Alla inlägg under september 2015
Antal: 1 bröd
Ugn: 175 grader, ca 60 minuter
Ingredienser:
1,25 dl grahamsmjöl
3 dl vetemjöl
2 dl rågmjöl (grovt eller vanligt)
1,5 dl vetekross, havrekärnor eller rågkross
1 dl pumpakärnor
1 tsk salt
2 tsk bikarbonat
1 dl mörk sirap
6 dl naturell yoghurt
1,5 dl hackade torkade fikon
1 tsk mald kummin (valfritt)
1 tsk mald fånkål (valfritt)
1 tsk msk mald anis
1 tsk smör eller rapsolja till formen
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
Blanda mjöl i en stor bunke med bikarbonat och salt.
Tillsätt fikon och annan smaksättning som brödkryddor och/eller andra torkade frukter, nötter och frön.
Rör i sirap och yoghurt till en jämn deg.
Smöra en stor avlång brödform.
Lägg i degen som inte ska gå över 2/3 upp på kanten.
Ta annars två mindre formar.
Grädda yoghurtbrödet i nedre delen av ugnen i ca 60 min.
Ta ut och låt svalna i formen eller lägg upp på galler om du vill ha hård yta.
Thaichili är små spetsiga frukter som är mycket heta.
De används mycket i thailändsk matlagning.
Thaichili skördas både som gröna och röda frukter.
Antal: 4-6 portioner
Ingredienser:
1 dl mörk sirap
1 dl strösocker
1 dl vispgrädde
2 msk smör
2 tsk lakritsgranulat
Gör så här:
Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka upp.
Sjud såsen i några minuter tills den börjar tjockna, rör då och då.
Tänk på att den tjocknar ytterligare när den kallnar.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
ca 600-700 g köttfärs
1 brk krossade tomater
1 brk Champinjoner
1 hackad gul lök
1 buljong tärning
1 burk lätt crème fraiche
vatten
Knorrs pasta och pizzakrydda
Salt
Peppar
Gör så här:
Stek köttfärsen, blanda i svamp och lök.
Häll i krossade tomater och krydda, låt koka ihop en stund.
Häll ev i lite vatten
Häll sist i crème fraichen låt puttra en liten stund till.
Tips, man kan blanda i nån dessertost som ex vitlöksost eller kantarellost.
Chilisås kan du också dutta i eller varför inte lite sambal oelek.
Antal: 6 portioner
Ugn: 175 grader, ca 8 minuter
Ingredienser:
Mandelfras:
2 dl mandelmjöl
50 g mandelspån
½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
60 g smör
Fyllning:
1½ dl vispgrädde
2 msk florsocker
1½ dl crème fraîche
1 dl jordgubbssylt
1½ dl lemoncurd
Garnera med:
250 g jordgubbar
Gör så här:
Mandelfras:
Blanda mandelmjöl, mandelspån, socker och vaniljsocker i en skål.
Smält smöret, häll det över och blanda om.
Bred ut allt på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter tills smulorna fått fin färg.
Passa noga så att det inte bränns.
Låt svalna.
Fyllning:
Vispa grädde och florsocker.
Tillsätt crème fraiche.
Varva mandelfras, sylt, lemoncurd och gräddblandning i portionsglas.
Toppa med jordgubbar och servera direkt.
Spansk peppar är en av de vanligaste sorterna och brukar finnas hela året.
Den är mellanstark och finns i grön, orange och röd färg.
Den gröna frukter är något kärv med omogen smak medan den röda har fylligare smak och sötma.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
3 dl carnaroliris eller arborioris
3 – 5 gröna sparrisar per person
ca 100 g sockerärtor
100 g babyspenat
ca 2 dl riven parmesanost
1 dl rostade hasselnötter
50 g smör att bryna
(spara 2 dl grönsaksbuljong till risottokoket att mixa med på slutet)
salt och svartpeppar efter smak
Gör så här:
Koka risotto enligt anvisning på paketet, men spara undan 2 dl buljong på slutet.
Skölj, rensa och skär sparris och sockerärtor i mindre bitar.
Koka dem 1 min och låt sedan rinna av, kyl ev med kallt vatten.
Mixa hälften av spenaten och ca 1,5 dl riven parmesan med den sparade buljongen.
Rör ner blandningen i risotton och tillsätt resten av spenaten.
Bryn smöret i en kastrull, grovhacka de rostade nötterna och lägg dem i smöret.
Servera portionsvis med risotto, grönsaker och sist brynt smör med hasselnötter och hyvlad parmesan.
Antal: 2 bröd
Jäsning: 1½ timme + 1½ timme
Ugn: 250 grader, ca 45 minuter
Ingredienser:
1 dl + ½ dl + 5½ dl grovt rågmjöl
3/4 dl + 2 msk + 6 dl vatten
1 tsk + 3 msk honung
15 g jäst
1 – 2 msk salt
2 dl hel råg eller rågflingor
½ dl chiafrön
12 dl vetemjöl ( ca 700 g)
vatten och chiafrön till pensling och garnering
Gör så här:
Dag 1:
Blanda 1 dl rågmjöl, 3/4 dl kallt vatten och 1 tsk honung i skål.
Täck med plastfolie.
Skall stå i rumstemperatur två dygn.
Dag 3:
Blanda ner ½ dl rågmjöl och 2 msk kallt vatten i surdegen, låt stå ytterligare 1 dygn.
Dag 4:
Rör ut jästen i 6 dl ljummet vatten, tillsätt salt, honung och surdegen.
Rör ner den hela rågen, chiafrön, rågmjöl och vetemjöl, blanda ordentligt.
Blir ganska kletigt.
Låt jäsa under bakduk ca 1,5 timme.
Forma till två bröd, lägg på bakplåtspapper på plåt, låt jäsa ca 1,5 timme till.
Sätt ugnen på 250 grader, pensla bröden med lite vatten och strö över frön innan de gräddas i mitten av ugnen.
Beroende på ugn kan man behöva sänka temperaturen till ca 200 grader så att bröden inte bränns. Grädda ca 45 min, klara när de låter ihåliga när man knackar på undersidan, eller när temperaturen i brödet är ca 100 grader.
Låt svalna på galler.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | |||||||
|