Alla inlägg under september 2015
Antal: 2 portioner
Ingredienser:
½ dl quinoa
½ msk rapsolja
150 g strimlad kycklingfilé
3 dl skivad purjolök
1 liten skivad vitlöksklyfta
3 cm skivad chilifrukt
½ röd paprika
150 g små broccolibuketter
50 g skivad mango
Salt
Peppar
Persilja
Garnera med:
Persilja
Gör så här:
Koka quinoan.
Bryn kycklingbitarna i olja, lägg ner purjolök, vitlök, chili, paprika och broccoli och låt allt fräsa under omrörning 3-4 minuter.
Vänd ner quinoan och mangon och smaka av med salt, peppar och persilja.
Går att odla i kruka i köksfönstret.
Gott till sallader och de flesta grönsaksrätterna.
Hör också ihop med pizza.
Mängd: 1 burk
Ingredienser:
250 g rabarber
2 cm färsk riven ingefära
2 dl syltsocker
Gör så här:
Skölj och rensa rabarbern.
Blanda skivad rabarber, riven ingefära och syltsocker i en gryta och koka tills rabarbern är mjuk.
Skumma väl och häll upp på varma, väl rengjorda burkar.
Sätt på locket och vänd upp och ned på burkarna.
Förvara svalt.
Antal: ca 30 stycken
Ugn: 175 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
125 g margarin eller smör
3 msk smör
½ ägg
2½ dl potatismjöl eller maizena
Fyllning:
½ dl fast sylt
Gör så här:
Rör matfett och socker smidigt.
Tillsätt ägg och potatismjöl eller maizena.
Forma degen till små bollar.
Lägg kakorna på smord plåt eller bakplåtspapper.
Platta till dem lätt och gör en fördjupning i mitten.
Fyll med lite sylt.
Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter.
Anaheim cubano är en ca 15 cm lång frukt som skördas både som grön och röd.
De röda frukterna är milda, och de gröna kan vara mycket heta.
Ingredienser:
2 paprikor
2 stora tomater
1 gul lök
½ pressad citron
Tabasco
Salt
Gör så här:
Skölj och finhacka paprika och tomat.
Skala och hacka löken.
Blanda paprika, tomat och lök i en skål och tillsätt pressad citron.
Smaka av med tabasco och salt.
Antal: 2 koppar
Ingredienser:
2 påsar svart te (tex earl grey)
1 kanelstång eller 1 tsk kanelpulver
1 msk färsk ingefära eller ½ tsk ingefärapulver
4 st kardemummakapslar eller ½ tsk kardemummapulver
2-3 st hela kryddnejlikor eller ½ tsk pulver
1 krm muskotnöt
2-3 msk socker (gärna farinsocker) eller honung
4 dl vatten
3 dl mjölk
TIPS!
Du kan smaksätta teet med 1 tsk vaniljsocker.
Du kan använda tepåsar eller löst te.
Gör så här:
Lägg alla kryddor i en kastrull, häll över vatten.
Koka upp, sänk värmen och låt sedan sjuda under lock i 5-6 min.
Stäng av värmen och söta med socker eller honung.
Lägg i tepåsarn låt stå och dra i 5 min.
Värm upp mjölk och vispa kraigt samtidigt tills det bildas skum.
Sila av teet och häll upp i koppar, häll över mjölken.
Toppa teet med mjölkskum och krydda lite kanel.
Servera genast!
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
Dumplings:
200 g wonton deg (dumplingsdeg, finns i frysdisken i asiatiska livsmedelsbutiker)
Köttfärsfyllning:
500 g köttfärs
6 st gula lökar
2 st chili
3 st vitlöksklyftor
1 tsk korianderkrydda
1 tsk gurkmeja
Salt
Peppar
Tomatsås:
3 dl chana dahl (gula ärthalvor)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk riven ingefära
2 msk tomatpuré
Ca 3 dl vatten
½ tsk gurkmeja
Salt
Peppar
Yoghurtsås:
6 dl yoghurt (tex mild yoghurt på tetrapack)
1 vitlöksklyfta
Salt
Garnering:
Torkad mynta eller färsk koriander
Stekning:
Olja
Gör så här:
Om dumplingsdegen är fryst låter du den stå i rumstemperatur i sin förpackning och tina upp.
Koka chana dahl tills ärthalvorna mjuknar, ca 30 min.
Sila av, täck och ställ åt sidan.
Förbered köttfärsfyllningen:
Hacka löken i fina tärningar, finhacka chili och vitlök.
Hetta upp olja och stek köttfärsen tills den blir ordentligt genomstekt.
Vänd i vitlöken och stek lite till.
Tillsätt koriander, gurkmeja och fortsätt steka färsen några minuter till.
Vänd i lök och chili, krydda med salt och peppar.
Stek inte löken för länge, den ska bara få svettas lite i stekpannan.
Vissa gillar även att behålla löken rå och sen fyller de mantun.
Det är en smaksak hur man gör med löken, jag gillar löken lite stekt och steker den därför lite snabbt tills den mjuknar.
Låt fyllningen svalna.
Under tiden kan du göra tomat- och yoghurtsåsen.
Yoghurtsåsen:
Blanda pressad/riven vitlök med yoghurt.
Smaksätt med salt och ställ i kylen.
Tomatsåsen:
Hacka lök, finhacka vitlök och riv ingefäran fint.
Hetta upp olja och stek löken tills den får färg.
Vänd i ingefära, vitlök och stek lite till.
Krydda med gurkmeja och fortsätt steka.
Tillsätt tomatpuré och stek en stund under omrörning.
Tillsätt kokt chana dahl, vatten, salt, peppar och rör om.
Låt tomatsåsen puttra långsamt under lock i ca 20-30 min.
Späd eventuellt ut med mer vatten om såsen känns för tjock.
Forma dumplings:
Håll degen som du inte jobbar med övertäckt med en påse eller bakduk, annars kan den lätt torka ut.
Lägg ca 1 msk fyllning på en degplatta, doppa fingret i vatten och fukta kanterna på degen med lite vatten.
Vik ihop degen till en fyrkant som på bilden nedan.
Nyp sedan ihop de yttersta kanterna.
Ångkoka mantu:
Om din ångkokare är av stål penslar du ånginsatsen med olja och om den är av bambu klär du den med bakplåtspapper som du har gjort små hål på.
Detta gör du för att mantun inte ska fastna när du ångar dem.
Koka upp vatten i en kastrull.
Placera dumplings på ångkokaren, ställ dem inte för tätt ihop.
Ställ ångkokaren över grytan med hett vatten.
Ångkoka dumplings i ca 30 min.
Servering:
Lägg lite yoghurtsås på ett fat, lägg dumplings över, toppa med tomatsås, mer yoghurtsås och avsluta med att strö lite mynta över eller finhackad koriander.
Servera genast!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | |||||||
|