Alla inlägg under maj 2020
Ingredienser:
5 cl vodka
5-7 blad mynta
citronjuice (från 0,5 citron)
en näve hallon (frysta eller färska spelar ingen roll)
fruktsoda
Gör så här:
Lägg myntabladen i glaset, pressa citronsaften över och mortla.
Nu kan du ha i hallonen och mortla lite till innan vodkan och fruktsodan ska tillsättas för att fullända denna underbara dröm.
Garnera med myntakvist och skåla.
Om du inte har en drinkmortel kan du riva myntabladen och röra om energiskt i glaset när du blandar ingredienserna.
Ingredienser:
3 dl vispgrädde
50 g smör
1,5 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
1 tsk flingsalt
Gör så här:
Blanda alla ingredienser i vid tjockbottnad kastrull.
Låt koka upp och sjud sedan i 15 minuter.
Låt kolasåsen svalna till rumstemperatur innan du serverar den eller häller den i en burk.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
3 dl majonnäs
1 msk crème fraiche
1 msk heinz chilisås
1 msk chipotlepasta
½ chipotlechili
Salt
Gör så här:
Blanda majonnäs, crème fraiche, chilisås och chipotlepasta.
Hacka chipotlechilin fint och vänd i.
Smaka av med salt.
Passar bra till grillat kött, kyckling, räkor och ugnsbakad lax.
Och till kokt krabba!
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, 10 minuter
Ingredienser:
Katalanska lammfärsbullar:
500 g lammfärs
1-2 ägg
½ gul lök, finhackad
1 krm kajennpeppar
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 tsk citronsaft
1 krm kryddpeppar
2 msk hackad persilja
Salt
Peppar
Smör till stekning
2 dl krossade tomater
Mozzarellagratinerad ratatouille:
½ gul lök
2 vitlöksklyftor
1 zucchini
1 aubergine
Smör till stekning
Salt
Peppar
Olivolja
Ca 8 skivor mozzarellaost
Färsk basilika
Gör så här:
Katalanska lammfärsbullar:
Blanda ihop alla ingredienserna, utom de krossade tomaterna.
Smaksätt med salt och peppar.
Rulla smeten till köttbullar och stek dem gyllenbruna i smör.
Häll på de krossade tomaterna och låt köttbullarna puttra i minst 10 minuter.
Smaka av såsen med salt och peppar.
Mozzarellagratinerad ratatouille:
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och finhacka lök och vitlök.
Tärna zucchini och aubergine fint.
Stek alla grönsaker i smör på svag värme i 20 minuter.
Krydda med salt och peppar.
Smörj fyra små ugnsformar med olja (så bränner det inte fast lika lätt) och fyll dem med grönsakshack och mozzarellaost.
Gratinera i ugnen i 10 minuter eller tills osten smält och fått fin färg.
Garnera med färsk basilika.
Antal: 30-40 stycken
Ugn: 175 grader, ca 14 minuter
Ingredienser:
100 g smör
0,75 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 msk ljus sirap
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Gör så här:
Rör smör, socker, vaniljsocker och sirapen pösigt.
Blanda i mjölet och bakpulvret.
Forma degen till 3 eller 4 fingertjocka längder, lika långa som plåten.
Lägg dem på bakpappersklädd plåt.
Platta till dem med en gaffel så att det bildas längsgående ränder.
Grädda kakorna mitt i ugnen i 175 grader, ca 14 min.
Skär kakorna i sneda bitar medan de är varma.
Ugn: 175 grader, 15-20 minuter
Ingredienser:
Antal: 12 bitar
Ugn: 175 grader, 30-35 minuter
Ingredienser:
4 förp daimchoklad [à 56 g]
250 g smör (rumstempererat)
2,5 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
5,75 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
ca 1 krm salt
2 tsk vaniljsocker
vaniljglass (att servera daimrutorna med)
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
Grovhacka daimchokladen.
Vispa ihop smör, strösocker och sirap till en krämig smet med elvisp.
Tillsätt vetemjöl, salt, bakpulver och vaniljsocker och arbeta ihop bara precis tills det går ihop till en deg.
Tillsätt daimen och arbeta in den bara precis tills den fördelat sig jämnt i smeten.
Fodra din form som är ca. 20×32 cm med bakplåtspapper och tryck ut degen i den.
Grädda kakan i mitten av ugnen i 30-35 minuter eller tills kakan fått en fin, gyllenbrun färg.
Låt kakan svalna i formen innan du skär upp den i bitar.
Servera den direkt eller förvara i lufttät burk i rumstemperatur.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|