Alla inlägg under maj 2020

Av Maria - 28 maj 2020 15:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

400 g blandfärs
1 gul lök
1 morot
1 klyfta vitlök
2 msk olivolja
3 msk tomatpuré
400 g tomat, krossade på burk
1 dl vatten
2 msk Bong Touch of Taste Kalvfond
2 tsk oregano, torkad
1 krm torkad timjan
1 lagerblad
svartpeppar, grovmald efter smak


Gör så här:

Finhacka lök och morot så fint du kan.

Fräs mjukt utan att det tar färg i olivoljan.
Riv ner vitlöksklyfta och tillsätt kryddorna.

Låt fräsa med en minut.
Tillsätt köttfärs, lite i taget så att det bryns och inte kokar.
Tillsätt tomatpurén och låt fräsa med .
Häll i kalvfond, vatten och krossad tomat.
Låt puttra under lock i minst 20 minuter till en simmig konsistens.
Smaka av med salt och nymald svartpeppar.

Av Maria - 28 maj 2020 11:15

Ingredienser:

2 äggulor

2 msk dijonsenap

1 msk grovkornig senap

1 msk vitvinsvinäger

2 dl rapsolja

1 kruka dragon, hackad

1 skvätt tabasco eller hot sauce

Salt

Peppar


Gör så här:

Ta ut alla ingredienser så att de håller rumstemperatur när du börjar, då skär sig inte dijonnaisen lika lätt när du gör den.

Vispa ihop äggulor, dijonsenap, grovkornig senap och vitvinsvinäger i en bunke.

Tillsätt olja droppvis och under konstant vispning tills den tjocknar.

Blanda ner hackad dragon och smaka av med tabasco, salt och peppar.

Förvara i kylskåp så den i upp till en vecka.


Dijonnäs är en sorts majonnäs med extra mycket senap i.

Den passar perfekt till nöt, fläsk och kyckling.

Av Maria - 28 maj 2020 11:15

Antal: 4 portioner

Ugn: 200 grader, 20-30 minuter


Ingredienser:

400 g rabarber och blandad bär, tex vinbär, hallon

2 tsk potatismjöl

1½ dl strösocker

1 tsk kardemummakärnor

175 g smör

3½ dl vetemjöl


Till servering:
5 dl vaniljsås


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Skölj och skär rabarbern i bitar.

Blanda rabarber och bär med potatismjöl och 1 dl socker.

Stöt kardemummakärnorna i en mortel.

Smält smöret i en kastrull.

Rör ner ½ dl socker, mjöl och kardemumma.

Tryck ut degen i en pajform, ca 22 cm i diameter.

Lägg i rabarber och bär.

Grädda i mitten av ugnen 20-30 minuter tills pajen börjar få lite färg.

Låt svalna lite före servering.

Servera med vaniljsås.

Av Maria - 28 maj 2020 09:00

Ingredienser:

1 kg tomat
1 gul lök
2 klyftor vitlök
3 stjälkar stjälkselleri
3 msk olja 

2 msk basilika, finhackad
1,5 tsk salt
2 krm svartpeppar


Gör så här:

Skär bort stjälkfästet på tomaterna.

Lägg dem i kokande vatten och låt koka tills skinnet börjar spricka.

Häll över dem i ett durkslag och skölj i kallt vatten.

Dra bort skalet.


Skala och finhacka löken och vitlöken.

Finhacka stjälksellerin.
Hetta upp olja i en stor stekpanna och fräs lök, selleri och vitlök i ca 2 minuter utan att de tar färg. Tillsätt tomaterna och basilikan och låt allt koka i 30 minuter.



Rör med jämna mellanrum så att det inte bränner fast.

Smaka av med salt och peppar.
Sleva upp tomaterna på väl rengjorda glasburkar(du kan koka gummipackningar, burkar och lock i 10 minuter) och förslut med lock.

Se till att inte röra insidan av burken (eller provsmaka såsen med fingrarna i burken!) så håller den sig bättre.

Av Maria - 27 maj 2020 12:45

Hacka nötterna grovt och häll över sirap och socker.

Blanda väl!

Alla nötter ska ha ett tunt lager sött.

På med saltet, blanda igen.

Häll ut nötterna på en plåt med bakplåtspapper.

Låt torka i vanlig ugn på lägsta värme i 3 timmar (luckan behöver inte stå på glänt).

Krispiga nötter lite längre, sega, lite kortare.

Av Maria - 27 maj 2020 12:45


Här har vi en kryddig och ganska söt rotfrukt som påminner om morot och selleri i smaken.


Lägg den i kylen utan plastpåse så håller den längre.


Tips!

Prova på en krämig palsternackspuré med smörstekta hasselnötter.


Utomordentlig god i mos.


Av Maria - 27 maj 2020 12:45


Små kraftpaket av sötma och fräschhet som bjuder på skogsdoftande smakupplevelse.


Förvaras kallt, helst i förpackningen.


Tips!

Mixa ner i en smoothie.


Blanda med citronzest och använd som topping på vaniljcheesecake.


Av Maria - 27 maj 2020 08:30

Antal: 12 bitar

Ugn: 200 grader, 30-35 minuter


Ingredienser:

1 förp färdigkokta stora vita bönor (eller kikärtor) [380 g avrunnen vikt ca 230 g]
50 g smör
200 g potatis, kall kokt
1,5 dl mandelmjöl [65 g]
1 tsk bakpulver 

1 krm vaniljpulver
2 bittermandel, rivna
3 ägg
2 dl rörsocker
1,5 dl frysta bär (eller färska bär, t ex röda vinbär, blåbär eller hallon)
1 tsk majsstärkelse
2 msk mandelsplitter (eller hackad mandel)


Gör så här:

Sätt ugnen på 200°C.
Häll av, skölj och låt bönorna rinna av.

Smält smöret, låt det svalna något.

Riv potatisen fint.
Mixa de vita bönorna slätt tillsammans med smöret. 
Blanda mandelmjölet med bakpulver, vaniljpulver och riven bittermandel.
Vispa ägg och socker fluffigt.
Häll mjölblandningen, bönsmöret och potatisen i äggvispet.

Rör till en jämn smet.
Häll smeten i en bakplåtspappersklädd form med löstagbar botten, cirka 24 cm i diameter.

Blanda bären med majsstärkelsen. Strö över bär och mandel.
Grädda i mitten av ugnen i 30–35 minuter, eller tills kakan stannat i mitten.

Låt svalna.

Servera gärna med vispad grädde.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards