Alla inlägg under maj 2020
Mängd: ca 1½ liter sylt
Ingredienser:
500 g jordgubbar
500 g rabarber
2 citroner
1 vaniljstång eller vaniljsocker
1 kg socker
Gör så här:
Rensa jordgubbarna.
Skiva rabarbern.
Pressa saften från citronerna och skrapa ur fröna ur vaniljstången.
Lägg alltsammans ihop med sockret och stången i en kastrull.
Koka tills termometern visar ca 104-105 grader.
Skumma av under tiden.
Häll upp direkt på väl rengjorda burkar.
Förslut och förvara svalt.
Antal: 25 stycken
Vila i kyl: minst 2 timmar
Ugn: 200 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
1 banan
2 ägg
2 msk honung
5 dl mandelmjöl
Sylt:
225 g hallon, färska eller frysta
2 msk honung
Gör så här:
Mosa banan och vispa samman med ägg och honung.
Blanda samman med mandelmjölet i en bunke.
Forma degen till en rulle, ca 30 cm, och linda en plastfilm om degen.
Lägg i kylen i minst 2 timmar.
Sylt:
Koka ihop hallon med honung i ca 15 minuter till en sylt.
Sylten skall bli fast och koncentrerad.
Låt svalna.
Sätt ugnen på 200 grader.
Ta fram degen, ta bort plastfilmen och skär degen i 25 skivor.
Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper.
Tryck en fördjupning i mitten av skivorna och fyll med en klick hallonsylt.
Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
Ta ut och låt kakorna svalna.
Antal: 4-5 portioner på buffébord
Ingredienser:
1 stor vitlöksklyfta
2 dl crème fraiche
2 msk hackad persilja
1 msk sweet chili
2 tsk tomatpuré
1 msk bostongurka
1 tsk curry
1 tsk torkad rosmarin
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad dragon
Salt
Peppar
1 citron
Gör så här:
Skala och riv vitlöksklyftan.
Vispa crème fraiche med vitlöken.
Vänd ner persilja, sweet chili, tomatpuré, bostongurka, curry, rosmarin, timjan och dragon.
Smaksätt med salt, peppar och några droppar citronsaft.
Servera till grillat kött, t.ex entrecôte.
Antal: 2 stycken
Jäsning: ca 30 minuter + ca 30 minuter
Ugn: 200 grader, 50-60 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
8 dl mild yoghurt
3 tsk salt
1 dl neutral olja
2 tsk mald kanel
4 dl dinkelmjöl fullkorn
4 dl solrosfrön
2 dl hasselnötter, grovhackade
2 dl torkade aprikoser, grovhackade
2 dl russin
Ca 10 dl vetemjöl special
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke.
Värm yoghurten fingervarm, ca 37 grader.
Lös upp jästen med lite av yoghurten och tillsätt sedan resten.
Tillsätt salt, olja, kanel, dinkelmjöl, solrosfrön, hasselnötter, aprikoser, russin och det mesta av vetemjölet.
Arbeta ihop allt till en något lös men smidig deg.
Tillsätt ev. mer vetemjöl.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Fördela degen i två smorda avlånga formar, ca 1½ liter.
Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Grädda bröden i nedre delen av ugnen i 50-60 minuter.
Täck ev. över bröden med aluminiumfolie i slutet av gräddningstiden så att de inte blir brända.
Stjälp upp bröden på galler och låt dem svalna.
Linda därefter in dem i bakdukar och låt dem vila till nästa dag.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
150 g haricots verts
1 dl valnötter
1 msk olivolja
Svartpeppar
Gör så här:
Koka haricots verts enligt anvisningen på förpackningen.
Rosta valnötterna i en torr het panna.
Lägg upp haricots verts på ett fat, strö över valnötterna.
Ringla över oljan och mal över peppar.
Servera till grillad biff.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
800 g färskpotatis
1½ dl grovt salt
Gör så här:
Tvätta potatisen.
Lägg den i en kastrull och strö över saltet.
Täck med vatten och koka potatisen till grillad biff.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 färska lökar
½ dl vitvinsvinäger
75 g smör
1 kruka dragon
Gör så här:
Ansa och skiva lökarna och koka dem med vinägern tills nästan all vätska kokat in.
Koka smöret tills det blir brynt och ta bort från värmen.
Sila eventuellt smöret.
Plocka dragonen och vänd sedan ner lök och dragon i smöret.
Servera till grillad biff.
Antal: 40 kakor
Ugn: 175 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
Mördeg:
4 dl vetemjöl
3/4 dl strösocker
200 g smör eller margarin
1 äggula
Chili- & hallonsylt:
5 röda chilifrukter, finhackade
400 g hallon
1 dl vatten
2 dl strösocker
Gör så här:
Chili- & hallonsylt:
Koka chili, hallon och vatten till sylten i 5 minuter, tillsätt sockret och koka i 10 minuter till.
Häll upp sylten i en steriliserad glasburk och förslut väl.
'
Småkakorna:
Mät upp och blanda mjöl och socker till mördegen.
Finfördela smöret med fingertopparna.
Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en smidig deg.
Rulla kulor och lägg på bakpappersklädd plåt.
Gör fördjupningar med fingret kulorna och klicka i sylt.
Grädda i 175 grader i ca 10 minuter.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|