Direktlänk till inlägg 26 september 2015
Mängd: ca 1,5 kg
Ingredienser:
500 gram torkade aprikoser, gärna kravmärkta
ca 1 liter vatten
1 kg strösocker eller syltsocker, ca 10 dl
0,5 citron
1 krm natriumbensoat (om du använder vanligt socker och vill spara den länge)
Gör så här:
Skölj aprikoserna och blötlägg dem över natten eller ca 12 timmar.
Häll av vattnet.
Hacka aprikoserna för hand så fint du kan eller kör dem i en matberedare med kniven.
Du kan också klippa isär dem i fina bitar med en sax.
Skölj, skrubba och klyfta citronen.
Hacka den fint eller kör i matberedaren.
Lägg aprikoser, citron och socker i en kastrull och tillsätt vatten.
Ca 1 liter om du ska göra aprikossylt och en halv liter om du ska göra fastare aprikosmarmelad.
Ett tips är att spara någon dl och sedan späda till önskad konsistens mot slutet.
Koka aprikosmarmeladen i 25 minuter utan lock och rör om då och då.
Akta så det inte bränns.
Använder du vanlig socker istället för syltsocker så tar du upp lite marmelad i ett glas och rör ut natriumbensoat i denna och rör sedan ut blandningen i marmeladen i kastrullen.
Häll upp aprikossylten på väl rengjorda glasburkar.
Förvara aprikossylten svalt.
Öppnad burk aprikossylt har du i kylen.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | |||||||
|