Direktlänk till inlägg 24 oktober 2021
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, 15-20 minuter
Ingredienser:
Zucchinibiffar:
1 kg zucchini
2 salladslökar
1 gul lök (eller röd)
1 dl färsk dill, finhackad
0,5 dl färsk persilja, finhackad
2 ägg
1 dl vetemjöl
ca 2 tsk bakpulver
200 g fetaost
olja, till stekning
salt
peppar
Klyftpotatis:
500 g potatis, gärna fast
salt
peppar
olja
Tzatziki:
0,5 gurka
200 g grekisk yoghurt
1 klyfta vitlök
1 msk färsk dill
salt
peppar
Gör så här:
Riv zucchinin på grova sidan av rivjärnet.
Lägg i en sil, strö över salt (ca 1 tsk till 1 kg zucchini) och låt stå i 20-30 minuter.
Pressa sedan ut så mycket vätska som möjligt från zucchinin med händerna.
Ju mer vätska du lyckas pressa ut desto mindre mjöl behöver du sen.
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär potatisen i klyftor.
Lägg i en ugnssäker form.
Blanda med olja, salt och peppar.
Rosta i ugnen 15-20 minuter till fin färg.
Skala och hacka löken fint.
Finhacka salladslöken.
Lägg zucchini, lök, salladslök, dill och persilja i en skål tillsammans med ägg, mjöl och bakpulver.
Smula i fetaosten.
Blanda allting ordentligt.
Var försiktigt med saltet då du redan har haft i salt när du rev zucchinin och även fetaost brukar vara ganska salt.
Salta försiktigt och smaka dig fram.
Du kommer eventuellt behöva ha i mer mjöl, det beror på hur vattning zucchinin är.
Smeten ska vara ganska kladdig.
Känn dig fram och ha i så mycket mjöl det behövs.
Stek små platta biffar av smeten i olja i en stekpanna.
Stek på medelvärme tills biffarna fått fin färg, ca 3-4 minuter på varje sida.
Ha inte för hög värme på, för då blir de snabbt stekta utanpå och förblir råa i mitten.
Riv gurkan grovt.
Blanda med yoghurt och riv i vitlöken.
Hacka dillen fint och bland i även den.
Smaka av med salt.
Servera med tazatiski och rostad klyftpotatis.
Tips!
Använd gärna små späda zucchini, de innehåller mindre mängd vätska.
Måndag: Röd linssoppa: Skölj och lägg 2 dl röda linser i en gryta tillsammans med 8 dl grönsaksbuljong, 1 hackad morot, ½ burk krossade tomater, 1 hackad liten gul lök, 1 hackad liten gul paprika och 2 skivade vitlöksklyftor. Smaksätt med lagerbl...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 500 g frysta blomkålsbuketter2 msk margarin3 msk vetemjöl3 dl mjölk3 msk persilja, hackad 400 g stekfläsksaltpeppar Tillbehör:potatis, kokt Gör så här: Ge blomkålen ett hastigt uppkok i lättsaltat vatten...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 dl mango chutney1 dl Heinz chilisås0,5 dl citron, saftev en liten bit färsk pepparfruktsaltpeppar Gör så här: Mixa ingredienserna till såsen med hjälp av stavmixer.Smaka av såsen med salt och peppar....
Antal: 6 portioner Ingredienser: 800 g nötfärs1 lök (stor)2 klyftor vitlök3 msk tomatpuré2 msk soja 2 msk balsamvinäger2 msk kalvfond1 burk krossade tomater1 burk körsbärstomater1 dl vattensaltsvartpeppar (från kvarn)ca 2 tsk torkad timjan...
Antal: 12 stycken Ugn: 175 grader, ca 30 minuter Ingredienser:Muffins: ca 5 bananer200 g kokosolja1 dl agavesirap1 tsk salt1 tsk vaniljpulver 1 tsk malen kanel4 ägg3 dl grahamsmjöl2 dl mandelmjöl2 dl havregryn1 dl kokossocker2 tsk bakpulver...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|