Alla inlägg under mars 2015
Kassia kommer från barken av kassiaträdet.
Doften påminner om kanel, men är mindre utpräglad.
Antal: 4 portioner
Ugn: 175 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
4-6 syrliga äpplen
2 dl ströbröd
50 g mandelmassa
100 g smör eller margarin
Gör så här:
Skölj, kärna ur och skär frukten i klyftor.
Fördela dem i smord ugnssäker form.
Stek ströbrödet i hälften av fettet, riv ner mandelmassan och blanda om.
Fördela blandningen över frukten.
Smält resten av fettet, slå det över kakan och grädda ca 20 minuter i 175 grader.
Servera kakan ljummen med glass, vaniljsås eller kall vispad grädde.
Ingredienser:
3 liter äpplen, klyftade
3 liter vatten
1½ tsk citronsyra
½ tsk natriumbensoat
3 dl strösocker
Gör så här:
Koka vattnet och låt det kallna.
(Med kanelsmak, låt ev. 1-2 st drygt dm-långa kanelstänger koka med.)
Skölj äpplena och ta bort dåliga delar.
Dela dem i klyftor eller bitar (ta med skal och kärnhus)
3. Lägg äppelbitarna i en bunke och häll över det kokta kalla vattnet.
Spara 1 dl vatten.
Blanda citronsyra och natriumbensoat i vattnet du sparade.
Häll i bunken och rör om.
Låt blandningen stå svalt i 3 dygn.
Rör om då och då.
Sila bort massan och blanda i sockret (eller frys in osockrat).
Rör om till det smält.
Fyll väl rengjorda flaskor och förvara svalt (eller i frysen).
Sedan är det bara att blanda med vatten när du ska dricka det.
Hur mycket vatten man blandar är en smaksak.
Det beror även lite på vad man har för äpplen.
Jag blandar det lite starkt och smakar av fyller ev. på med mer vatten.
Jag skulle tro 1 del äppeldricka och 2 delar vatten.
Tips:
Frys in saften osockrad i 0,5 liters plastflaskor.
Längre hållbarhet, minst 1 år, tills det är dags för nya äpplen.
Sockra efter upptining.
Glasflaskor är inte att rekommendera för de kan spricka i frysen.
Tips:
Späd ibland med Seven Up i stället för vatten när du ska dricka den.
Ger fin smakbrytning och lite porl.
Ingredienser:
200 g torkade aprikoser eller 300 g katrinplommon
6 dl vatten
3 msk socker
Gör så här:
Skölj frukten och låt den ligga i vattnet några timmar.
Koka den i samma vatten tillsammans med sockret utan lock ca 20 minuter.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
8 dl mjölk
6 msk maizenamjöl
3 msk socker
1 uppvispat ägg
Rivet skal av ½ citron eller 2 tsk vaniljsocker
Gör så här:
Blanda mjölk, mjöl och socker i tjockbottnad kastrull.
Koka upp under omrörning och låt koka någon minut.
Tag kastrullen från värmen och rör ner ägget och smaksättningen.
Häll upp i vattensköljd form eller portionsskålar och låt stelna.
Servera med någon matsked god sylt på varje portion eller färska, alternativt djupfrysta bär i en skål bredvid.
Finns att köpa antingen hel i form av stänger eller mald.
Stängerna består av bark från kanelträdet som torkas och rullas.
Dessa kan hålla sig nästan hur länge som helst om de förvaras i en lufttät behållare.
Den doftande kryddan används i söta rätter och drinkar.
Stängerna är inte ätliga utan tas bort före serveringen, eller lämnas kvar som dekoration.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500 g benfritt nötkött av ryggbiff
1 gul lök
Smör eller margarin
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk tomatpuré
2 msk svensk senap
1 dl buljong
1 burk crème fraiche
Gör så här:
Skär köttet i cm-tjocka strimlor.
Skala och finhacka löken.
Bryn köttet lite i taget och lägg i en gryta.
Bryn och lägg över löken.
Salta och peppra.
Tillsätt tomatpuré, senap, buljong och crème fraiche och efterstek utan lock på svag värme ca 10 minuter.
Servera med bandmakaroner och grön sallad.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, 30-40 minuter
Ingredienser:
10 medelstora potatisar, ca 3/4 kg
1 gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
1½ tsk salt
1 krm svartpeppar
3 dl kaffegrädde
Gör så här:
Skala potatis och lök.
Riv dem på den grövsta sidan på rivjärnet.
Varva potatis, lök, vitlök, salt och peppar i smord ugnssäker form.
Häll på grädden.
Grädda 30-40 minuter i 225 graders varm ugn.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|