Direktlänk till inlägg 24 oktober 2021
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Rödbetor:
0,5 dl ättiksprit 12 %
1 dl strösocker
1,5 dl vatten
6 rödbetor (små)
Kalops:
400 g högrev, i grova tärningar
2 gula lökar, skalade och grovskurna
2 morötter, skalade och grovskurna
1 msk strösocker
0,5 msk rödvinsvinäger
1 dl rött vin
5 dl kalvbuljong
10 kryddpepparkorn
1 lagerblad
2 vitpepparkorn
maizenaredning
smör (till stekning)
salt
Mormorskokta morötter:
3-8 morötter
0,5-1 gul lök, skalad och grovskuren
40-100 g smör, rumstempererat
salt
Gör så här:
Rödbetor:
Koka upp ättika, socker och vatten i en kastrull.
Kyl lagen sedan.
Koka rödbetorna och skala dem när de fortfarande är varma.
Skär rödbetorna i klyftor och lägg dem varma i den kalla ättikslagen.
Låt stå kallt fram till servering.
Kalops:
Fräs lök och morot i smör i en kastrull.
Tillsätt sockret och låt det karamellisera.
Häll i vinägern och låt den koka in helt i lök- och morotsfräset.
Fortsätt med vin och buljong.
Låt koka några minuter medan du bryner köttbitarna hårt i en stekpanna med smör i omgångar.
Tillsätt köttet i såsen, koka upp och tillsätt kryddpeppar, lagerblad och vitpeppar.
Koka under lock på svag värme tills köttet är mört, cirka 2 timmar.
Ta upp köttet och grönsakerna.
Smaka av såsen med salt och red med maizena till önskad tjocklek.
Lägg tillbaka kött och grönsaker i såsen.
Mormorskokta morötter:
Koka sönder morötter och lök i saltat vatten.
Gaffla med smör och smaka av med salt.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|