Direktlänk till inlägg 19 september 2015

Vaniljbullar med äpple & mandel

Av Maria - 19 september 2015 15:45

Antal: ca 40 stycken

Jäsning: ca 30 minuter + ca 40 minuter

Ugn: 225 grader, 5-10 minuter


Ingredienser:

Bulldeg:

150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 dl strösocker
½ tsk salt
800 g mjöl
 
Fyllning:
150 g smör
8 tsk vaniljsocker
8 msk strösocker
200 g mandelmassa grovriven
2 st äpplen rivet
 
Till pensling:
1 st ägg
1 dl pärlsocker

Gör så här:

Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt).
Smula ner jästen i en degskål.

Häll över mjölken och rör om.
Klicka i matfettet, socker och salt.
Mät upp mjölet och tillsätt det.

Spara lite till utbakningen.
Arbeta degen kraftigt, 5 minuter i matberedare eller 10 minuter för hand.

Den ska kännas smidig.
Låt degen jäsa till sin dubbla storlek övertäckt i degbunken.

Det tar cirka 30 minuter, ibland lite längre.


Arbeta degen på mjölat bakbord och dela den i 4 delar.

Kavla ut varje del till en avlång kaka.
Bred ut ett lager mjukt smör på den kavlade degen.

Grovriv 200 g mandelmassa.

Skala och grovriv äpplena.

Fördela mandelmassa och äpple i ett jämt lager.

Blanda strösocker och vaniljsocker, jag doserar 1 tsk vaniljsocker per msk strösocker och strör över de utkavlade degkakorna.

Rulla ihop till rullar.
Dela varje rulle i 10 delar och lägg i bullformar.

Låt jäsa igen, minst 40 minuter under bakhandduk.


Sätt på ugnen på 225 grader.
Pensla bullarna med ägget och strö över pärlsockret.

Grädda bullarna i 5-10 minuter, beroende på bullarnas storlek.

De ska vara vackert gyllenbruna när du tar ut dem.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< September 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards