Direktlänk till inlägg 1 maj 2016
Växtplats
Vanlig i hela Sverige på fuktig, mager men ej kalkhaltig mark; myrmark, stränder, hedar. Ofta tillsammans med blåbär. Fjällodon förekommer på fjällhedar.
Användningsområden
Odonbär kan användas som blåbär; ätas färska, torkas eller till saft, sylt, gelé. Odon passar också att användas till likör och vin. Förr jäste man bären och destillerade en sprithaltig dryck. Odon klarar förvaring lika dåligt som blåbär.
Unga blad går att äta eller koka te på och uppges vara söta.
Som medicin
Inom folkmedicinen har odon använts som laxermedel.
Innehållsämnen
Odon har en hög halt av C-vitamin, 10 gånger mer än i blåbär. Kolhydrathalten är 6,2% i färska odon. Odon innehåller också flavonoider, glykosider, organiska syror och mineralerna mangan, zink, koppar och järn.
Bären har ett flertal antioxiderande antocyaniner som orsakar den blå färgen. Antocyaniner i odon ger skyddande effekt mot hudens åldringsprocess vid exponering av UV-ljus, s k photoaging. Flavonoider har tilldelats flera hälsofördelar, bl a skyddande mot hjärt-kärlsjukdomar och cancer. Halterna av både antocyaniner och flavonoider ökar vid stigande altitud.
Förväxling
Odonbär är ganska lika blåbär och växer ofta tillsammans. Riset hos odon är högre och vedartat och bladen, som faller av om hösten, har en grågrön färg. Odonbär är större än blåbär och ljusare i färgen. När man plockar blåbär blir man blå om fingrarna, vilket inte händer vid plockning av odon.
Odon och pors, som ibland växer tillsammans, kan eventuellt förväxlas när de inte står i blom eller har satt frukt. Porsbladen har dock en stark och karaktäristisk doft.
Underarten fjällodon (Vaccinium uliginosum ssp. microphyllum) är lägre och har mindre blad.
Det har förekommit fall där personer blivit illamående efter att ha ätit stora mängder odon, men man har inte funnit några giftiga substanser i bären. Orsaken tros bero på en parasitsvamp (Sclerotina megalospora) som ibland angriper bären. Ät endast bär som ser friska ut.
Övrigt
Odon har traditionellt använts mer i länder som Finland, Canada, Japan och Polen. I Sverige vittnar gamla namn om att bären inte varit särskilt uppskattade; snorbär, hundbär, galenbär, blåbukar, fyllebär, pungbär, utterbär.
Bären har även använts till växtfärgning för att ge en violett färg.
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken) Färsk frukt. Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...
Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...
Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter. ...
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|