Alla inlägg under april 2013
Antal: 4 portioner
Ugn: 175 grader, ca 25 minuter
Ingredienser:
600 g Änglamark torskfilé
1 tsk salt
½ Änglamark citron, finrivet skal (endast det gula) och saft
1½ dl urkärnad kalamataoliv, grovhackade
1 dl Änglamark färsk persilja, hackad
1 dl Änglamark olivolja
250 g körsbärstomat på kvist
1 kg potatis
Gör så här:
Skala och koka potatisen i saltat vatten.
Salta fisken och lägg i en ugnsform.
Riv över citronskalet och pressa ut saften.
Vänd runt oliver och persilja med olivolja.
Skeda olivröran över fisken och toppa med tomaterna.
Tillaga mitt i ugnen ca 25 min.
Pressa potatisen och servera direkt med fisken.
Antal: 12 stycken
Ugn: 250 grader, 10 minuter
Jäsning: dubbel storlek + en till
Ingredienser:
50 g jäst
5 dl vatten
50 g smör eller margarin
½ tsk salt
15-16 dl (900-950 g) vetemjöl
Gör så här:
Smält smöret, häll i vattnet och värm till 37 grader.
Slå det över den smulade jästen och tillsätt salt och mjöl.
Arbeta degen smidig och låt jäsa till dubbel storlek.
Ta upp den på bakbordet och dela i 12 bitar som plattas ut till 2 cm tjocka kakor.
Lägg dem på smord plåt och låt jäsa upp ordentligt och grädda i 250 grader, 10 minuter.
Antal: 30 stycken
Ugn: 180 grader, 10-12 minuter
Ingredienser:
Botten:
200 g mandelmassa
2 äggvitor
1 dl Farinsocker
Smörkräm:
3-4 msk hallonsaft (200 g färska eller frysta hallon)
1 äggula
3 dl Floroscker
1½ msk Vaniljsocker
200 g rumstempererat smör
Garnering:
250 g vit choklad
frystorkade hallon
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 °C.
Riv mandelmassa på ett rivjärn och vispa slät tillsammans med äggvitor och farinsocker.
Klicka/spritsa ut smeten på en plåt med bakplåtspapper, ungefär stora som femkronor.
Grädda i nedre delen av ugnen i 10-12 minuter, beroende på hur seg botten du vill ha.
Kortare tid, segare botten.
Värm hallonen i en kastrull under omrörning och sila sedan bort kärnorna så att det bara blir hallonsaft kvar.
Låt svalna.
Vispa upp äggula, florsocker och vaniljsocker.
Lägg i det rumstempererade smöret i omgångar och vispa i cirka 10 minuter.
Häll i hallonsaften och vispa till en slät och fluffig smet.
Låt stå i kylen 20 minuter.
Bred ut smörkrämen med en kniv eller sked på bottnarna och forma till små toppar.
Ställ biskvierna i frysen i 20 minuter.
Smält chokladen över ett vattenbad och doppa biskvierna.
Strö på frystorkade hallon och låt stelna.
Förvaras i kylskåp.
Ingredienser:
1 kg syrliga äpplen
½ kg lök
2½ dl äppelcidervinäger
3 dl Ljust Muscovadorörsocker
½ tsk cayennepeppar
1 msk malen ingefära
1 kryddmått malda nejlikor
½ kg hallon (djupfrysta, tinade)
Gör så här:
Skala äpplena, ta bort kärnhusen och dela äpplena.
Skala och hacka lökarna.
Koka upp äppelcidervinäger, socker och kryddor.
Lägg i äpplena och löken och koka under lock i 30 minuter.
Rör om då och då så att det inte bränner fast.
Tillsätt hallonen och koka i ytterligare 5 minuter.
Häll över chutneyn i vackra, varma glasburkar och förslut.
Förvara chutneyn kallt.
Antal: 1 mjuk kaka
Ugn: 200 grader, ca 40 minuter
Ingredienser:
1 bägare naturell yoghurt
3 bägare vetemjöl (bägaren från yoghurten)
2 bägare socker (bägaren från yoghurten)
3/4 bägare oljan (bägaren från yoghurten)
2 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
3 ägg
Till indränkning:
3 apelsiner
2/3 dl socker
Gör så här:
Häll yoghurten i en skål och tillsätt äggen.
Vispa det poröst.
Tillsätt socker, mjöl (litet i taget), olja, vanilj och bakpulver.
Bred ut smeten i en smord och bröad form och grädda i 200 grader ca 40 minuter.
Stjälp upp kakan.
Pressa apelsinerna och smaka av saften med socker.
Pricka med gaffel i den ljumma kakan och droppa apelsinsaften över.
Antal: till ca 400 g qourn- eller sojaprodukter
Ingredienser:
½ tsk japans senap (nerikarasi mushoku)
½ dl teriyakimarinad
1 msk skalade sesamfrön
1 tsk sesamolja
Gör så här:
Rör ut senapen i lite av marinaden.
Tillsätt resten av marinaden, sesamfrön och sesamolja.
Marinera det som ska grillas i dubbla plastpåsar ca 1 timme.
Japansk senap köps i asiatiska livsmedelsbutiker.
Får du inte tag på den går det bra med en osötad senap, gärna finsk eller tysk.
Antal: 4 portioner
Ugn: 175 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
700 g kummelfilé med skinnet kvar
Salt
Malen svartpeppar
Rotfruktsstomp:
4 morötter
4 palsternackor
100 g rotselleri eller 2 potatisar
2 msk smör
Salt
Malen vitpeppar
Till servering:
60 g smör
4 msk riven färsk pepparrot
Dill
4 limeklyftor
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Skär fisken i fyra bitar.
Lägg bitarna med skinnet uppåt.
Salta och peppra.
Sätt in fisken i ugnen i ca 15 minuter, den ska ha innetemperatur på 52-54 grader när den är klar.
Rotfruktsstomp:
Skala rotfrukterna och skär dem i bitar.
Koka bitarna mjuka i lättsaltat vatten i ca 15 minuter.
Häll av vattnet.
Mixa allt grovt, tillsätt smör och smaka av med salt och peppar.
Lägg rotfruktsstompet på ett fat, lägg på fisken.
Skira smöret och häll över.
Strö över riven pepparrot.
Garnera med dill och lime.
Servera messmörs- & gräslökssås till.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 schalottenlök
Smör till stekning
3 dl vispgrädde
1 dl fiskbuljong
1 msk messmör
1 tsk majzena
3 msk hackad gräslök
Salt
Malen vitpeppar
Gör så här:
Hacka schalottenlöken och fräs i lite smör.
Tillsätt grädde, fiskbuljong och messmör, koka upp såsen.
Red av med majzena utrört i lite kallt vatten och låt såsen koka upp igen.
Rör ner hackad gräslök.
Smaka av med salt och peppar.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | ||||||||
|