Alla inlägg under september 2015
Antal: ca 50 stycken
Ugn: 175 grader, 12-15 minuter
Ingredienser:
Habanero är en av de hetaste pepparfrukterna och finns i grön, orange och röd färg.
Den har en underbar smak av tropiska frukter och tomat.
Habanero är mycket lättodlad.
Mängd: ca 1 liter
Ingredienser:
500 g färsk blomkål
6 dl grönsaksbuljong
3 dl vispgrädde
2 msk finhackad gräslök eller dill
1 msk löjrom per person
salt och peppar
Gör så här:
Skölj blomkålen och dela den i mindre bitar. Koka upp grönsaksbuljongen och lägg i blomkålen, koka under lock tills blomkålen är riktigt mjuk, ca 10 – 15 min.
Kör med mixerstav direkt i kastrullen till en slät soppa, tillsätt grädden, koka upp, smaka av.
Fördela i portionsskålar, klipp i gräslök eller dill och sist en klick löjrom.
Antal: ca 25 bitar
Ugn: 160 grader, ca 60 minuter + i eftervärme
Ingredienser:
½ dl sesamfrön
½ dl linfrön
½ dl solrosfrön
½ dl pumpakärnor
2 msk chiafrön
2 msk hampafrön
2 krm salt
2 dl mjöl, välj själv
2 3/4 dl kokande vatten
2 msk rapsolja
Gör så här:
Sätt på ugnen, blanda alla torra ingredienser i en skål.
Koka upp vattnet, häll det över blandningen, rör runt, tillsätt oljan och rör runt tills allt är blandat. Degen blir kladdig och grötig i konsistensen.
Häll ut den på ett bakplåtspapper, lägg ett bakplåtspapper ovanpå och kavla ut degen tunt, den kommer att täcka hela pappret som är ca 30 x 40 cm.
Dra bort det övre pappret, fastnar inte alls faktiskt!
Dra pappret med den utkavlade degen över till en plåt, skär ut lagom stora bitar, grädda mitt i ugnen ca 60 min, skall få fin färg.
Vid behov använd varmluft på slutet, passa dock hela tiden.
Låt brödet ligga kvar på plåten i ugnen i eftervärmen, det skall bli knaprigt och inte segt!
Antal: 2 portioner
Ingredienser:
10 dl salladsblad
1 dl hackade mandlar
Omelett:
2 stora ägg
2 tsk vatten
Dressing:
4 tsk dijonsenap
2 tsk vatten
2 tsk citronsaft
½ tsk hackad vitlök
Gör så här:
Gör en tunn omelett, låt kallna och skär i strimlor.
Blanda dressingen.
Vänd ner med salladsblad och äggstrimlorna.
Strö över mandlarna.
Smakar lite av anis och blir därför god i potatis- och grönsakssoppor.
Mängd: ca 3/4 liter
Ingredienser:
1 kg hallon
1 förpackning syltsocker 1+3
2 msk kokosflagor (finns på hälsokosthyllan)
4 msk kokoslikör, kan uteslutas
Gör så här:
Skölj och rensa hallonen.
Blanda med syltsocker i en gryta under omrörning i 2-3 minuter.
Ta grytan från värmen och skumma noga.
Tillsätt kokosflagor och likör.
Häll upp sylten på varma, väl rengjorda burkar.
Förslut.
Förvara kallt.
Såser kan delas in i två stora huvudgrupper, varma och kalla.
Till de varma hör vit, ljus och brun grundsås samt hollandaise och bearnaise.
Till de kalla hör majonnäs, salladssåser och aromsmör men även röror, hämtade från världens kök såsom guacamole, tapenade och salsa.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | |||||||
|