Direktlänk till inlägg 24 oktober 2021

Zucchinibiffar med klyftpotatis & tzatziki

Av Maria - 24 oktober 2021 11:45

Antal: 4 portioner

Ugn: 200 grader, 15-20 minuter


Ingredienser:
Zucchinibiffar:

1 kg zucchini
2 salladslökar
1 gul lök (eller röd)
1 dl färsk dill, finhackad
0,5 dl färsk persilja, finhackad 

2 ägg
1 dl vetemjöl
ca 2 tsk bakpulver
200 g fetaost
olja, till stekning
salt
peppar


Klyftpotatis:

500 g potatis, gärna fast
salt
peppar
olja


Tzatziki:

0,5 gurka
200 g grekisk yoghurt
1 klyfta vitlök
1 msk färsk dill
salt
peppar


Gör så här:

Riv zucchinin på grova sidan av rivjärnet.

Lägg i en sil, strö över salt (ca 1 tsk till 1 kg zucchini) och låt stå i 20-30 minuter.
Pressa sedan ut så mycket vätska som möjligt från zucchinin med händerna.

Ju mer vätska du lyckas pressa ut desto mindre mjöl behöver du sen.


Sätt ugnen på 200 grader. 

Skär potatisen i klyftor.

Lägg i en ugnssäker form.

Blanda med olja, salt och peppar.

Rosta i ugnen 15-20 minuter till fin färg.


Skala och hacka löken fint.

Finhacka salladslöken.
Lägg zucchini, lök, salladslök, dill och persilja i en skål tillsammans med ägg, mjöl och bakpulver.
Smula i fetaosten.

Blanda allting ordentligt.

Var försiktigt med saltet då du redan har haft i salt när du rev zucchinin och även fetaost brukar vara ganska salt.

Salta försiktigt och smaka dig fram.
Du kommer eventuellt behöva ha i mer mjöl, det beror på hur vattning zucchinin är.

Smeten ska vara ganska kladdig.

Känn dig fram och ha i så mycket mjöl det behövs.

Stek små platta biffar av smeten i olja i en stekpanna.

Stek på medelvärme tills biffarna fått fin färg, ca 3-4 minuter på varje sida.

Ha inte för hög värme på, för då blir de snabbt stekta utanpå och förblir råa i mitten.


Riv gurkan grovt.

Blanda med yoghurt och riv i vitlöken.

Hacka dillen fint och bland i även den.

Smaka av med salt.


Servera med tazatiski och rostad klyftpotatis.


Tips!

Använd gärna små späda zucchini, de innehåller mindre mängd vätska.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Oktober 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards