Direktlänk till inlägg 4 september 2015

Lakhchak - Afghansk pastarätt

Av Maria - 4 september 2015 12:45

Antal: 4-6 portioner


Ingredienser:
400 g pasta av valfri sort


Tomatsås:
3 dl chana dahl (kikärtshalvor)
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 msk riven ingefära
1 färsk grön chili
400 g krossad tomat
2 msk tomatpuré
Ca 3-5 dl vatten
½ tsk gurkmeja
Salt

Peppar


Yoghurtsås:
6 dl yoghurt (tex mild yoghurt på tetrapack eller växtbaserad yoghurt)
1 vitlöksklyfta
Salt


Garnering:
4 st salladslökar
Torkad mynta


Stekning:
Olja

 

Gör så här:

Koka chana dahl tills kikärtshalvorna mjuknar, ca 30 min.

Sila av, täck och ställ åt sidan.

Hacka lök, chili, finhacka vitlök och riv ingefäran fint.

Hetta upp olja och stek löken tills den får färg.

Vänd i ingefära, vitlök, chili och stek lite till.

Krydda med gurkmeja och fortsätt steka.

Tillsätt tomatpuré och stek en stund under omrörning.

Tillsätt krossad tomat, rör om och vänd i kokt chana dahl, vatten, salt, peppar och blanda.

Låt tomatsåsen puttra långsamt under lock i ca 30-40 tills kikärtshalvorna mjuknar.

Späd eventuellt ut med mer vatten om såsen känns för tjock och smaka av med salt och kryddor.


Yoghurtsåsen:

Blanda pressad/riven vitlök med yoghurt.

Smaksätt med salt och ställ i kylen.


Hacka salladslöken och använd främst den gröna delen (det funkar dock alldeles utmärkt att använda hela salladslöken).

Hetta upp olja och stek löken under omrörning tills den mjukar och får lite färg, ca 4-5 min.

Koka pastan.

Lägg pasta på ett fat, lägg yoghurt över pastan, strö lite torkad mynta på yoghurten.

Toppa med tomatsåsen och slutligen stekt salladslök.

Servera!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< September 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards