Alla inlägg under maj 2020
Antal: 4 portioner, som tillbehör
Ingredienser:
500 g kokt potatis
200 g blandade tomater
3 schalottenlökar
60 g hackade urkärnade oliver
60 g kapris
½ dl olivolja
2 msk äppelcidervinäger
2 msk finstrimlad bladpersilja
Salt
Svartpeppar
Gör så här:
Skiva potatisen och skär tomaterna i mindre bitar.
Finhacka schalottenlöken.
Blanda samtliga ingredienser till potatissalladen och smaka av med salt och peppar.
Antal: 6 portioner, som förrätt
Ingredienser:
2 tomater
1 röd paprika
1/6 fänkål
1/4 gurka
½ gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd chilipepparfrukt
1 + 1 msk olivolja
1 msk pressad citron
2 dl grönsaks- eller kycklingbuljong
Salt
Gör så här:
Halvera tomaterna.
Kärna ur och skär paprikan i grova bitar, ca 2 cm.
Skär fänkål och gurka i ungefär lika stora bitar.
Skala vitlöken och kärna ur chilin.
Trä alla grönsakerna utom tomaterna på ett grillspett och pensla med 1 msk olivolja.
Lägg tomaterna på grillen med snittytan uppåt och lägg på spetten.
Grilla grönsakerna i ca 10 minuter över direkt värme tills de fått en fin grillad yta.
Lägg alla grönsakerna i en blender eller matberedare och mixa dem tillsammans med ytterligare 1 msk olivolja, citronsaft och buljong.
Smaka av med salt.
Ingredienser:
7 dl rabarber, skurna i bitar
1 liter jordgubbar
1 vaniljstång eller äkta vaniljpulver
Ca 3-4 dl socker eller syltsocker
Gör så här:
Skär rabarbern i centimetertjocka bitar.
Rensa och dela jordgubbarna.
Skär vaniljstången på längden och skrapa ut fröna.
Koka långsamt upp rabarber, jordgubbar, socker, vaniljstång och frön i en kastrull.
Låt sjuda sakta i ca 30 minuter.
Plocka upp vaniljstången.
Skumma av sylten om det behövs.
Häll upp på väl rengjorda glasburkar.
Låt svalna och förvara i kylskåp.
Tips!
Om du vill variera sylten kan du testa att byta ut 2 dl socker mot muscovadosocker eller farinsocker.
Antal: ca 20 bitar
Jäsning: ca 30 minuter + ca 30 minuter
Ugn: 250 grader, 10-12 minuter
Ingredienser:
25 g jäst
3 dl vatten, fingervarmt
½ dl olivolja
2 msk honung
1 tsk flingsalt
6-7 dl vetemjöl special
Fyllning:
6-7 cocktailtomater, halverade
1 dl svarta oliver
1-2 små rödlökar, klyftade
Knappt ½ dl olivolja
1 tsk färsk rosmarin
3 tsk flingsalt
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke och lös upp det med lite av vattnet.
Tillsätt resten av vattnet samt olivolja, honung och flingsalt.
Blanda i vetemjölet.
Arbeta ihop allt till en lös och smidig deg.
Låt den jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Häll ut degen i en långpanna, ca 25*35 cm, med bakplåtspapper.
Tryck ut degen med mjölade händer och låt den jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
Gör hål i degen och tryck ner cocktailtomater, oliver och små rödlöksklyftor.
Ringla över olivoljan.
Stöt rosmarin med 2 tsk flingsalt i en mortel.
Strö blandningen jämnt över degen.
Strö på 1 tsk extra flingsalt.
Grädda brödet mitt i ugnen i 10-12 minuter.
Låt det svalna och skär det sedan i portionsbitar.
Antal: 48 kakor
Ugn: 225 grader, ca 12 minuter
Ingredienser:
250 g smör
1½ dl socker
2 ägg
7 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Fyllning:
1 dl fast sylt eller gelé
Glasering:
1½ dl florsocker
1 msk vatten
Gör så här:
Rör smör och socker smidigt.
Vispa i äggen ett i taget.
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner i smeten.
Arbeta ihop till en deg och dela i fyra bitar.
Rulla ut längderna lika långa som plåten.
Lägg på plåt med bakpapper och tryck en fördjupning längs mitten.
Lägg i sylt och grädda i 225 grader, ca 12 minuter.
Låt svalna.
Rör ihop florsocker och vatten och ringla över längderna.
Låt stelna och skär sedan i bitar.
Använd fast sylt eller gelé som fyllning.
Ska kakorna frysas, vänta med florsockerglasyren eller uteslut den.
Ingredienser:
1 kruka basilika
3 msk persilja, finhackad
3 msk olivolja
200 g smör, rumsvarmt
flingsalt
2 knippen rädisa
Gör så här:
Mixa basilika, persilja och olja till en slät kräm med en stavmixer.
Vispa örtkrämen och smöret riktigt luftigt och fluffigt med en elvisp.
Servera örtsmöret på ett fat och toppa med flingsalt.
Servera med rädisor.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 portioner ris- eller äggnudlar
2 salladslökar
4 knippmorötter
75 g sockerärter
1 kruka koriander
1 lime
2 röda spansk peppar
2 msk sesamolja
1 msk fisksås
2 msk skalad strimlad ingefära
2 msk sesamfrö
Gör så här:
Tillaga nudlarna enligt anvisningen på förpackningen.
Ansa och skiva salladslök, morötter och sockerärter tunt.
Strimla koriandern.
Skölj limen, riv av det yttersta gröna skalet och pressa ur juicen.
Kärna ur och hacka pepparn.
Blanda limeskal och juice med pepparn, sesamolja, fisksås och ingefära.
Lägg alla grönsakerna i dressingen och låt ligga 5-10 minuter.
Rosta sesamfröna i en torr stekpanna.
Blanda nudlarna med grönsakerna och toppa med sesamfröna.
Servera nudelsallad till t.ex flankstek med hoisinsås.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 flankstek
Hoisinsås
Gör så här:
Låt köttet ligga i rumstemperatur ca 30 minuter innan det ska grillas.
Snitta flanksteken på tvären med 2 cm mellanrum.
Krydda med salt och peppar.
Grilla köttet 5-6 minuter på varje sida eller tills innertemperaturen i köttet är 58 grader.
Pensla med hoisinsås på slutet.
Skiva köttet på snedden.
Servera med t.ex nudelsallad.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|