Alla inlägg under september 2015
Piri piri är mycket små röda och heta frukter.
Antal: 1 burk
Ingredienser:
1½ liter jordgubbar
4 dl socker
½ tsk citronsyra
1½ msk lavendelblommor
Gör så här:
Rensa jordgubbarna och skär dem i bitar.
Rör jordgubbsbitarna med socker i kastrull på låg värme.
Låt puttra i ca 5 minuter.
Rör ner citronsyran.
Skumma av.
Rör i lavendelblommor.
Häll upp på väl rengjord burk.
Passar bra till soppor och grytor.
Smaken är mustig.
Antal: ca 60 stycken
Ugn: 175 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
1 dl florsocker
200 g smör eller margarin
1 dl potatismjöl
4 dl vetemjöl
Garnering:
100 g mörk blockchoklad
3-4 droppar pepparmyntsolja
Gör så här:
Blanda socker, matfett och de båda mjölsorterna.
Rulla degen till små bollar och lägg dem på smord plåt eller bakplåtspapper.
Gör en liten fördjupning i kakans mitt.
Grädda mitt i ugnen, ca 10 minuter.
Låt kakorna kallna på plåten.
Smält blockchokladen i vattenbad och droppa i pepparmyntsoljan.
Fyll fördjupningen i kakan med mintchokladen.
Låt den stelna.
Jalapeno är en av världens vanligaste och populäraste pepparsorter.
De mellanstarka gröna frukterna, som är 5-7 cm långa, är goda att fylla med tex getost.
Jalapeno finns även som snacks, och inlagda i vinäger och såser.
Rökt och torkad kallas jalapeno för chipotle, som är gott i marinader, såser, soppor och bröd.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, 15-20 minuter
Ingredienser:
Antal: 1 stor burk
Ingredienser:
Ca 2 liter rensade jordgubbar
½ dl vatten
6 dl socker
Ev 1 krm natriumbensoat
Gör så här:
Skölj och rensa bären, stora jordgubbar delas i mindre bitar.
Koka bär och vatten under omrörning i en vid kastrull tills bären saftat till sig och blivit mosiga, ca 10 minuter.
Tillsätt socker lite i taget under omrörning och koka upp igen.
Tillsätt eventuellt natriumbensoat (följ anvisningarna på påsen) för längre hållbarhet.
Häll upp sylten på varma, väl rengjorda burkar och förslut omedelbart.
Det går även utmärkt att frysa ner sylten och ta fram efter behov så slipper man tillsätta konserveringsmedel.
Typisk krydda för vinäger och senap.
Men också smakfull tillsammans med kyckling.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | |||||||
|