Alla inlägg under mars 2015
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
8-10 potatisar
1 fint strimlad purjolök
3 ägg
1-2 tsk örtsalt
1 krm peppar
3 msk smör eller margarin
Gör så här:
Skala och riv potatisen fint, blanda den med lök och ägg.
Krydda.
Bryn fettet i plättlagg eller stekpanna och stek rårakorna som tunna, stora plättar.
Servera med stekt fläsk eller bacon och lingonsylt.
Måndag:
Kornotto, bröd, råkost (4 portioner):
Fräs 1 stor finhackad lök i en låg vid kastrull.
Tillsätt 2 dl korngryn som fått svälla i vatten under natten och låt fräsa ett par minuter.
Häll i 6 dl buljong och låt koka ca 20 minuter.
Blanda i gröna ärter och finstrimlat kött från lördagensmiddag.
Låt allt bli genomvarmt.
Tisdag:
Stekt salt sill med lök, kokt potatis, rårivna morötter.
Onsdag:
Korv stroganoff, kokt pasta, vitkålssallad.
Torsdag:
Norsk fisksoppa, bröd.
Äppelkräm och mjölk.
Fredag:
Smörgåspizza, vitkålssallad.
Lördag:
Kalasfärs i ugn, grönsallat.
Glass med mandarinklyftor.
Söndag:
Marsmånads meny:
Afternoon tea:
Tonfiskscones.
Scones med sylt och grädde.
Måndag:
Fiskbullar, kaviarsås med mycket dill, kornris och sugar snaps peas.
Chokladkräm och mjölk.
Tisdag:
Kycklingrest med ostravioli, morotsstavar och cashewnötter.
Frukt.
Onsdag:
Ugnspannkaka med äppel- och fläsktärningar, broccoli och yoghurtklick.
Apelsinsallad.
Torsdag:
Tomatsoppa, en handfull spenat/mangold, räkor, färskost med pepparrot och bröd.
Stekta äpplen och vaniljsås.
Fredag:
Pannbiff på blandfärs, potatispuré, gröna ärter och lingonsylt.
Kärna ur mogna päron och fyll hålet med stilton- eller ädelost mjukrörd med neutral mjukost.
Dela päronen i fyra klyftor strö med hackade valnötter.
Lördag:
Kokt kolja, skirat smör, pepparrot, pressad potatis.
Skånsk äppelkaka med vanilj:
Varva 3 dl brynt ströbröd smaksatt med kanel och socker med 4 dl äppelmos i smord ugnssäker form, sist ströbröd.
Grädda 30 minuter i 225 grader.
Söndag:
Rostbiff, även tisdag, rotfrukter i ugn:
Skala och skär potatis, morötter, palsternackor, kålrot i tärningar eller stavar.
Lägg på bakplåtspapper i ugnsformen och ringla över olja.
Salta, peppra och 225 grader i 25-30 minuter.
Måndag:
Ostsoppa, smörgås med leverpastej, morotsstavar
Klappkräm
Tisdag:
Stek strömming, potatismos, salladskål med paprikastrimlor
Gör dubbel sats potatismos (till morgondagens potatisplättar)
Onsdag:
Potatisplättar, stekta bogfläsktärningar, vitkålssallad med lingon
Torsdag:
Fiskfilé kokt i sås, kokt potatis, broccoli:
Gör en tjock vit sås i en låg vid kastrull.
Smaksätt med pressad citron.
Lägg hela fiskfiléer (eller bitar om de är stora) i såsen.
Sjud under lock, färska portionsbitar ca 5 minuter, djupfrysta dubbla tiden.
Strö över riktigt med dill eller persilja.
Fredag:
Blodpudding, lingon, rårivna morötter
Lördag:
Helstekt kotlettrad, kokt pasta, brysselkål
Ananas
Söndag:
Wallenbergare med svampsås, kokt potatis, sparris, grönsallat:
Wallenbergare görs av kalvfärs.
Den som vill kan byta ut kalv mot nöt-, älg- eller lammfärs.
Blötlägg korngryn till måndagens middag
Citronfromage
Måndag
Frukost: Allt i ett glas smoothie
Lunch: Asiatisk skaldjurssoppa
Middag: Galet med brysselgratäng
Tisdag
Frukost: Blåbärs- och vaniljmüsli
Lunch: Blomkålspaella med skaldjur
Middag: Kryddig köttgryta med koriandermos
Onsdag
Frukost: "Broken eggs" med fetaost och chorizo
Lunch: Bondomelett
Middag: Lammfärsbiffar med ädelostsås
Torsdag
Frukost: Krämigaste äggröran
Lunch: Ceasarsallad med LCHF-krutonger
Middag: Kryddig asiatisk fiskgryta
Fredag
Frukost: Min bästa vegomacka
Lunch: Chicken nuggets med remouladssås
Middag: Tacotallrik
Lördag
Frukost: Mitt mandelbröd
Lunch: Frittata med sparris och ärtor
Middag: Osso Buco på kycklinglår med saffransmos
Söndag
Frukost: Protienbar - istället för frukost
Lunch: Färsbiffar med kokossås
Middag: Chévregtatinerade rödbetor och parmaskinka
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
8 skivor, ca 500 g, lövbiff
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
Smör eller margarin
Fyllning 1:
2 dl riven lagrad ost
10 skivade oliver
1 dl finhackad persilja
Fyllning 2:
100 g ädelost
1 dl finhackad persilja
Fyllning 3:
1 finhackad gul lök
2 äggulor
2 msk senap
1 msk kapris
Gör så här:
Salta och peppra köttskivorna.
Fördela fyllningen och vik ihop biffarna, fäst med tandpetare.
Stek biffarna, några i taget, i smör i stekpanna 1½-2 minuter per sida.
Ta bort tandpetarna och servera med råstekt potatis och sallad.
Ingredienser:
1 dl ättiksprit 12%
1 dl vatten
1 msk socker
1½ tsk salt
½ liter omogna gröna fläderbär
Gör så här:
Blanda ättiksprit, vatten, socker och salt i en kastrull.
Koka upp lagen, så att socker och salt löses upp.
Lägg i bären och låt koka på svag värme i 10 minuter.
Häll upp på väl rengjorda och varma burkar.
Tillslut dem genast.
Förvaras svalt då de kallnat.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|