk dill, finskuren
1 msk citronsaft
1 tsk salt
1 tsk strösocker
0,5 krm svartpeppar
Gör så här:
Kall dillsås:
Börja med såsen.
Blanda ihop allting och ställ i kylen fram till servering.
Panerad fisk:
Tina fisken om du använder fryst fisk.
Torka av filéerna med hushållspapper.
Salta och peppra dem runtom.
Vispa upp ägget med en gaffel tillsammans med citronsaft i en djup tallrik.
Lägg pankoströbröd och vetemjöl i separata tallrikar.
Vänd först en filé i mjöl, sedan i ägg och slutligen i pankoströbröd.
Upprepa med de resterande fiskfiléerna.
Hetta upp olja i en stekpanna och stek fisken i ca 5-7 minuter på varje sida.
Servera den nystekta fisken med dillsåsen.
Antal: 16 stycken
Jäsning: 45 minuter + 20 minuter
Ugn: 250 grader, 8-9 minuter
Ingredíenser:
50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
50 g smör, rumsvarmt
0,75 dl ljus sirap
2 tsk salt
14-15 dl rågsikt
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med mjölken.
Tillsätt smör, sirap, salt och rågsikt lite i taget mot slutet.
Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter.
Låt degen jäsa under bakduk i 45 minuter.
Dela degen i 16 bitar.
Forma dem till runda bollar och platta till dem på ett mjölat bakbord.
Kavla ut dem till rundlar, ca 1 cm tunna.
Kavla sista varvet med en kruskavel eller nagga tätt med en gaffel.
Kavla ganska hårt så det blir ett djupt mönster, annars bildas stora luftbubblor i brödet under gräddningen.
Pudra mjöl både under och över så att degen inte fastnar i bordet eller i kaveln.
Lägg rundlarna på en plåt med bakplåtspapper.
Låt dem jäsa under bakduk i ca 20 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
Grädda bröden mitt i ugnen i 8–9 minuter eller tills de får lagom gyllene färg.
Låt dem svalna på ett galler under bakduk.
Antal: 1 portion
Ingredienser:
200-300 g sirloin-biff eller entrecôte
1 ciabatta
saltat smör och olja till stekning
1-2 msk god majo, som t ex Hellman’s eller hemmagjord
1 handfull babyspenat
hyvlad parmesan
salt, svartpeppar
extra virgin olivolja
Gör så här:
Salta och peppra biffen.
Dela ciabattan på mitten.
Hetta upp smör och olja på medeltemperatur i en stekpanna och stek brödhalvorna gyllenbruna.
Lägg dem på en tallrik och höj värmen till järnet.
När stekpannan är riktigt varm så stek biffen ca 1 minut på varje sida.
Lägg över på tallrik och låt köttet vila fem minuter.
Bred majo på brödhalvorna och lägg spenaten ovanpå.
Skär bort fettet på biffen och skär köttet i strimlor.
Fördela dessa på bröden.
Hyvla över parmesan, riv över svartpeppar och ringla lite god olivolja som pricken över i.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|