Alla inlägg under juli 2015
Lagerblad kommer från lagerbärsträdet, som i sydliga länder kan bli över 10 meter högt, men oftast är det lågväxande buskar. Vanligt förekommande i Medelhavsländerna. De läderaktiga bladen används torkade som krydda. Bladen torkas i mörkt rum. Av de svarta bären kan man utvinna olja och en slags senap, men bör undvikas pga innehåll av blåsyra.
Lagerkransar av lagerblad är ursprungligen en segersymbol av antikt ursprung. En akademiskt missuppfattning har lett till att lagerkransen i Sverige används vid akademiska avslutningar. Vid de pythiska spelen i Delfi infördes kransar som segersymbol. Eftersom guden Apollon var skaldekonstens beskyddare blev kransen senare även skaldernas äretecken.
SÅ ANVÄNDS LAGERBLAD
Lagerblad är en av de vanligaste kryddorna i matlagning och ingår alltid i bouquet garni (fransk kryddknippe). Bladsmaken är värmetålig varför de lämpar sig i långkok. Det har ingen större smakbetydelse om lagerbladet är färskt eller torkad. Bladen används på många sätt för att smaksätta mat; i fonder, marinader, stuvningar, tomaträtter, fisk, köttgrytor, pastejer, ättiksinläggningar, samt i puddingar och såser. Lagerblad är sällan ensamkrydda utan kombineras ofta med kryddpeppar, svarpeppar och timjan. Bladen har viss konserverande effekt, vilket utnyttjas t.ex för fikon som packas med lagerblad.
Ugn: 175 grader, 50-55 minuter
Ingredienser:
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
3 msk olivolja
4 pressade vitlöksklyftor
85 g hackad färsk koriander, plus en näve blad till servering
1 1/2 tsk malen spiskummin
2 tsk finrivet limeskal
3 msk limesaft, plus limeklyftor till servering
500 g fläskkotletter utan ben, skivade
2 gröna paprikor, i klyftor
1 skivad rödlök
4-8 små tortillabröd av vete, värmda
Salt
Nymalen svartpeppar
Gräddfil, till servering
Inlagd skivad jalapeño, till servering
Gör så här:
Hetta upp grillen till medelhög värme (cirka 200 grader) och olja in grillgallret.
Blanda ihop oljan, vitlöken, den hackade koriandern, spiskumminen, limeskalet, limesaften, fläskköttet och salt och peppar i en medelstor skål.
Rör om så att köttet täcks väl.
Grilla köttet i cirka 5 minuter eller tills det är genomstekt och har fått grillränder.
Grilla inte för länge.
Grilla paprikan och rödlöken i cirka 5 minuter eller tills grönsakerna mjuknat något och har fått grillränder.
Dela löken i ringar.
Arrangera fläskköttet, löken, paprikan, tortillabröden, gräddfilen, jalapeñoskivorna, korianderbladen och limeklyftorna på ett serveringsfat.
Servera genast.
Antal: 2 portioner
Ingredienser:
BBQ-marinad:
Ingredienser:
500 g jordgubbar
400 g rabarber
200 g svarta vinbär
5 dl vatten
500 g socker per liter saft
1 krm natriumbensoat per liter saft (valfritt)
Gör så här:
Rensa bort dåliga bär och dela rabarberna i decimeterlånga stumpar.
Lägg frukt och bär i en gryta, jag använder min 5-litersgryta, och häll över vattnet.
Låt sjuda tills bären är mosiga och har släppt ifrån sig all saft.
Sila saften i silduk eller genom ett durkslag med en mycket trådsliten handduk ner i en ren bunke eller skål.
Mät upp saften och häll tillbaka i den rengjorda grytan.
Dosera sockret efter mängden saft, smaka av först så du vet om det är söta eller sura bär du fått tag på. Om du har använt många väldigt söta jordgubbar kan du behöva dra ner på mängden socker.
Sjud saften långsamt tills allt socker löst sig.
Tillsätt natriumbensoat om du hade tänkt spara saften längre än en vecka.
Antal: 6-8 portioner
Ingredienser:
Kycklingen:
1 hel kyckling eller ca 900 g kycklingklubbor
1 gul lök delad klyftor
3 st lagerblad
1 kanelstång
6 st pepparkorn
2 msk grönsaksfond eller 2 grönsaksbuljongtärningar
0,5 citron & salt att gnugga kycklingen med
Riset:
6 dl basmati eller långkornigt ris (jag tar långkornigt ris)
500 g köttfärs
1 gul lök
2 tsk sjukryddor
1 tsk kanel
1 krm riven muskot
0,5 tsk svartpeppar
0,5 g saffran (valfritt)
2 msk grönsaksfond eller 2 grönsaksbuljongtärningar
25 g smör
Olja till stekning
Garnering:
Ca 2 dl nötter (mixa fritt mellan pinjenötter, cashewnötter och skållad mandel)
Sås vid servering:
Ca 3 dl buljong från kycklingens kokvatten
2 vitlöksklyftor
1-2 citroner (justera syra efter smak)
Gör så här:
Börja med att rensa kycklingen:
Gnugga kycklingen med lite salt och en halv citron för att fräscha till den. Tvätta av den och lägg sedan i en stor gryta med alla övriga ingredienser till kycklingen och ca 1,5 liter vatten. Koka upp, skumma av och låt sedan koka i ca 45 min under lock, tills kycklingen är helt genomkokt. Ta tillvara på buljongen som kycklingen har kokats i. Sila av och behåll buljongvattnet. Ställ kycklingen åt sidan och låt svalna av. Sedan benar du ur den, kastar skinnet och finfördelar hela kycklingen tills du får tjocka strimlor.
