Direktlänk till inlägg 16 oktober 2021
Antal: 4-6 portioner
Ugn: 150 grader, 3 timmar
Ingredienser:
1,2 kg fläskkarré (i bit)
2 gula lökar
3 klyftor vitlök
2 msk grillkrydda
svartpeppar, nymalen
7 dl vatten
2 msk koncentrerad kalvfond
2 msk koncentrerad oxfond
Sås:
20 g smör
2 msk vetemjöl
fond (koket från köttet)
2,5-3 dl vispgrädde
salt
svartpeppar, nymalen
Inlagd gurka med vitpeppar:
0,5 dl ättiksprit 12 %
0,75 dl strösocker
1,5 dl vatten
1-2 krm vitpeppar, malen
Tillbehör:
900 g potatis Amandine
äppelmos
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader varmluft.
Skala och strimla löken ner i en gryta med lock.
Halvera skalade vitlöksklyftor och lägg ner.
Skär ned den hela biten fläskkarré i 6 kuber, lika stora. ca 7x7 cm.
Krydda köttet runt om med grillkrydda.
Salta och peppra.
Lägg ned köttet i grytan.
Blanda samman vattnet med koncentrerad kalvfond och oxfond, häll över köttet.
Lägg på locket och ställ in i ugnen i 3h.
Inlagd gurka med vitpeppar:
Smält samman socker, vatten och ättika i en kastrull.
Tillsätt vitpeppar.
Låt svalna något.
Skiva gurkan och lägg ner i en glasburk.
Häll lagen över och låt stå svalt, gärna en hel dag minst!
Såsen:
Lyft upp köttbitarna försiktigt och lägg på ett fat.
Täck med folie och låt stå i eftervärme (ca 50grader) i ugnen tills det är dags att äta.
Låt resterande del fond koka ned (reducera) till drygt hälften.
Smält smöret i en sauteuse eller kastrull och tillsätt mjölet, rör ut mjölet i smöret med en handvisp, dra bort från värmen en stund och sila ned den nedkokta fonden.
Tillsätt grädde och låt såsen koka ihop en stund på plattan under uppsikt.
Smaka av och låt reducera ned mer för en krämigare sås (om önskas).
Servering:
Servera en ”kloss” karré på varje tallrik med kokt amandinepotatis, inlagd gurka, äppelmos och den goda såsen.
Gärna en god grönsallad till!
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|