Direktlänk till inlägg 16 oktober 2021
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500 g renskav, fryst
2 msk vetemjöl
3 dl kalvfond (utspädd)
4 dl vispgrädde
1 dl mjölk
2 tsk torkad timjan
4 enbär, finhackade
2 gula lökar, delade i grova bitar
3 msk dijonsenap
0,5 rotselleri, skalad och skuren i 2 cm grova bitar
200 g trattkantareller (alt 2 dl torkade trattkantareller, blötlagda)
200 g grönkål, bladen repade från stammen och hackade
0,5 kruka färsk kruspersilja, grovt hackad
smör, till stekning
rapsolja
salt
peppar
Pressad potatis:
800 g fast potatis
50 g smör, rumsvarmt
svartpeppar
flingsalt
Rårörda lingon:
2,5 dl frysta lingon
1 dl strösocker
Gör så här:
Rårörda lingon:
Börja med lingonen.
Rör ihop lingon och socker i en skål.
Täck över och låt stå i rumstemperatur ca 2 timmar, rör då och då med sked i lingonen.
Skavgryta:
Låt skaven tina något.
Skär den tunt med kniv och låt sedan tina helt på hushållspapper så att vätskan rinner av.
Smält smöret i en panna och stek de tunna skivorna väl på båda sidor.
Tillsätt mjöl och vänd runt.
Häll på kalvfond och grädde.
Rör slutligen i senap, torkad timjan och enbär.
Låt koka ihop ca 10 minuter.
Hetta upp en gryta och stek först svampen i smör.
När den vätskat av sig, tillsätt lök och rotselleri.
Stekt ordentligt och häll sedan direkt ner i renskavsgrytan, låt koka vidare tills grönsakerna är helt färdiga.
Avsluta med att lägga ner grönkål de sista minuterna under kokningen.
Smaka av med salt och peppar.
Pressad potatis:
Skala och koka potatisen precis klar i saltat vatten.
Häll av och pressa direkt upp på ett fat.
Klicka över lite smör här och där, salta på toppen och dra några varv med pepparkvarn.
Servering:
Bjud grytan med pressad potatis och rårörda lingon.
Garnera med hackad persilja.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|