Direktlänk till inlägg 2 september 2015

Bourani banjan - Afghansk tomatsås med aubergine

Av Maria - 2 september 2015 13:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

3 st aubergine
4 st röda tomater eller 1 burk krossad tomat
4 st vitlöksklyftor
2 st paprikor (valfri färg, jag använder gröna)
2-3 msk tomatpuré
Färsk eller torkad chili (justera mängd och hetta efter smak)
2 tsk gurkmeja
Salt

Peppar
2 dl vatten
Neutral olja till fritering (tex rapsolja)


Yoghurtsås:
3 dl turkisk yoghurt
1 dl vatten
1 vitlöksklyfta
1 msk torkad mynta
Salt

 

Gör så här:
Förbered vitlökssåsen.

Blanda alla ingredienser, mixa väl och ställ sedan såsen i kylen.

Skala auberginerna och dela dem i mitten.

Skär dem ca 1 cm tjocka skivor.

Skär paprikan i klyftor.

Hetta upp olja och fritera aubergineskivorna gyllene, ca 1 min på varje sida.

Fritera paprikaklyftorna några sekunder.

Låt grönsakerna rinna av på papper ordentligt under tiden du förbereder såsen.

Hetta upp olja, pressa eller finhacka vitlöksklyftorna och stek i oljan.

Var noga med att du inte bränner vitlöken.

Hacka tomaterna i tärningar om du använder färska.

Häll tomat/krossad tomat, tomatpuré och gurkmeja i kastrullen med vitlöken och stek allting lite till.

Vänd i chilin, om du använder färsk chili kan du hacka dem i bitar.

Krydda med salt och peppar, tillsätt ca 2 dl vatten och låt såsen puttra under lock i ca 30 min.

Lägg auberginerna och paprikorna i en rymlig stekpanna.

Häll tomatsåsen över, täck med ett lock och låt allting sjuda långsamt i ca 10-15 min.

Lägg lite yoghurtsås i botten av ett fat och bred ut såsen lite.

Varva bourani banjan och yoghurtsås i fatet.

Garnera med lite mynta och servera genast med bröd. 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< September 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards