Direktlänk till inlägg 17 oktober 2021
Antal: 4 portioner
Ugn: 180 grader, 20-25 minuter
Ingredienser:
500 g blomkål
300 g broccoli
2 förp bacon (à 140 g)
salt
Béchamelsås:
50 g smör
0,5 dl vetemjöl
1 dl kokspad från blomkålen och broccolin
2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
salt
svartpeppar, nymalen
150 g riven mozzarella
1 dl parmesanost, riven
Garnering:
färsk persilja, finhackad
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader.
Skär broccoli och blomkål i mindre buketter.
Koka dem i saltat vatten 3-5 minuter, de ska inte bli helt mjuka utan ha lite motstånd kvar.
Plocka upp blomkål och broccoli med en hålslev och lägg i en ugnsform (spara ca 2 dl av kokspadet).
Smält smöret i en kastrull, vispa i mjölet.
Tillsätt ca 0,5 dl kokspad, mjölk och grädde.
Låt koka ihop till en krämig béchamelsås under omrörning.
Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Späd eventuellt med mer kokspad om du vill ha en lösare konsistens.
Skär baconet i bitar och knaperstekt det i en stekpanna.
Lägg rinna av på hushållspapper.
Fördela det knaperstekta baconet på broccolin och blomkålen.
Ringla över såsen och toppa med riven mozzarella och riven parmesan.
Sätt in i ugnen för att gratineras, ca 20-25 minuter, sänk värmen om osten får för mycket färg.
Ta ut gratängen och låt svalna något före servering.
Toppa med finhackad persilja.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|