Tvätta riset för att få bort det mesta av stärkelsen i det och för att få ett luftigt ris. Bästa sättet är att lägga riset i en skål låt vattnet rinna medan du rör om riset försiktigt utan att bryta riskornen med händerna. Byt vattnet i omgångar. När vattnet i skålen börjar klarna så är riset “rent”. Blötlägg riset med ljummet vatten och låt stå i 30 min. Sila sedan av det och lägg riset en skål. Tillsätt alla kryddor (spara lite sjukryddor till färsen) och blanda riset i skålen.
Hacka lök i små tärningar. Hetta upp olja i en gryta och stek löken glansig. Tillsätt färsen, lite sjukryddor och stek tills färsen smular sig. Vänd i riset och blanda allting, var noga med att inte bryta riskornen. Häll över kycklingbuljongen som du sparade, använd dock inte all buljong till riset, lägg undan ca 3 dl till såsen. Buljongen ska täcka riset med 1 cm, tillsätt eventuellt vatten om buljongen inte räcker. Lägg i en klick smör i grytan och blanda. Låt riset koka upp under lock, och låt sedan ångas på medelvärme tills riset suger åt sig all vätska, ca 15-20 min. Eftersom riset har varit blötlagt innan behåller den inte tillagas länge.
Mortla 2 vitlöksklyftor och pressa citron. Koka upp buljongen som du sparade och dra bort från värmen. Tillsätt vitlök och citronjuice. Stek nötterna gyllene. Blanda ris med kycklingstrimlorna, lägg upp på ett fat, toppa med nötter och servera med såsen bredvid.
Körvel är namn på flera arter - trädgårdkörvel/dansk (kommersiellt vanligast), spansk, nål-, rot- och rödkörvel. Det är en flerårig lättodlad växt som blir ett par decimeter hög upp till en meter. Liknar en förvildad persilja och växer vilt i Sverige gärna kring gårdar. Den får gräddvita blomklasar som liknar hundlokans. Växten anses bra för matsmältningen. Förr trodde man den var bra mot pesten. Användes också förr i England som möbelpolityr.
Odla: Trädgårdskörvel (dansk körvel) sås flera gånger under säsongen, bäst i halvskuggit läge. Den kan även odlas inomhus. Jorden skall vara lätt och luftig. Vattna regelbundet. Spansk körvel trivs i lite fuktig, mullrik, lerhaltig jord och står gärna lite i skuggan. En planta brukar räcka då den med åren blir stor. Unga blad skördas hela säsongen.
SÅ ANVÄNDS KÖRVEL
Körvel används främst färsk i sallader, såser, soppor mm. Prova t.ex att byta ut rosmarinen till lamm mot torkad körvel. I Danmark lagar man körvelsoppa. Fröfrukterna används särskilt i bröd, men även i glass och vispad grädde. Hela mogna frön passar i t.ex en äppelpaj. Rotkörvel har ätbara, smak- och stärkelserika rötter som kokas och äts på samma sätt som jordärtskockor eller råa i sallad.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Jordnötssås:
2 msk jordnötsolja (eller matolja)
2 msk finhackad schalottenlök
2 pressade vitlöksklyftor
1 medelstor röd chili, hackad
1 msk fisksås
1 msk soja
1 msk limesaft
1 1/4 dl jordnötssmör (fin- eller grovkorning)
1 msk farinsocker
1 1/4 dl kokosmjölk (eller vatten)
Köttspett:
750 g nötkött i tunna skivor (tex lövbiff)
1 msk finhackad citrongräs
50 g finhackad schalottenlök
4 pressade vitlöksklyftor
2 tsk finriven ingefära
2 tsk malen koriander
2 tsk malen spiskummin
1/2 tsk gurkmeja
2 tsk farinsocker
1/2 tsk salt
2 msk soja
2 msk jordnötsolja (eller matolja)
Gör så här:
Gör jornötssåsen genom att hetta upp oljan i en medelstor kastrull på medelhög värme.
Tillsätt schalottenlök, vitlök och chili och fräs i 1-2 minuter eller tills löken har mjuknat och härliga dofter frigörs.
Blanda ner de övriga ingredienserna.
Koka utan lock i cirka 3 minuter eller tills såsen har tjocknat en aning.
Rör om då och då.
Blanda ingedienserna till spetten i en skål.
Täck över och marinera i kylskåp i 1 timme eller över natten.
Hetta upp grillen till medelhög värme (cirka 200 grader).
Trä upp köttbitarna på spett.
Olja in grillgallret och grilla i cirka 5 minuter på varje sida tills de är genomstekta.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|