Alla inlägg under maj 2020
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500-600 g kycklingfilé
Marinad:
2 dl yoghurt
1 msk curry
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk olja
1 krm salt
Jordnötssås:
2 dl matlagningsyoghurt
1 dl jordnötter
½ liten rödlök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
2 tomater
1 tsk rivet citronskal
1 msk curry
1 msk olja
2 tsk pressad citron
1 tsk honung
Gör så här:
Blanda ihop marinaden av alla ingredienserna.
Skär filéerna i långa strimlor eller i små bitar.
Marinera dem i ca 1 timme i rumstemperatur eller över natten i kylskåp.
Hacka jordnötter, vitlök, rödlök och tomater.
Fräs nötter, lök, vitlök, citronskal och curry i lite olja.
Tillsätt yoghurt, citronsaft, honung och tomat.
Sjud i ca 2 minuter.
Smaka av och fördela såsen i portionsskålar.
Trä upp kycklingbitarna på grillspett.
Grilla spetten jämt runtom, ca 5-7 minuter eller tills köttet är helt genomstekt.
Servera spetten med jordnötssåsen, sallad och mango chutney.
Antal: ca 20 bitar
Jäsning: ca 40 minuter + ca 40 minuter
Ugn: 225 grader, 15-20 minuter
Ingredienser:
Skållning:
4 dl havregryn
25 g smör
4 dl vatten, kokhett
2 dl vatten, ljummet
50 g jäst
1½ tsk salt
2 msk ljus sirap
6-8 dl matbrödsmjöl, 4 sädesslag
Garnering:
Havregryn
Gör så här:
Skållning:
Häll havregrynen i en skål.
Tillsätt smöret, skuret i småbitar.
Häll över kokande vatten och rör om.
Låt blandningen stå och dra i ca 10 minuter.
Häll ljummet vatten i en bunke och rör ut jästen i det.
Tillsätt salt, sirap, skållningen och matbrödsmjölet, lite i taget.
Arbeta ihop till en smidig deg.
Låt degen jäsa i bunken under bakduk i ca 40 minuter.
Knåda degen på ett mjölat bakbord.
Platta ut degen i en långpanna med bakplåtspapper, ca 20*30 cm.
Skär degen i ca 20 rutor med en kniv.
Pensla med vatten och strö över havregryn.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Grädda brödet mitt i ugnen i 15-20 minuter.
Låt det svalna på ett galler under bakduk.
Bryt brödet i rutor vid servering.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
150 g odlad hälleflundrafilé
2 msk grovmalen svartpeppar
2 msk paprikapulver
1 nektarin
Salt
Olivolja
8 tandpetare
Gör så här:
Skär hälleflundran i 8 kuber och salta dem.
Blanda svartpeppar och paprika på en assiett.
Rulla fiskbitarna i kryddblandningen.
Skär nektarinen i 8 klyftor.
Trä en fiskbit och nektarinklyfta på varje tandpetare.
Salta lätt och ringla lite olivolja över minispetten.
Grilla dem sedan i ca 40-40 sekunder på varje sida, på direkt värme med lite rökspån.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|