Direktlänk till inlägg 1 maj 2016
Växtplats
Vanlig i hela Sverige på fuktig, mager men ej kalkhaltig mark; myrmark, stränder, hedar. Ofta tillsammans med blåbär. Fjällodon förekommer på fjällhedar.
Användningsområden
Odonbär kan användas som blåbär; ätas färska, torkas eller till saft, sylt, gelé. Odon passar också att användas till likör och vin. Förr jäste man bären och destillerade en sprithaltig dryck. Odon klarar förvaring lika dåligt som blåbär.
Unga blad går att äta eller koka te på och uppges vara söta.
Som medicin
Inom folkmedicinen har odon använts som laxermedel.
Innehållsämnen
Odon har en hög halt av C-vitamin, 10 gånger mer än i blåbär. Kolhydrathalten är 6,2% i färska odon. Odon innehåller också flavonoider, glykosider, organiska syror och mineralerna mangan, zink, koppar och järn.
Bären har ett flertal antioxiderande antocyaniner som orsakar den blå färgen. Antocyaniner i odon ger skyddande effekt mot hudens åldringsprocess vid exponering av UV-ljus, s k photoaging. Flavonoider har tilldelats flera hälsofördelar, bl a skyddande mot hjärt-kärlsjukdomar och cancer. Halterna av både antocyaniner och flavonoider ökar vid stigande altitud.
Förväxling
Odonbär är ganska lika blåbär och växer ofta tillsammans. Riset hos odon är högre och vedartat och bladen, som faller av om hösten, har en grågrön färg. Odonbär är större än blåbär och ljusare i färgen. När man plockar blåbär blir man blå om fingrarna, vilket inte händer vid plockning av odon.
Odon och pors, som ibland växer tillsammans, kan eventuellt förväxlas när de inte står i blom eller har satt frukt. Porsbladen har dock en stark och karaktäristisk doft.
Underarten fjällodon (Vaccinium uliginosum ssp. microphyllum) är lägre och har mindre blad.
Det har förekommit fall där personer blivit illamående efter att ha ätit stora mängder odon, men man har inte funnit några giftiga substanser i bären. Orsaken tros bero på en parasitsvamp (Sclerotina megalospora) som ibland angriper bären. Ät endast bär som ser friska ut.
Övrigt
Odon har traditionellt använts mer i länder som Finland, Canada, Japan och Polen. I Sverige vittnar gamla namn om att bären inte varit särskilt uppskattade; snorbär, hundbär, galenbär, blåbukar, fyllebär, pungbär, utterbär.
Bären har även använts till växtfärgning för att ge en violett färg.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 kg potatis (gärna rödskalig)olivoljasalt600 g quornbitar0,5 tsk salt 0,5 tsk peppar2 msk rapsolja, att steka i3 klyftor vitlök1 gul lök4 dl crčme fraîche (kan bytas till havre fraiche)2 tsk kinesisk soja1 ms...
Antal: 4-6 portioner Ugn: 175 grader, 10-12 minuter + ca 20 minuter Ingredienser: Pajdeg: 3 dl vetemjöl125 g smör, kallt1 msk vatten, kallt Fyllning:2-3 kycklingfiléer1 purjolök1 röd paprika2 klyftor vitlök1 förp bacon (ā 140 g)150 g feta...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 gul lök2 klyftor vitlökolja, att steka i1 röd chilifrukt5 cm färsk ingefära 750 g morot500 ml kokosmjölk2 grönsaksbuljongtärningarvatten0,5 limefrukt, saften2 msk crunchy jordnötssmörsalt, efter smakpeppar, ...
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. ...
Måndag: Rårakor med bacon: Skala och grovriv 4-6 potatisar. Blanda det rivna med salt och peppar. Stek ca 300 g skivat bacon knaprigt och låt det rinna av på hushållspapper. Håll det varmt. Stek den rivna potatisen lite åt gången i lite s...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|