Alla inlägg under mars 2015
Ingredienser:
2 liter färska eller frysta hjortron
5½ dl strösocker (500 g)
1 krm natriumbensoat
Gör så här:
Varva hjortron och socker i en gryta.
Låt stå 1-2 timmar eller svalt över en natt så att bären saftar sig.
Hetta upp långsamt, skaka lite på grytan då och då.
Koka på svag värme ca 10 minuter.
Tag grytan från värmen.
Låt stå en stund och tag bort skum.
Tillsätt natriumbensoat, utrört i lite av sylten.
Ös upp sylten i rena varma glasburkar, ända upp till kanten.
Sätt genast på lock.
Vänd på burkarna låt stå upp och ner tills de svalnat.
Förvara svalt.
Antal: 4 portioner
Vila: ca 30 minuter
Ugn: 200 grader, ca 15 minuter + ca 30 minuter
Ingredienser:
Pajdeg:
2½ dl vetemjöl
100 g smör eller margarin
2 msk vatten
Fyllning:
3 ägg
3 dl mjölk
3 dl riven ost, drygt 100 g, t.ex lagrad grevé
100 g rökt skinka i tärningar
1 krm svartpeppar
1 tsk paprikapulver
Gör så här:
Pajdegen:
Hacka samman mjöl och smör med en kniv på bakbordet eller i en skål.
Tillsätt vatten.
Arbeta snabbt ihop till en deg.
Låt den vila kallt, ca 30 minuter.
Kavla ut degen.
Klä en pajform med den och nagga botten med en gaffel.
Förgrädda i 200 grader, ca 15 minuter.
Fyllning:
Vispa ihop ägg och mjölk.
Tillsätt ost, skinka, svartpeppar och paprikapulver.
Häll smeten i pajskalet.
Grädda i 200 grader tills äggstanningen stelnat och fått färg, ca 30 minuter.
Servera med en tomatsallad.
Dessa små frökapslar innehåller ett stort antal små svarta frön som har en varm och mycket aromatisk doft.
Grön kardemumma anses vara den bästa.
Kardemummakapslar används i doftande och söta rätter och de krossas ofta före användandet för att frönas doft ska utvecklas till fullo.
När man använder hela frökapslar är det inte meningen att de ska ätas, utan de tas bort ur anrättningen före serveringen eller lämnas kvar på tallriken.
När det bara är fröna man behöver ska kapseln krossas en aning och fröna avlägsnas.
Fröna kan användas antingen hela eller krossade beroende på receptet.
Använd en mortel för att krossa antingen kapslarna eller fröna.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 äggulor
2 dl vispgrädde
2 msk florsocker
Gör så här:
Vispa gulorna vita och porösa med sockret.
Vispa grädden hårt och vänd ner i äggsmeten strax före serveringen.
Förhöjer smaken på olika slags konserverade frukter och pajer.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500 g ungnötslever i skivor
2 msk vetemjöl
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 paket, ca 150 g, bacon
Smör eller margarin
½ dl kapris
1 dl hackade rödbetor
Gör så här:
Putsa bort ev. bindväv och senor.
Torka av skivorna och vänd dem i mjölet blandat med kryddorna.
Knaperstek baconet och låt det rinna av på hushållspapper.
Stek levern i baconfett eller smör, 3 minuter per sida.
Garnera skivorna med bacon, rödbetor och kapris.
Servera med kokt potatis och fint strimlad vitkål.
Ingredienser:
200 g vit eller grön slanggurka
1 tsk salt
2 msk ättiksprit 12%
2 msk socker
1 dl vatten
1 krm malen vitpeppar
Rikligt med finhackad persilja
Gör så här:
Skölj och skrubba gurkan.
Vit gurka skalas men grön kan förbli oskalad.
Skiva gurkan med en osthyvel och lägg skivorna i en skål.
Häll salt över dem och låt stå 10-15 min.
Häll vatten på gurkskivorna och häll av det igen(skölj).
Krama vätskan ur gurkskivorna.
Lägg tillbaka gurkan i skålen.
Blanda samman lag av ättiksprit, socker, vatten, vitpeppar och rikligt med persilja.
Häll lagen över gurkan och låt stå minst 1 timme före servering.
Ugn: 225 grader, 10 minuter + 20-25 minuter
Ingredienser:
225 g smör eller margarin
4½ dl vetemjöl
3/4 tsk bakpulver
3/4 dl socker
1½ krm salt
Fyllning:
½-1 liter blåbär
3 msk socker
1 msk potatismjöl
Gör så här:
Smält smöret och låt det svalna.
Blanda mjöl, bakpulver, socker och salt.
Rör smör och mjölblandning till en deg och tryck ut den i en pajform.
Spara lite deg till en kant.
Förgrädda pajformen 10 minuter i 225 grader.
Blanda socker och potatismjöl och varva med blåbären i pajskalet.
Lägg den sparade degen som en kant runt om och grädda ytterligare 20-25 minuter.
Kryddblandning med tydlig smak av spiskummin som ger falafeln sin goda smak.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|